Pilka migla

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė paaiškino, kad tokie reiškiniai per metus pasitaiko kartą kitą ir tai tikrai nėra pirmas atvejis, kai Lietuvą pasiekia dulkės iš Sacharos.

„Sacharoje vyksta dulkių audra, šį kartą labai intensyvi. O pas mus dulkės atkeliauja su oro mase. Oro masė keliauja iš pietų ir kartu su ja atkeliauja ir tarša“, – sako ji ir priduria, kad ištyrus kietųjų dalelių sudėtį greičiausiai daugiausiai ten būtų tų cheminių elementų, kurie būdingi būtent Sacharos dulkėms.

Padidėjusio oro užterštumo epizodas tęsiasi nuo kovo 31 d. KD10 paros ribinė vertė 1–1,3 karto viršyta Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Jonavoje, o balandžio 1 dieną 1,5–2,7 karto – visose oro kokybės tyrimų stotyse.

V. Bimbaitė sako, kad gyventojų savaitgalį stebėta migla virš jūros ir neįprastas pilkšvas, be spalvų saulėlydis, galimai yra kaip tik šio reiškinio pasekmė.
„Viena iš priežasčių tos miglos galėjo būti padidėjęs oro užterštumas, nes tikrai atmosferos skaidrumas yra labai nedidelis. Nors vakar buvo saulėta diena, bet saulė buvo tarsi pasislėpusi migloje. Visame atmosferos stulpe (kaip mes vadiname) iki aukščiausių sluoksnių šitos dulkės ir lemia tokį reiškinį“, – pridūrė ji.

Sklaidysis dėl vėjo

Jau kelias dienas Lietuvoje besilaikanti tarša, tikimasi, greitu metu išsisklaidys. Pagal meteo.lt informaciją, antradienį vėjo kryptis keisis iš pietų į vakarų, taigi užterštą oro masę išstums gaivesnis oras. Oro kokybės pagerėjimo galima tikėtis antroje dienos pusėje.

„Reikia pačios oro masės pasikeitimo. Šiandien jau po truputį vakarų Lietuvoje pradeda keistis situacija, nes vėjo kryptis keičiasi iš pietų į vakarų, tai reiškia, kad vakarinė, švaresnė oro masė nuo Atlanto vandenyno išstumia šitą nešvarią oro masę ir dienos pabaigoje visoje Lietuvoje bus gerokai geresnis oras. Galbūt bus ir lengviau kvėpuoti, nesimatys tokios miglos ore“, – sako pašnekovė.

Nudažo oranžine spalva

Stiprių vėjų Sacharoje sukelta dulkių audra vadinama Kalima. Pasitaiko atvejų, kai jos metu oras nusidažo ryškiai oranžine spalva.

Grynas.lt anksčiau aprašė kaip į vieną tokių audrų Ispanijoje, Malagoje, pateko lietuvė Sandra.

„Jau kai leidosi lėktuvas pamačiau, kad kažkoks keistas oras, o kai išlipau, apėmė toks slogus jausmas: viskas nusidažę oranžine spalva, mažai žmonių, vaiduokliškos gatvės. Keistas jausmas.

Smėlio audra Ispanijoje

Nuėjau į parduotuvę nusipirkti maisto. Pamačiau, kad žmonės visi su apsiaustais nuo lietaus ir jie visi purvini. Dar pagalvojau – kur jie buvo? Bet atėjau į butą ir pastebėjau, kad mano baltas džemperis taip pat visas purvinas. Ir svarbiausia, tos dulkės neatsiplauna. Nemačiau, kad žmonės vaikščiotų su kaukėmis ant veido ir pati iki parduotuvės tada ėjau be jos.

Po to pasijautė, kad dulkės patenka į akis, nosį, nusėda ant veido. Jau prieš kelionę truputį kosėjau, bet kitą dieną atsikėlusi ėmiau kosėti labai stipriai. Tiesiog be kaukės negalima vaikščioti, o ir, manau, dabar žmonės išvis vengia eiti į lauką tokiu oru“, – pasakoja lietuvė“, – pasakojo ji.

Daugiau paskaityti galite ČIA.

Kur stebėti informaciją

Nors Lietuvoje tokių ryškių spalvų neišvydome, V. Bimbaitė sako, kad gyventojai taip pat turėtų saugoti sveikatą ir stebėti oro kokybės pokyčius.

„Jeigu žmonės turi kvėpavimo takų, širdies ritmo sutrikimų, problemų, besilaukiančios, maži vaikai turėtų būti kuo daugiau namie, vengti eiti į lauką. Reikėtų valyti namus drėgnai, nes dulkės per orlaides, langus patenka į patalpas“, – teigia ji.

AAA ekspertai yra parengę interaktyvų oro taršos stebėsenos žemėlapį, kuriame realiuoju laiku galima stebėti visų Lietuvoje esančių automatinių oro kokybės tyrimų stočių duomenis ir oro užterštumo lygį ČIA.

Duomenys interaktyviame žemėlapyje atnaujinami kas valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)