Laukinių gyvūnų globos centras (LGGC) pataria, kada paukščių jaunikliams reikia padėti, o kada geriausia palikti ramybėje. Nedaugelis žino, kad jaunikliams palikus lizdą, jais dar kurį laiką rūpinasi tėvai.

„Dauguma žmonių randamų paukščių jauniklių jau yra beveik savarankiški. Tai lizdą palikę, tėvų prižiūrimi paukščiai, kurie dar nemoka pilnai skraidyti, bet mūsų pagalbos jiems tikrai nereikia.

Savarankiški jaunikliai gali tvirtai stovėti ant kojų, šokinėti ar bėgioti, o kojų pirštais gali suimti šakelę. Šie paukščiai dažniausiai turi retas plunksnas ant viso kūno, gali paskristi nedidelius atstumus, bet pilnai skraidyti nemoka. Paprastai tokie paukščiai lizdą palieka ir į jį nebegrįžta, tad tokio jauniklio nereikėtų stengtis sugrąžinti atgal į lizdą, jis vis tiek iš jo iššoks“, – rašo LGGC.

Specialistų teigimu, pastebėję tokį paukščio jauniklį, turėtumėte pasirūpinti, kad jam grėsmės nekeltų jūsų pačių augintiniai, o įsitikinus, kad jauniklis yra nesaugioje vietoje, jį galima perkelti ant šalia esančio krūmo ar medžio šakelės.

Kai kuriais atvejais žmogaus įsikišimas vis dėlto reikalingas.

LGGC rašo, kad jei paukščio jauniklis dar nėra pilnai padengtas plunksnomis, matomos plikos odos vietos, yra padengtas pūkais, negali tvirtai stovėti ant kojų, o tuo labiau vaikščioti, šokuoti bei visiškai negali skristi, tuomet tokiam jaunikliui reikalinga pagalba.

„Jei radote tokį jauniklį ant žemės, tuomet labai tikėtina, kad jo lizdas yra netoliese. Jei galite rasti lizdą (jis gali būti gerai paslėptas), kuo greičiau grąžinkite paukštį atgal. Nesijaudinkite – paukščių tėvai neatpažįsta jauniklių pagal kvapą ir nepalieka savo jauniklio, jei jį palietė žmogus.

Jei lizdas buvo sunaikintas, galite padaryti naują, dirbtinį lizdą, ir padėti jį į buvusio lizdo vietą ar šalia. Įdėkite jauniklį atgal ir stebėkite, ar tėvai grįžta“, – pataria ekspertai.

Vis dėlto jei jauniklio tėvai negrįžta į lizdą, jauniklio negalima sugrąžinti į buvusį lizdą, jis yra sužeistas arba dėl kitų priežasčių esate visiškai tikri, kad paukščio jaunikliui būtina pagalba, praneškite skubios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

Jei sergančiam, sužalotam ar negalinčiam savarankiškai išgyventi paukščio jaunikliui prireikė skubios pagalbos, LSMU Laukinių gyvūnų globos centro veterinarijos gydytojai budi visą parą, 7 dienas per savaitę ir yra pasiruošę konsultuoti telefonu arba priimti gydymui ir globai sužeistus gyvūnus bei sužeistus jų jauniklius.