Pagal oficialią statistiką, vidutiniškai vienas gyventojas Lietuvoje tokių maišelių sunaudoja apie 200 vnt./metus. Jei paskaičiuotume, kad į parduotuvę vienas iš šeimos narių eina bent kas trečią dieną, ir dažniausiai ima už vieną centą dažno prekybos centro siūlomą pirkinių maišelį, vien tokių maišelių šeima vidutiniškai per metus sunaudoja apie 100 vnt. Sutikite, kad šie pirkinių maišeliai tikrai nekvepia elegancija, tik sąlyginiu patogumu – nes einant parduotuvę nereikia galvoti, kur susidėsiu pirkinius. Taigi galbūt nereikia laukti draudimo įsigaliojimo, o imtis iniciatyvos pačioms – tapti ir draugiškoms aplinkai, ir elegantiškoms? 

Pinti krepšiai
Pinti krepšiai tinkami ne tik piknikams

Turbūt jei pažvelgtume atgal keletą šimtmečių ar nusikeltume į vos šio šimtmečio pradžią, pamatytume moteris ir net damas su įvairaus dydžio krepšiais – būtent jie buvo pagrindinė vidutinės klasės atstovių pirkinių surinkimo ir gabenimo priemonė. Patvarūs, ilgalaikiai, stabiliai stovintys, galintys atlikti ir namų dekoravimo funkciją – kodėl gi negrąžinus šios tradicijos, einant turgelin pirkti daržovių, vaisių? Jei vieną budintį krepšį pasidėsite į savo automobilio bagažinę, jis puikiai tiks net ir kasdieniams pirkiniams prekybos centre. 

PLIUSAI: pagaminti iš atsinaujinančių išteklių – karklo vytelių, stabiliai stovintys ant žemės, didelis dydžių ir formų pasirinkimas. Pirkdamos krepšį iš amatininkų remsite smulkųjų verslą. Jei į parduotuvę einate su krepšiu, jį galite naudoti ir vietoj prekybos centro krepšio.
Citata
O kodėl nepabandžius pirkiniams įsigyti kuprinės? Talpios, lengvos ir patogios, įvairių formų – ypač patogus sprendimas, jei perkate daug – tada reikia tiek pirkinių krepšelių, kad pritrūksta rankų.

MINUSAI: kuo didesnė krepšio talpa, tuo sunkesnis. Maisto užpirkimams visai šeimai visai savaitei vieno krepšio nepakaks, reikalingi bent du, ir, žinoma, papildomas nešikas.

Rezginės

Turbūt perskaičius antraštę daugeliui vidutinio amžiaus ir vyresnių moterų vaizduotėje pirmiausia iškils sovietinių laikų stambių akių tinklelis su apvalia plastikine ar medine rankena, stikliniu kefyro buteliu ir batonu. Standartinis rusų komedijų vyro vaizdas: jis, kepurė su snapeliu ir rezginė su ką tik aprašytu turiniu. Bet dabar pabandykime vaizduotę perjungti, atsiverskime nėrinių žurnalus - ten gausu įvairių formų, raštų ir dydžių rezginių, ir tankesnio, ir retesnio nėrimo – kiekvienai pagal skonį ir aprangos stilių. Jei neneriate pačios, tikėtina, kad savo rate dar turite auksarankių mamų, močiučių ar šį hobį iš jų perėmusių draugių. Tik turėkite idėją ir mokėkite gražiai paprašyti.
Verslininko siūlomos "avoškos"

PLIUSAI: su rankų darbo nerta pirkinių rezgine tikrai būsite originali, ypač jos tinka vasarai, lengvutės, skaidrios. 

MINUSAI: rezginės stambiomis akutėmis netinka smulkiems pirkiniams, be to, reikia išspręsti pačių rezginių supakavimą. Palaidai gulėdamos rankinuke susivels, greitai išsiteps. Aštresni pirkinių kampai gali lengvai paleisti akutes, todėl rezgines reikia nerti iš tikrai tvirtų siūlų.

Drobiniai maišeliai
Lininiai krepšeliai tikrai gali būti alternatyva plastikiniams

PLIUSAI: siuvinėti, su įvairiomis aplikacijomis, nostalgiški lininiai per petį permesti maišeliai – puikus vasaros aprangos aksesuaras. Susidėvėję maišeliai gamtoje greitai suyra.

MINUSAI: maišeliai teplūs, sunkiai išsiplauna dėmės, lengvai praranda formą. Sąlyginai nepigūs, maišelio kaina Lietuvoje - nuo 20 iki 60 Lt. Didelės apimties, sunkių pirkinių gali neatlaikyti ir rankenos.

Skiautiniai maišeliai
Krepšys iš skiautinių
Ar kada skaičiavote, kiek per metus keturių asmenų šeima išmeta rūbų? Turbūt šita statistika sąlyginė, ir labai priklauso nuo šeimos vartojimo įpročių, tačiau bet kokiu atveju dalis rūbų susidėvi, įsidėmina, ir juos išmetame arba į šiukšlyną, arba, geriausiu atveju į rūbų konteinerį. Tik pačios išradingiausios ir mėgstančios siūti moterys ryžtasi iš rūbų kažką daryti – joms ir skirtas šis skyrelis. Darykite skiautinius pirkinių krepšius! Ypač jiems tiks striukių, skėčių, tvirtų sportinių rūbų, sportinių krepšių atraižos. Ar iš jų gausis kas nors gražaus? Kūrėja jūs...
Citata
Pirkdamos krepšį iš amatininkų remsite smulkųjų verslą. Jei į parduotuvę einate su krepšiu, jį galite naudoti ir vietoj prekybos centro krepšio.

PLIUSAI: kainuoja tik jūsų laikas ir fantazija – juk rūbus vis tiek išmestumėte. Maišelis bus vienintelis ir nepakartojamas.

MINUSAI: tvirtos išvardintos sintetinės medžiagos neturi didelės spalvų gamos. Maišelis turės daug siūlių – o kiekviena siūlė – rizika, kad atsiras skylė. Susiūtas iš daugelio siūlių maišelis nesigaus labai patogiai sulankstomas. 

Senos geros kuprinės
Apsipirkimui tinkamos ir paprastos kuprinės

Kuprinė – moksleivio, turisto ir bohemos atributas – toks įvaizdis vyrauja tarp mūsų, moterų. Ir reta kuri beužsidedame kuprinę net ir laisvalaikiu. O kodėl nepabandžius pirkiniams įsigyti kuprinės? Talpios, lengvos ir patogios, įvairių formų – ypač patogus sprendimas, jei perkate daug – tada reikia tiek pirkinių krepšelių, kad pritrūksta rankų. Jų funkciją, turint kuprinę, atliks pečiai ir nugara. Kuprinė- puikus atributas, jei propaguojate ir ekologišką judėjimą iš taško A į tašką B ir atgal – t.y. apsipirkti važiuojate dviračiu. 


PLIUSAI:
kuprinės talpios, patogios nešti.

MINUSAI: geros kokybės ilgaamžės kuprinės ganėtinai brangios. Ne visada tiks prie jūsų aprangos kodo.

Parduotuvių maišeliai

Daugelis prekybos centrų šalia vienkartinių maišelių siūlo ir savo prekybos centro daugkartinio naudojimo maišelius: iš džiuto, tankaus austo plastiko, medvilninius. Jei perkate ne maistą, o drabužius, žaislus, avalynę ir pan. jūsų pirkinys taip pat visada įdedamas į atitinkamo prekinio ženklo popierinį ar plastikinį maišelis. Taip pakeliamas prekės prestižas, jums vėl gi nereikia galvoti, kur pirkinį įsidėti, bet antrinio panaudojimo šios pakuotės dažniausiai neturi. O už kiekvienos jos stovi nukirstas medis arba negrįžtamai iš žemės iškasti neatsinaujinantys ištekliai.
Parduotuviniai maišeliai


PLIUSAI:
parduotuvių maišeliai tarnauja ilgiau nei vienkartiniai. Sąlyginai pigūs – 3-5 Lt. 

MINUSAI: tikrai rizikuojate būti visai nestilinga su prekybos tinklo maišu ant peties. Patirtis rodo, kad nors ir vadinami ilgalaikio naudojimo, prekybos centrų maišeliai susidėvi greitai – prayra siūlės, įsidėmina, jų daugeliu atvejų negalima skalbti. Galų gale patekę į šiukšlyną jie taip pat yra pakankamai ilgai.

Sulankstomi maišeliai

PLIUSAI: Spalvingi, lengvi, paprastai sulankstomi, nepraleidžiantys vandens, tvirtomis siūlėmis, skalbiami automatinėje skalbyklėje, lengvai sulankstomi, pagaminti iš 100 % perdirbamo poliesterio. Taip savo daugkartinio naudojimo maišelius, gaminamos iš tos pačios medžiagos kaip skėčiai, pristato gamintojai. Maišeliai susilanksto įvairiomis formomis – susideda į piniginę, užsisega sagutėmis ar užsitraukia virvute ir virsta apvaliu suplotu kamuoliuku. Jų svoris – apie 40-50 g, sulankstyti užima labai mažai vietos, taigi rankinuke jų galite turėti tikrai ne vieną. Maišeliai atlaiko iki 20 kg svorį, taigi tikrai tinka sunkiausiems pirkiniams prekybos centruose.
Citata
Darykite skiautinius pirkinių krepšius! Ypač jiems tiks striukių, skėčių, tvirtų sportinių rūbų, sportinių krepšių atraižos. Ar iš jų gausis kas nors gražaus? Kūrėja jūs...


MINUSAI:
šių maišelių kaina Lietuvoje– nuo 25 iki 40 Lt. Taigi jei nežinote, ko norite dovanų gimtadienio proga, prašykite stilingo maišelio. Ir, nors gamintojai skelbiasi, kad maišeliai pagaminti iš perdirbamo poliesterio, apie panaudotų poliesterio gaminių surinkimą Lietuvoje girdėti dar neteko. Belieka tikėtis, kad kol maišeliai susidėvės, perdirbimo sistema atsiras.