Sala yra milžiniškas vulkaninės kilmės krateris, o tame krateryje yra dar vienas ugnikalnis. Aogoshima vis dar yra laikoma aktyviu C klasės ugnikalniu, nors paskutinis jo išsiveržimas buvo 1780 m.

Per paskutinį išsiveržimą žuvo beveik pusė salos gyventojų, o likę buvo priversti ieškotis prieglobsčio kitur. Prireikė beveik 50 metų, kol žmonės grįžo gyventi į šią salą. Dabar saloje gyvena apie 200 drąsių gyventojų.

Aogoshima yra povandeninis ugnikalnis, iškilęs iš jūros ir yra didžiulio kraterio dalis, jo briaunos aukštis vyrauja nuo 200 metrų iki 420 metrų.

Tikima, kad sala buvo suformuota iš keturių povandeninių kalderų liekanų. Pietinis krantas – tai staigiai kylanti aštri Ikenosawa kalderos krašto briauna, kurios diametras siekia 1,5 km. Ši kaldera jungiasi su kita, Maruyama kaldera, kuri vis dar skleidžia geoterminius garus.

Sala taip pat garsi potvynių bangomis bei yra sunkiai pasiekiama laivu. Aogashima dėl itin stačių skardžių neturi uosto. Išeitis - sraigtasparnis.

Sraigtasparniai išskrenda iš Hachijojima – artimiausios salos, esančios už 60 km. Skraidyti į salą pradėta tik 1993 m., o iki to vienintelė transporto priemonė, galinti pasiekti salą, buvo valtys. Sraigtasparnis skrenda vieną kartą per dieną ir vienu metu gali skraidinti daugiausiai 9 keleivius. Skrydžiai dažnai būna atšaukiami dėl itin didelio rūko. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl Aogashima yra vis dar rečiausiai aplankoma sala.

Aogoshima sala savo lankytojams negali pasiūlyti didelio veiklų pasirinkimo. Paprastai joje yra mėgaujamasi neįprastais tropiniais peizažais. Salos centre yra geoterminė sauna. Geoterminę energiją ir dujas žmonės išnaudoja maisto gaminimui, tai nieko nekainuoja. Garintos šviežios daržovės, bulvės ar kiaušiniai yra priskiriamas ypatingam Aogoshima salos maistui. Saloje taip pat yra vieša pirtis, vonios ir karšti dušai.

Aogoshima taip pat yra mažiausias kaimas Japonijoje. 2009 m. salos populiacija tesiekė 205 gyventojų ir vis mažėja. Saloje yra pradinė mokykla, kurioje mokosi 25 mokiniai. Kai šie mokiniai sulauks 15 metų amžiaus, jie keliaus tęsti mokslų vidurinėje mokykloje į pagrindines valstybės salas. Norinčių grįžti atgal atsiranda nedaug.