Gyvūnų gynėja įnirtingai priešinasi

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi sužinojusi, kad Klaipėdos rajone, Jonučių kaime veikiančiame Gamtininkų centre „Mini zoo“ praėjusią savaitę apsigyveno naujas plėšrūnas. Jos turimais duomenimis, naujasis gyvūnas – pantera. Plėšrūnas į Lietuvą atvežtas iš Čekijos.

Brigita Kymantaitė
„Mini zoo“, kuriam vadovauja Edvardas Legeckas, jos manymu, neturėjo teisės įsivežti tokio gyvūno, kadangi iki šiol neturi oficialaus zoologijos sodo statuso ir „šios įstaigos veikla jau daug metų pažeidžia Europos Sąjungos (ES) Tarybos Direktyvos dėl laukinių gyvūnų laikymo zoologijos soduose nuostatas“. Be to, anot B. Kymantaitės, kai kurie gyvūnai, saugomi „Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos“, tačiau sėkmingai laikomi neturint leidimų jų įvežti ir eksponuoti.
Pareigūnai patvirtino, kad „Mini zoo“ įsigijo naują gyvūną, tačiau tai ne pantera, o baltasis tigras. Paaiškėjus naujoms aplinkybėms, B. Kymantaitė vis tiek laikėsi nuomonės, kad tigras – neteisėtas E. Legecko pirkinys. Mat tigrai taip pat yra įrašyti į Saugomų rūšių konvencijos I priedą ir prieš juos importuojant reikalingas leidimas įvežti – ne tik laikyti.
E. Legeckas
Paklaustas, ar nereikėjo specialių leidimų, jis aiškino, kad tigrą atsivežė iš ES narės, todėl tuo rūpintis neteko: „Per kokią sieną man reikėjo vežti? Ar ES yra sienų? Tai reiškia, kad ir leidimų nereikia.“

Įstatymai draudžia retus gyvūnus naudoti vien komerciniams tikslams

Jos teigimu, importo leidimas suteikiamas tik tuo atveju, jei įvykdyti šie reikalavimai: importo valstybės mokslo institucija įsitikina, kad importuojama tokiems tikslams, kurie nepakenks tos rūšies išlikimui; importo valstybės mokslo institucija įsitikina, kad numatytas gyvo egzemplioriaus gavėjas turi galimybes tinkamai jį patalpinti ir juo pasirūpinti; ir importo valstybės valdymo institucija įsitikina, kad egzempliorius nebus naudojamas pirmiausia komerciniams tikslams.

Pašnekovė mano, kad „Mini zoo“ pirmiausia orientuojasi būtent į komerciją, todėl baltojo tigro įsigijimas jai yra nesuprantamas dalykas. Taip pat ji aiškino, kad E. Legecko vadovaujamas Gamtininkų centras turėjo gauti Aplinkos apsaugos agentūros leidimą įvežti saugomą gyvūną.

„Kad būtų gautas leidimas, mūsų CITES konvencijos kontrolės institucija (Lietuvoje – Gamtos tyrimų centras) turėjo patvirtinti Čekijos institucijai (iš kur atvežtas tas gyvūnas), kad sąlygos laikymui atitinka reikalavimus. Bet jos negali atitikti, nes jis nėra (įteisintas – red. past.) zoologijos sodas, tiesiog naudoja gyvūnus komercijai“, - sakė moteris.

Pareigūnai apie pirkinį išgirdo pirmą kartą

 Aplinkos apsaugos agentūros Gyvūnijos naudojimo skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Mikelaitis GRYNAS.lt tikino iš „Mini zoo“ vadovo negavęs jokios informacijos. Ir apskritai apie naują iki šiol neįteisinto zoologijos sodo pirkinį jis teigė iš žurnalisto sužinojęs pirmą kartą.

„Mini zoo“ turėtų mažiau problemų, jei zoologijos sodas būtų įteisintas. Tačiau kodėl šis procesas trunka jau kelerius metus? D. Mikelaitis sakė, kad E. Legeckas yra pateikęs paraišką, tačiau neįvykdo visų reikalavimų.
B.Kymantaitė
„Mini zoo“ pirmiausia orientuojasi būtent į komerciją, todėl baltojo tigro įsigijimas - nesuprantamas dalykas.

„Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, savininkas turi pateikti tinkamus dokumentus. Reikia pagrįsti gyvūnų įsigijimą, tinkamas laikymo sąlygas, gerovės sąlygas ir pan. Viskas iš principo savininko rankose. Pilnai visi reikalavimai kol kas nėra įvykdomi“, - kalbėjo pašnekovas. O į klausimą, ar visi „Mini zoo“ gyvūnai legalūs, jis atsakė teigdamas, kad „tai yra klausimai, į kuriuos neturime pilnų ir išsamių atsakymų“. Be to, jis pridūrė, kad iki šiol vyksta paraiškos nagrinėjimo procesas.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys savo ruožtu teigė pirmadienį nusiuntęs Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnus, kad jie patikrintų informaciją. „Visi reikalingi dokumentai yra. (...) Jis (baltasis tigras – red. past.) legaliai atvažiavęs“, - situaciją trumpai pakomentavo pašnekovas.


Zoologijos sodo vadovas: viskas legalu

E. Legeckas su tigru / „MiniZoo“ nuotrauka
„Mini zoo“ vadovas E. Legeckas patvirtino, kad įsigijo tigrą, pridūręs, kad gyvūnas šiuo metu neeksponuojamas ir lankytojai jį pamatys tik pavasarį, nes „šiuo metu vyksta karantinavimas“. 


Paklaustas, ar nereikėjo specialių leidimų, jis aiškino, kad tigrą atsivežė iš ES narės, todėl tuo rūpintis neteko: „Per kokią sieną man reikėjo vežti? Ar ES yra sienų? Tai reiškia, kad ir leidimų nereikia.“

O tigro legalumu pašnekovas net neabejojo, sakydamas, kad „gyvūnas atvažiavo su visais dokumentais, kurie jam yra reikalingi“. Kodėl „Mini zoo“ iki šiol negauna zoologijos statuso, E. Legeckas teigė nežinantis, o visi dokumentai, jo žodžiais tariant, paruošti.

„Nežinau, kodėl neįteisina. Viską, ką reikia, esame įvykdę. Motyvų nesako. (...) Jeigu (gyvūnai – red. past.) nelegalūs, tegu atvažiuoja ir konfiskuoja“, - paprastai atkirto vyras.

Neoficialiais duomenimis, antradienį Aplinkos ministerijoje rengiamas posėdis, kuriame bus aiškinamasi, ar tikrai saugomos rūšies tigras įsigytas ir atvežtas legaliai.