Maisto prekių parduotuvių lentynose atsirandantys sveikesni ir saldesni brokoliai bei akį traukiančios traškios įvairiaspalvės morkos tikrai paneigs žmonių įsitikinimą, jog sveikas maistas yra tas, į kurį dažniausia nė nesinori žvilgtelėti.

Šiuo metu intensyviai bandoma išrasti naują brokolių rūšį - superbrokolį - kuris ne tik puikiai apsaugotų nuo vėžio ar įvairių širdies negalavimų, bet ir būtų skanesnis nei kitos brokolių rūšys.

Tuo tarpu vis labiau plintantys Beneforté brokoliai turi iki trijų kartų daugiau sulforafano – medžiagos, kuri žmogaus kūną gali apsaugoti nuo prostatos ir kitokios rūšies vėžio bei pagerina širdies veiklą. Gerinant chemines augalo savybes, taip pat kinta ir aistrus brokolio skonis - ši daržovė tampa ne tokia karti.

Mokslininkai jau beveik 20 metų aiškinasi, kuo tokios daržovės kaip brokolis yra naudingos mūsų sveikatai ir kaip pagerinti jų savybes, jog jos taptų dar sveikesniais maisto produktais. Beneforté brokoliai buvo išvesti kryžminant įprastas brokolių rūšis su laukiniais, kuriuose gausu sveikatai naudingo sulforafano. Šios medžiagos aptinkama žiediniuose ir Briuselio kopūstuose, tačiau daug mažiau.

Tuo tarpu vaikai, kurie ne itin linkę mėgautis žaliomis daržovėmis, nuo šiol gali valgyti purpurinės, oranžinės, baltos, geltonos, kreminės, gintarinės ar kitos spalvos morkas. Tokios įvairiaspalvės morkos natūraliu būdu buvo pradėtos auginti Norfolke.

Nors įvairiaspalvės morkos jau žinomos nuo senų laikų, tačiau jos nebuvo auginamos komercijos tikslais, kadangi šimtus metų buvo įsigalėjusi oranžinės spalvos morka. Iki 16 amžiaus vyravo purpurinės arba geltonos spalvos morkos.