Penktadienį buvo nutrūkęs ryšys su 9 lietuviais, kurie leidžiasi į giliausią pasaulio Kruberio – Voronjos urvą Kaukazo kalnuose, pranešė misijos dalyviai. 9 lietuviai buvo likę urve, kai netikėtai dingęs ryšys paliko ekspedicijos draugus nežinioje. Galiausiai ryšys buvo atstatytas, o kitame kabelio gale esantys lietuviai pranešė, kad nenukentėjo.

Ekspedicijos spaudos atstovė Vaida Jurkėnienė GRYNAS.lt pranešė, kad pavyko susisiekti su Daumantu Liekiu. Vaikinas papasakojo, kad liūtys galiausiai liovėsi ir paviršiuje likę speleologai iškarto ėmė tvarkyti ryšių kabelius vedančius į urvą.

Gedimas buvo įvykęs dėl prasidėjusių liūčių. Ekspedicijos dalyviai jaudinosi, kad gausūs krituliai nesukeltų potvynių urve ir urve esantiems kolegoms neiškiltų pavojus gyvybei.

Pasak D.Liekio, visi urve esantys Lietuvos ir užsienio speleologai nelaimių išvengė ir į potvynius urve nepateko. Nors, D. Liekio teigimu, naktį lijo itin stipriai, iš visų komandų šiuo metu jau gautas patvirtinimas, kad jos yra saugiai įsikūrusios ir gali tęsti darbus. Kai kurie lietuviai jau yra pasiekę 1600 m gylį ir rytoj ketina toliau leistis urvu žemyn. Kitą savaitę urvotyrininkai turėtų pasiekti 2 km gylį.

Kaip prieš ekspediciją teigė lietuvių komandos vadovas Aidas Gudaitis, Kruberio – Voronjos urve dirbantiems speleologams didžiausią pavojų kelia lietus, nes tuomet kai kurios urvo dalys yra staiga užtvindomos: dirbti tampa nebeįmanoma, o netinkamu metu atsidūrus netinkamoje vietoje pasekmės gali būti tragiškos.

„Kiekvieną dieną visos urve esančių speleologų stovyklos susisiekia su paviršiaus stovykla pasiteirauti, kokios šiuo metu oro sąlygos ir ar galima leistis į tam tikras urvo dalis. Prasidėjus lietui, kai kuriose urvo vietose vandens lygis per 15min gali pakilti kelis metrus, todėl ten atsidūrus išsigelbėti praktiškai neįmanoma“, – pasakojo A. Gudaitis.