Pasaulio išteklių instituto duomenimis, net 25 procentai kalorijų, kurias turi įvairus išaugintas maistas, nėra suvartojamos. Ir negana to, jog visi šie produktai virsta atliekomis, reikia prisiminti, jog jiems išauginti intensyviai naudojamas vanduo, trąšos, produktai vežami ilgą atstumą į parduotuvę.

Na gerai, tai ką tuomet daryti?
Portalas treehugger.com dalinasi keliais patarimais, kurie iš pradžių galbūt atrodys labai neįprasti. Kai kurias daržoves išsaugoti šviežias ilgiau galime jas „poruodami“ su tam tikromis daržovėmis ir atskirdami nuo kitų. Taigi:

1. Avokadus laikykite su keliomis riekelėmis raudonojo svogūno. Taip, taip, sutrynus šiuos du produktus išeitų gardi gvakamolė (meksikietiškas patiekalas, - red. past.), tačiau ar žinojote, jog jie puikiai „poruojasi“ ir prieš suvalgant?

Ypač jei jums liko gera pusė avokado ir norite ją išsaugoti rytojui, o gal ir porytojui.

Virtuvės šefas šiame trumpame vaizdo siužete dievagojasi išbandęs ir citriną, ir laikymą plastikiniame maišelyje, ir kitus būdus, tačiau avokadas išliko nepakitęs tik tuomet, kai buvo laikomas kartu su svogūnų vienoje dėžutėje.

2. Žolelėmis rūpinkitės kaip gėlėmis. Prieskoninės žolelės, net ir šaldytuve tikrai greitai vysta. Todėl jomis turėtumėte rūpintis kaip ir gėlėmis. Pirmiausia – pamerkti. Bazilikas, petražolės ir kalendros ypač mėgsta „sušlapti kojas“. Ir toliau jomis rūpinkitės kaip gėlėmis: laikykite kambario temperatūroje, pakirpkite kotelius, keiskite vandenį šviežiu. Tiesą sakant, šios prieskoninės žolelės visai neblogai atrodo vazelėje.

3. Nupjaukite „kasas“ morkoms. Taip, reklamose morkos labai gražiai atrodo su žaliomis viršūnėlėmis, tačiau jei ruošiatės jas pasidėti į šaldytuvą, nupjaukite žaliąją dalį, antraip morkos per greit suminkštės ir taps netinkamos valgyti.
Norėdami, kad daržovės šviežios išliktų ilgiau, nupjaukite morkų žaliąją dalį

4.Nelaikykite bulvių kartu su svogūnais. Patarimas gali skambėti keistai, tačiau svogūnai išskiria tam tikrą medžiagą, kuri gali anksčiau laiko sugadinti bulves. Jas geriausia laikyti sausoje, vėsioje vietoje, ten, kur retai atklysta saulės šviesa. Jei laikysite šaldytuve - taip pat tinka, tačiau bulvės gali įgauti saldesnį skonį.

5. Salierus laikykite vandenyje. Jei norite, kad šios daržovės ilgiau išlaikytų sultingumą ir traškumą, nupjaukite salierus ties šaknimis ir laikykite stiklainyje ar indelyje vandens įmerkę salierą stačią. Na, o jei jie suminkštėjo ir apvyto, vis dar galite šias daržoves įpjaustyti į sriubą ar panaudoti kaip įdarą, pavyzdžiui, pyragėliams su daržovėmis.
Salierus laikykite vertikaliai

6. Šparagų nedėkite į šaldytuvą. Portalo treehugger.com reporteris Ramonas Gonzalesas padarė išvadą, jog šparagų šaldyti visai nereikia. Jie puikiai laikosi kambario temperatūroje. Dar geriau, jei stiebus taip pat įmerksite į vandens indą stačiomis. Šis patarimas gali padėti išlaikyti šparagus šviežius net savaitę.

7. Užbėkite pelėsiams už akių. Net jei ant uogų nematote jokių pelėsiu, kitas portalo bendraautorius Jerry James Stove pataria nuplauti uogas acto ir vandens mišinyje. Įpilkite į dubenį dvi dalis vandens ir vieną acto ir lengvai nuskalaukite uogas. Tada jas išdžiovinkite su salotų džiovykle (įtaisas, kurį greitai sukant vanduo tiesiog nuteka nuo vaisių ar salotų). Vis tik rekomenduojama į vidų įdėti šluostę ar popierinį rankšluostį, kad uogos nevirstų koše. Tuomet laikykite jas ant popierinės servetėlės ant rankšluoščio stikliniame uždengtame inde. Vis tik palikite mažą tarpelį, kad į indą patektų oro.
Štai ir viskas. Po šių veiksmų, J. Jameso teigimu, uogos išliks šviežios visą savaitę.

Portalas treehugger.com primena, kad jei nespėjote pasinaudoti nė vienu iš šių patarimų, sugedusių produktų kompostavimas yra daug geresnis sprendimas, nei jų išmetimas į šiukšliadėžę.