Rudeniškai saulėtą spalio 13-tosios šeštadienio popietę buvo apdovanoti Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės inicijuojamo projekto ŽALIASIS KODAS „Žalio filmuko“ bei „EKO projekto“ konkursų dalyviai. Beveik pusę metų trukę konkursai, atnešė netikėtų ir smagių rezultatų. ŽALIOJO KODO organizatoriai su visais konkursų dalyviais ir jų draugais šiais rezultatais tradiciškai dalinosi kino teatre PASAKA.

Iš „Žalio filmuko“ konkursui pateiktų trumpametražių filmų gausos buvo atrinkti 11 geriausių. Šie geriausieji pateko į ŽALIOJO KODO filmukų rinkinį, kurį ketinama dar ne kartą parodyti skirtingų su ekologija susijusių renginių metu. Tarp filmų kūrėjų – meno sferų studentai, moksleiviai bei jų mokytojai iš visos Lietuvos. Pagrindinis vertinimo kriterijus – žalia žinutė, žiūrovą pasiekianti ne būtinai per estetinę filmuko formą, priverčianti susimąstyti apie mūsų aplinką.

Su režisierės Jūratės Samulionytės pagalba, ŽALIOJO KODO komanda išrinko tris filmukų konkurso nugalėtojus:

- Pirma vieta atiteko darbui SKANAUS – tai įtaigus vizualiai estetiškas pasakojimas apie mūsų vartotojiškumo problemą. Autoriai: Gabrielė Kartanaitė ir Karolis Kveselis.

- Antruoju nugalėtoju tapo plastelininės animacijos filmukas MAISTO ŠVAISTYMAS, kurio autorė Vilma Bratkauskaitė.

- Trečiasis nugalėtojas – tai dviejų serijų komiškas filmukas JEI NERŪŠIUOSI PARTRENKS DVIRATIS ir NERŪŠIUOJI. Autoriai: Tomas Šiaulys, Skaistė Arbačiauskaitė, Kotryna Ašoklytė, Paulius Baikauskas, Aurelija Gamulka, Vainius Vrubliauskas.

Šių filmų kūrybinės grupės buvo apdovanotos pažintinėmis kelionėmis į Europos Parlamento būstinę.

Dar dviejų filmų autoriai buvo pagerbti specialiais Aplinkos ministerijos prizais – Lietuvos raudonosiomis knygomis. Šie prizai įteikti:

- animacinio filmuko VIENAS autoriui Oskarui Venckui (už kruopštų darbą ir pastangas);

- vinjetės COLOR OUR BLACKENED autorei Modestai Kalkytei (vinjetė pelnė įpatingą ŽALIOJO KODO komandos simpatiją).

Visus projekto konkurse dalyvavusius filmukus galite rasti šiuo adresu.

Renginio metu buvo aptarti ir “EKO projekto” konkurso rezultatai bei apdovanotas geriausias projektas. Nors šis konkursas susilaukė mažesnio dalyvių skaičiaus, tačiau jo ir reikalavimų kartelė buvo aukščiausia, o dalyviai pateikė tikrai įdomių idėjų naujiems būsimiems žaliems projektams. ŽALIASIS KODAS sulaukė ir edukacinių projektų, ir meninių akcijų, o taip pat ir buities patobulinimo idėjų. Projekto organizatoriai tikiasi, jog šie konkursai padės įskiepyti žmonių meilę gamtai bei išjudins žmonėse norą kurti ir dalintis savo darbais su draugais.

Konkurso laimėtojais, už projekto kūrybiškumą, geriausiai pristatytą jo idėją, bei įgyvendinimo galimybes buvo paskelbti projekto ŠVIESOS TARŠA autoriai Aurimas Dirsė ir Kristina Juraitytė. Jie taip pat buvo apdovanoti pažintinėmis kelionėmis į Europos Parlamento būstinę, o ŽALIASIS KODAS pavasarį ketina suteikti pagalbos šį projektą įgyvendinant.

Papildomas, Aplinkos ministerijos įsteigtas prizas buvo įteiktas Dianai Lieponei ir Edmundui Lekevičiui už du puikius edukacinius projektus, skirtus vaikų ugdymui ir už aktyvų dalyvavimą ŽALIOJO KODO konkursuose jau ne pirmus metus, už žalios minties sklaidą.

Visus konkurse dalyvavusius EKO projektus galite rasti šiuo adresu.

Renginio metu svečiai mėgavosi rudeninėmis vaišėmis, stebėjo geriausių filmų vienuoliktuko premjerą didžiąjame ekrane, o taip pat išvydo geriausio EKO projekto idėjos pristatymą, buvo kviečiami prisidėti prie jos įgyvendinimo. Renginio pabaigoje visi turėjo progą pamatyti Žaliojo Kodo žiūri narės, režisierės Jūratės Samulionytės filmą “Nerutina”.

Šiais metais ŽALIASIS KODAS skelbė net tris kūrybinius konkursus. Vaikų Žalių žaidimų konkurso dalyviai buvo apdovanoti jau pavasarį Vilniaus LĖLĖS teatre. Šis konkursas susilaukė daugiausiai dėmesio, o jo rezultatu tapo jau du kartus surengta gražiausių konkurso žaislų iš perdirbtų medžiagų bei loginių ir edukacinių žaidimų, skatinančių puoselėti savo aplinka, paroda. Iki naujų metų planuojama surengti dar vieną parodą netrukus naujai atsidarysiančiame „Žaislų muziejuje“.

Kaip ir kiekvienais metais, nauji ŽALIOJO KODO konkursai startuos 2013 metų pradžioje.