Tokį spalvingą paukštį retai išvysi, tad nenuostabu, kad jis greitai patraukė gyventojų dėmesį. Itin ryškiomis plunksnomis žavintis mandarininės anties patinas šiuo metu stebimas su didžiosios anties patele.

Lietuvos ornitologų draugijos atstovas, „Pažinkime paukščius drauge“ edukatorius Gediminas Petkus sako, kad mandarininės antys gyvena nelaisvėje Rytų Azijoje, yra paplitusios Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje, o Lietuvoje, jei matomos laisvėje, greičiausiai yra pabėgusios iš parkų.

„Šios antys dėl išskirtinės išvaizdos buvo veisiamos ir Europos dvaruose, parkuose, kur yra tvenkinių. Kaip ir fazanai, povai ir kiti gražūs paukščiai, atvežti iš kitų kraštų, taip ir mandarininės antys buvo atgabentos iš Rytų Azijos“, – pasakojo jis.

Šios antys kaip ir kai kurie kiti paukščiai pasprunka iš nelaisvės. Jos jau sudaro vietines populiacijas, sako ornitologas.

„Jas galima pamatyti daugiau nei 10-yje Europos šalių. Mūsų kaimynystėje Lenkijoje peri net iki 3 000 porų, taigi tai nėra pavieniai atvejai.

Lietuvoje skirtingose vietose mandarininė antis yra užregistruota daugiau nei 20 kartų. Dažniausiai jos laikosi kūdrose, pamaryje, Kuršių mariose, Palangoje, Juodkrantėje, taip pat stebimos Vilniuje, Žvėryno mikrorajone, Neryje“, – pasakoja jis.

G. Petkus sako, kad, kaip yra įprasta paukščių pasaulyje, gražiausiomis plunksnomis yra apdovanoti patinai.

Kinų kultūroje jie yra labai vertinami paukščiai, tapomi ant porceliano, tikima, kad atneša laimę ir pinigus. Kinų vestuvėse mandarininė antis simbolizuoja poros santarvę ir bendrystę.

Ornitologas sako, kad paprastai pastebimi pavieniai šios rūšies individai, ne poros.

Paklaustas, koks likimas laukia gyventojų matomos porelės – mandarininės anties patino ir didžiosios anties patelės – ar jie gali susilaukti jauniklių, ornitologas sako tuo abejojantis.

„Pasitaiko, kad mandarininės anties patinai nuvilioja didžiųjų ančių pateles, kaip šiuo atveju, bet palikuonių jie greičiausiai neturės“, – aiškino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)