Visa dabartinė pasaulio ekonomika yra paremta elektros energija. Jos reikia viskam: bet kokių produktų ar įrankių gamybai, buityje ir darbe be jos taip pat neišsiversi. Kartais neįvertiname to ką turime ir laikome tai savaime suprantamu dalyku. Tačiau energiją reiktų taupyti: gamtosaugos ir asmeninių finansų vardan.

Elektros energijos gamyba ir jos naudojimas lemia 2/3 viso anglies dvideginio patenkančio į atmosferą. Didesnė dalis elektros energijos ir šilumos gaminama iš iškastinio kuro (nafta, anglys, dujos), o jis nėra amžinas. Atsinaujinanti energetika pasaulyje lėtai populiarėja, bet kol ji dar negeneruoja didesnės dalies elektros energijos, tol kiekvienas, saugodamas planetą, turėtų taupyti energiją.

Elektros energija turi ir kitą „bjaurią savybę“ - nuolat brangti. Taip pat, prekyboje nuolat daugėja naujų prietaisų, kuriems neišvengiamai reikia elektros energijos, kuri ima sudaryti vis žymesnę išlaidų dalį. Taupydami elektros energiją pagelbėsite planetai, žmonijai ir savo piniginei.

Kiekvienas gali imtis daug veiksmų, kad sumažintų savo energijos poreikius. Kiekvienam, turbūt, skaudžiausias kelias – atsisakyti tam tikrų patogumų. Nors toks kelias padėtų sumažinti ne tik elektros energijos ar šildymo, bet ir kitas išlaidas, vis tik nedaugelis ryžtasi išeiti iš savo komforto zonos, tad GRYNAS.lt siūlo 12 būdų kaip sumažinti savo energijos sąnaudas.

1. Anksčiau ar vėliau ateis laikas keisti vieną ar kitą buitinį prietaisą. Tuomet stenkitės įsigyti kuo aukštesnės energijos klasės įrenginį, nes jie pastebimai naudoja mažiau energijos. Sumokėję kiek daugiau iš karto – sutaupysite ateityje.

2. Išjunkite šviesą kuomet nesate patalpoje. Plačiai paplitęs mitas, kad šviesos įjungimas kainuoja daugiau nei pastovus lemputės degimas.

3. Jeigu namuose turite galimybę reguliuoti šildymą, sumažinkite jį bent viena padala ar laipsniu. Didelio diskomforto nepajusite, bet sutaupysite!

4. Plaukite drabužius 30 – 40 laipsnių temperatūroje. Daugelis šiuolaikinių skalbimo miltelių labai geri, tad jų efektyvus bus beveik toks pat. Be to daugelis drabužių nebūna stipriai sutepti, kad dėmėms išplauti reiktų karšto vandens.

5. Neskalbkite ir nenaudokite indaplovės, tol, kol jos nebus pilnos. Vieną kitą indą ar drabužį nesunku išskalbti ir rankomis.

6. Pakeiskite lemputes į taupiąsias. Tyrimai įrodė, kad Didžiosios Britanijos gyventojams tai padeda sutaupyti iki 20 proc.

7. Kartą per metus atšildykite šaldytuvą – stipriai sušalęs jis ima daugiau energijos. Laikykite šaldytuvą toje kambario vietoje, kur jo nepasiektų saulės spinduliai. Karts nuo karto nuvalykite nuo jo (ir kitų elektrinių prietaisų dulkes), jos gali apsunkinti prietaiso aušinimą, o dėl to jis ima daugiau energijos.

8. Jei turite laiko, maistą atitirpinkite šaldytuve. Nereikės eikvoti elektros naudojant mikrobangų krosnelę, be to, padėsite atvėsti šaldytuvui ir jis vartos mažiau energijos.

9. Rūšiuokite. Didžiojoje Britanijoje dėl gyventojų indėlio į rūšiavimą ir perdirbimą kasmet sutaupoma apie 18 mln. tonų anglies dvideginio. Tai lygu 5 mln. automobilių CO2 išmetamųjų dujų per metus.
10. Iki ketvirtadalio jūsų namų šilumos iškeliauja, tiesiogine to žodžio prasme, per stogą. Izoliuokite stogą ir sutaupysite energijos.

11. Nepamirškite apšiltinti ir namo sienų. Daugiabučiams blokiniams pastatams lengviausias kelias - „siūlių“ užlopymas.

12. Kokybiški langai - šilumos taupymo garantas. Pro senus ir "kiaurus" langus vėjais išeina didelė dalis jūsų radiatoriaus generuojamos šilumos. Kokybiškos durys taip pat padės sutaupyti.