Meras teigė tai darantis kasdien ir neigė, kad tokia akcija tėra raginimas prisidėti prie „Darom“ akcijos, kuri vyks kitą gegužės šeštadienį.

„Norėčiau, kad „Darom“ akcijų išvis nebūtų, - sakė A. Zuokas, turėdamas mintyje, kad tvarkytis aplink save vilniečiai turėtų kasdien, o ne tik akcijų metu. - Tikrąją „Darom“ dieną galėtume švęsti, nes nebūtų šiukšlių, kurias reikėtų rinkti“.

„Nors tai ne mano šiukšlė, aš ją pakeliu ir man nėra sudėtinga ją nunešti iki šiukšliadėžės. Mūsų tikslas - savo pavyzdžiu parodyti, kad nusilenkti savo miestui ir pakelti šiukšlę nėra sunku“, - sakė meras ir pasigyrė vieną kartą pakėlęs nuo žemės cigaretės nuorūką ir sugėdinęs rūkorių.

Kodėl aprinkti šiukšles pasirinktas pats miesto centras, meras tai lygino su svetaine. Anot jo, kiekviename name yra svetainė, kuri reprezentuoja visą namų veidą. Nuo jos ir dera pradėti tvarkytis.

„Žmonės labai dažnai skundžiasi, kad duotume jiems šiukšliadėžes po ranka, tuomet jie bus kultūringi. Taip pat žmonės skundžiasi, kad jų gyvulėliams – šunims, katėms reikia šiukšliadėžių. Tam nereikia jokių šiukšliadėžių! Turi maišelį kišenėje, įsidedi į kišenę, parneši namo ir išmeti į šiukšlių kibirą. Viskas paprasta. Vieną šiukšliadėžę miestui aptarnauti kainuoja 360 Lt/ mėn. Tiek kainuoja jos išvalymas, išvežimas ir pan. Tai jeigu mes pastatytume tų šiukšliadėžių be proto, kas už tai mokėtų?“ - klausė meras.

Mero iniciatyva pasirodė nenuoširdi

Savo ruožtu kalbinti praeiviai tokią mero iniciatyvą vertino skeptiškai.

„Nematome mero su šiukšlių maišu, tai vertiname kaip viešųjų ryšių akciją. Labiau vertinu tikrus realius veiksmus“, - sakė vilnietis Andrius.

Praeivė Jurga išreiškė nuomonę, kad nuoširdi mero akcija galėtų atrodyti taip - meras turėtų ne vienas vaikščioti ir rinkti šiukšles, bet pasitelkti visą savo darbo komandą: „Tai labiau įkvėptų, duotų daugiau reprezentatyvumo, nes dabar merui iš paskos vaikšto fotografai ir fotografuoja, kaip jis dvi šiukšles surenka“.
Meras A. Zuokas
Vieną šiukšliadėžę miestui aptarnauti kainuoja 360 Lt/ mėn. Tiek kainuoja jos išvalymas, išvežimas ir pan. Tai jeigu mes pastatytume tų šiukšliadėžių be proto, kas už tai mokėtų?

Tiek Jurga, tiek ir Andrius purtė galvas, klausiami, ar kartais numeta šiukšlių ant gatvės, tačiau taip pat teigė nesubarantys ir kitų šiukšlintojų, nes „kažkaip nedrąsu kitus auklėti“. Jie taip pat teigė, kad Gedimino prospekte gal šiukšliadėžių ir netrūksta, tačiau to nepasakytum apie Pilies ar Vokiečių gatves: „Negi neši šiukšlę per pusę miesto“, - retoriškai klausė Jurga.

Vilnietė Erika buvo atlaidesnė ir mero iniciatyvą parodyti pavyzdį, kaip reiktų pakelti numestą šiukšlę , vertino kaip gražų gestą: „Pavyzdys visada yra gerai“.

Pati mergina teigė nešiukšlinanti, tačiau kitų svetimų šiukšlių nekelianti: „Negražu, kai kiti šiukšlina, bet svetimą auklėti kažkaip nepatogu“.

Gatvėje sutiktas gėlių pardavėjas Algirdas merą, užuot rinkus šiukšles, kvietė ateiti pas jį pirkti gėlių. „Pavyzdys labai gerai, bet tai truputį kvepia „pachazucha“. Jis taip pat teigė pats kitų šiukšlių gatvėje nerenkantis, bet bent jau stengiasi pats savų nepalikti.