Vos atšilus orams, ekspedicijos “Gilyn į žemės centrą” 2012 komanda, šią vasarą vyksianti į „Pasaulio dugnu“ vadinamą giliausią Žemės urvą ir bandysianti pasiekti pasaulio gylio rekordą, surengė pirmąją treniruotę ant netoli Vilniaus esančio vandens bokšto. 45m. aukščio statinį speleologai treniruotėms naudoja nuolat.

„Urvų konfigūracija labai įvairi – nuo siaurų tunelių, per kuriuos vos pavyksta prasibrauti, vandens telkinių, per kuriuos tenka nerti, iki neaprėpiamo dydžio požeminių salių ir gilių šulinių, į kuriuos tenka leistis su alpinizmui skirta įranga, – pasakoja Gintautas Švedas, vienas iš daugiausiai patirties turinčių ekspedicijos dalyvių“. 

Anot jo, speleologų treniruotės labai įvairios ir nenuobodžios: „Mokomės tiek kopti į aukštus statinius, tiek nardyti po vandeniu, tiek landžioti per siauras konstrukcijas. Keliaujant į kai kuriuos požemio labirintus prireikia ir kopimo ledu įrangos, nes įėjimas į urvą yra aukštai kalnuose ir, norint į jį patekti, tenka įveikti sniego ir ledo sienas“, – teigia jau dvidešimt septynerius metus urvotyra besidomintis vyras.