Aplinkosaugos ir sveikatos apsaugos priežiūros tarnyba „Environmental Working Group“ (EWG) skelbia naujausią „Good Food on a Tight Budget“ sąrašą - patarimus, kaip kokybiškai ir sveikai maitintis neišleidžiant daug pinigų. Ši tarnyba gerai žinoma dėl kosmetikoje aptinkamų toksinų duomenų bazės internete sudarymo ir kiekvienais metais skelbiamo daugiausiai pesticidų turinčių maisto produktų sąrašo. EWG darbuotojai sudėtingą mokslinę informaciją išverčia į paprastiems žmonėms suprantamą kalbą ir taip padeda kiekvienam iš mūsų priimti sveikiausius sprendimus mitybos srityje, gerų žodžių EWG negaili treehugger.com.

Naujausiame sąraše EWG specialistai vertina beveik 1 tūkst. 200 maisto produktų. Jie išrinko šimtą, jų manymu, pačių sveikiausių ir maistingiausių vaisių, daržovių, grūdų, pieno produktų ir baltymų šaltinių. Lyginamajai analizei buvo pasitelktos vidutinės konkrečioje šalyje galiojančios maisto produktų kainos (svarbu atkreipti dėmesį, jog vaisių ir daržovių kainos priklausomai nuo metų laiko gali kisti). Jūsų dėmesiui – sveikiausi vaisiai ir daržovės, kurių kainos nesikandžioja.

Pigiausi ir sveikiausi vaisiai:

- Abrikosai
- Avokadai
- Bananai
- Kantalupos
- Greipfrutai
- Melionai
- Kiviai
- Nektarinai
- Papajos
- Kriaušės
- Karambolos
- Mandarinai
- Arbūzai

Pigiausios ir sveikiausios krakmolingosios daržovės:

- Šaldyti kukurūzai
- Sviestinės pupelės
- Bulvės (bulvėje pesticidų gali būti daugiau nei bet kurioje kitose daržovėje. Patartina rinktis ekologiškas, nors ir brangesnes).

Pigiausios ir sveikiausios raudonosios ir oranžinės daržovės:

- Moliūgai
- Morkos
- Saldžiosios bulvės
- Pomidorai

Pigiausios ir sveikiausios žaliosios daržovės:

- Brokoliai
- Įvairūs kopūstai
- Įvairios salotos
- Petražolės
- Špinatai

Kitos pigiausios ir sveikiausios daržovės:

- Mėlynžiedės liucernos ūgliai
- Briuselio kopūstai
- Baltagūžiai kopūstai
- Valgomieji čajotai
- Baklažanai
- Svogūnai
- Valgomoji ybiškė
- Žalieji žirneliai
- Įvairios cukinijos