Kiekvieną žiemą prie Lietuvos Baltijos jūros krantų žiemai susirenka tūkstančiai jūrinių paukščių. Neseniai vykdytų žiemojančių vandens paukščių apskaitų metu Lietuvos pajūryje buvo suregistruota virš 8 tūkstančių vandens paukščių. Deja, ne visiems iš jų pavyks sulaukti pavasario. Dalis paukščių jau įkliuvo į žvejybinius tinklus, skirtus gaudyti menkėms ir stintoms.

Praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais aktyvios menkių žūklės metu žvejams atsitiktinai į tinklus įkliuvo nuodėgulių, rudakaklių narų, ledinių ir juodųjų ančių. Daugiausiai paukščių įsipainiojo ir žuvo jūroje ties Kuršių nerija dirbančių žvejų tinkluose. Per praėjusį rudenį iš dešimties žvejų, kurie bendradarbiauja su LOD, siekiant sumažinti paukščių priegaudą, gauta daugiau nei 80 žuvusių paukščių.

LOD pagamino ir žvejams išbandymui davė 84 modifikuotus tinklaičius, ant kurių buvo pritvirtinti specialūs tinklų matomumą didinantys sintetinės medžiagos kvadratai. Negalutiniais duomenimis, modifikuoti tinklaičiai padėjo sumažinti paukščių priegaudą žvejybos įrankiuose iki 20 proc. Tai yra mažas žingsnelis mažinant paukščių žūtis tinkluose, tačiau vis vien nuo žūties išgelbėta bent dalis žiemojančių vandens paukščių.
Žvejų sugautas paukštis

LOD optimizmo suteikia ir Juodkrantės žvejo Arūno Grigaičio teiginiai: „Mes nenorime gaudyti paukščių, mūsų tikslas yra žuvys, paukščiai mums nereikalingi, jų ir gaila, ir tinklus suvelia. Žvejočiau su paukščius atbaidančiais tinklais, nes didelio skirtumo tarp modifikuotų ir įprastų tinklų žuvų laimikiui nesimato.“

Besitęsiant žiemai ir toliau renkami duomenys apie paukščių priegaudą ir apie modifikuotų tinklaičių įtaką žuvies laimikio sugavimui. Todėl tik žiemos pabaigoje bus galima tiksliau įvertinti paukščių priegaudos mastus Lietuvos pakrantėje.

„Labai džiugu, kad pavyko surasti bendrą kalbą su žvejais, ypač su Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacija. Kuomet žvejai įsigilina į paukščių priegaudos problemą ir pamato jos mastus, patys imasi siūlyti variantus ir galimybes, kaip būtų galima sumažinti paukščių žūtį. Su bendradarbiaujančiais žvejais pavyko sukurti sistemą, kuomet kiekvienas žvejas informuoja LOD apie sugautus paukščius”, - sakė projekto koordinatorius Julius Morkūnas.

Kitais metais LOD yra numačiusi išbandyti ir kitų paukščių atbaidymo priemonių, tvirtinamų ant žvejybinių tinklų. Kuo daugiau tinklų vizualizacijos priemonių bus išbandyta, tuo tiksliau bus galima įvertinti jų efektyvumą mažinant paukščių priegaudą. Kol kas nėra sudaryto ir patvirtinto efektyvių priemonių, kurios sumažina paukščių priegaudą statomuose tinklaičiuose, sąrašo. Dar reikia atlikti nemažai bandymų, kol būtų galima vienareikšmiškai siūlyti naudoti vieną ar kelias efektyvias priemones.

Daugiau informacijos surasite paukščių priegaudos žvejybos įrankiuose sumažinimo pasaulyje tematikai skirtoje svetainėje.