Lietuvos urvotyrininkų ekspedicijos “Gilyn į Žemės centrą” 2012 dalyviai, ketinantys leistis į giliausią pasaulyje Kruberio – Voronjos urvą, pagaliau sėkmingai pasiekė kalnų stovyklą ir pradėjo įrangos transportavimo darbus.

“Šiandien pagaliau galime sakyti, kad, praėjus daugiau nei savaitei, ekspedicija iš tiesų prasidėjo! – Džiaugiasi ekspedicijos vadovas Aidas Gudaitis. – Į urvą jau išėjo dvi lietuvių komandos: pirmoji nugabeno dalį maisto bei įrangos į 500m gylį, antroji – į 250m gylį. Taip pat į urvą jau pradėjo leistis tie komandos nariai, kurie ketina atlikti mikrobiologinius tyrimus”.

Pasak A. Gudaičio, ekspedicijos mantos gabenimas į stovyklą kaip visuomet buvo sunkus ir varginantis: vingiuotais, akmenimis nusėtais kalnų keliukais komandos nariai riedėjo iki pat viršaus įranga, maistu bei kitais daiktais apkrautu tarybiniu GAZ automobiliu, įsikibę kas kur sugebėjo. Po 5val. trukusios kelionės sunkvežimiu, likusią kelio atkarpą teko pėdinti pėsčiomis, o visą krovinį gabenti išnuomotais asiliukais bei ant savo paties pečių. Galiausiai, kepinant karštai Kaukazo saulei, po 4-5 tokių reisų lietuvių stovykla buvo įkurta.

„Vakare nebuvo nei vieno žmogaus, kuriam neprireiktų kremo nuo saulės – nusvilome visi, – pasakoja ekspedicijos vadovas. – Pirmoji diena stovykloje buvo skirta aklimatizacijai, susipažinimui su užsienio partneriais, darbų ir pareigų pasiskirstymui. Antrą dieną komanda pradėjo žvalgybinius nusileidimus į urvą – iškart pradėti darbo negalima, pirmiausia reikia priprasti prie požemio aplinkos, „susidraugauti“ su urvu,“ – sako jis.

Kol kas, speleologų teigimu, urvo parengimo darbai vyksta pagal planą. Tačiau nerimą kelia tai, kad dėl netikėtai iškilusių kliūčių prie komandos jau porą dienų vėluoja prisijungti lietuvis naras Vytis Vilkas, ketinantis leistis į urvo dugne esantį sifoną „Du kapitonai“. Drauge su kitais dviem narais – rusu bei ukrainiečiu – jis ruošėsi siekti naujo pasaulio urvų gylio rekordo ir, kaip turintis daugiausiai patirties, nėrimą ketino atlikti pirmasis. Visa kalnuose apsistojusi Lietuvos bei užsienio speleologų komanda viliasi, jog problemas pavyks išspręsti ir kol kas darbų grafiko nekeičia.