Trofėjų medžiotojas Volteris Palmeris nušovė liūtą, vardu Cecilis,  kai tas patinas esą buvo išviliotas iš Hvangės nacionalinio parko, panaudojus kaip masalą gyvūno maitą.

Vienas Zimbabvės medžiotojas profesionalas, organizavęs tą medžioklę, savo šalyje buvo apkaltintas „neužkirtęs kelio neteisėtai medžioklei“. Tačiau teismo posėdis byloje prieš vietos žemvaldį, esą suteikusį leidimą tai medžioklei, ketvirtadienį buvo atidėtas.

JAV vyriausybė dėl tos medžioklės pradėjo atskirą tyrimą.

„JAV Žuvų ir laukinės gyvūnijos tarnyba tiria aplinkybes, susijusias su liūto Cecilio nužudymu“, – sakė šios agentūros teisėsaugos viršininko pavaduotojas Edvardas Greisas.

Tačiau W. Palmeris nesirodė viešumoje, o JAV pareigūnai sakė, kad pastangos jį surasti kol kas buvo nesėkmingos.

„Daugelis bandymų susisiekti su daktaru W. Palmeriu buvo nesėkmingi, – aiškino E. Gracesa. – Prašome daktaro Palmerio arba jo atstovo nedelsiant su mumis susisiekti.“

Daugybė žmonių dėjo pliušinius liūtukus, tigriukus ir beždžionėles prie to gydytojo odontologijos klinikos „River Bluff Dental“ Minesotoje. Prie gydyklos durų buvo priklijuotas užrašas „Supūk pragare“.

Peticija, kurioje reiškiamas pasipiktinimas dėl Cecilio nužudymo, internete surinko per 850 tūkst. parašų, o daugiau negu 100 tūkst. susirūpinusių amerikiečių Baltųjų rūmų tinklalapyje ragino vyriausybę „visiškai bendradarbiauti su Zimbabvės teisėsauga ir nedelsiant išduoti Walterį Palmerį Zimbabvės vyriausybės prašymu“.

Viena JAV Atstovų Rūmų narė iš Minesotos prisidėjo prie raginimų ištirti W. Palmerio veiksmus. Šis dantistas yra patyręs medžiotojas, bet jis jau yra pripažintas kaltu dėl brakonieriavimo Jungtinėse Valstijose, kai 2008 metais neteisėtai sumedžiojo juodąjį lokį.

„Prisivilioti masalu ir dėl pramogos nukauti nykstantį gyvūną, tokį kaip šis Afrikos liūtas, negali būti vadinama medžiokle – veikiau apgailėtinu kietaširdiško žiaurumo demonstravimu“, – įstatymų leidėja Beti Makolum sakė trečiadienį.

Tuo tarpu tarptautinė medžiotojų organizacija „Safari Club International“ (SCI), kuriai priklausė W. Palmeris, irgi išreiškė palaikymą tyrimui ir informavo įšaldžiusi abiejų medžiotojų narystę.

„SCI nedelsdama sustabdė tiek su tuo incidentu susijusio medžiotojo, tiek jo vedlio medžiotojo profesionalo narystę. Šis sprendimas liks galioti, kol paaiškės tyrimo rezultatai“, – sakoma organizacijos pranešime.

Cecilis buvo populiarus tarp užsieniečių ir vietos turistų, lankančių Hvangės nacionalinį parką. Jis taip pat dalyvavo Oksfordo universiteto tyrimų programoje.

Tas liūtas veikiausiai buvo išviliotas išeiti už parko ribų ir buvo pašautas W. Palmerio strėle iš lanko. Amerikietis medžiotojas ir jo vedlys sužeistą Cecilį susekė tik praėjus maždaug 40 valandų ir jį pribaigė iš šautuvo paleista kulka.

Antradienį W. Palmeris paskelbė pranešimą, kuriame rašo, kad gailisi nužudęs Cecilį, bet tikino visiškai nenumanęs, kad tas liūtas buvo saugomas ir stebimas atliekant mokslinius tyrimus, taip pat manęs, kad medžioklė buvo organizuota teisėtai.

„Twitter“ vartotojai negailėjo įžeidžiamų pareiškimų apie turtingą dantistą, o žyma „#WalterPalmer" buvo itin plačiai vartojama.

Prie pasipiktinusiųjų choro prisidėjo roko žvaigždės Ozio Ozborno žmona Šaron.

„#WalterPalmer yra šėtonas. Nežinau, kaip kas nors galėtų naudotis šio žmogaus dantų gydymo paslaugomis. Jis yra žudikas. Saugokitės!“ – rašė ji.

Kilus visuotiniam pasipiktinimui dėl liūto nužudymo, raginimai paaukoti lėšų nykstančių kačių išsaugojimui tai pat sulaukė entuziastingo atsako.

Kai televizijos ABC populiarios vakaro pokalbių laidos vedėjas Džimis Kimelis paragino paremti Oksfordo universiteto tyrimų ir apsaugos projektą, kurio dalis buvo Cecilis, ta programa per kelias valandas surinko dešimtis tūkstančių dolerių.

J. Kimmelis pavadino W. Palmerį labiausiai nekenčiamu žmogumi Amerikoje.

Ragindamas paaukoti pinigų, laidos vedėjas sakė norintis, kad ši tragedija taptų paskata padaryti kažką gera.

„Mes bent jau galbūt galėsim parodyti pasauliui, kas ne visi amerikiečiai yra kaip tas šiknius“, – pareiškė J. Kimmelis, kai ekrane buvo parodyta besišypsančio W. Palmerio nuotrauka iš jo klinikos reklamos.

Nairobyje įsikūręs Afrikos laukinės gyvūnijos fondas, turintis biurą Vašingtone, buvo užtvindytas skambučiais ir elektroniniais laiškais: daugybė žmonių reiškė liūdesį dėl liūto žūties, sakė tos aplinkosaugos organizacijos atstovė Maju Mišina.

Fondas paskelbė manifestą „Teisingumą Ceciliui“ ir pažymėjo, kad Afrikos liūtų populiacija per pastaruosius du dešimtmečius sumažėjo 30 proc. – dabar ją sudaro mažiau negu 30 tūkst. gyvūnų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)