Už atsinaujinančius išteklius pasisako 54 proc. gyventojų. Penktadalis (20 proc.) mano, kad būsimoje nacionalinėje energetikos strategijoje didžiausią dėmesį reikėtų skirti elektros gamybos didinimui dabartinėse šiluminėse elektrinėse, naudojančiose dujas ir biokurą. Tik 8 proc. apklausos dalyvių teigia, kad didžiausią dalį elektros energijos reikia importuoti iš užsienio, kaip tai daroma šiuo metu. Dar mažiau – vos 5 proc. – tvirtina, kad labiausiai dėmesį reikia skirti naujos atominės elektrinės statybai, teigiama Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) pranešime spaudai.

Tai, kad reikia didinti elektros gamybą iš atsinaujinančių išteklių, dažniau nurodė jaunesni nei 50 metų žmonės, miestų gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (virš 800 eurų), vadovai, specialistai ir tarnautojai, studentai ir moksleiviai.

Už tai, kad naujoje nacionalinėje energetikos strategijoje didžiausias dėmesys būtų skiriamas elektros gamybos didinimui dabartinėse šiluminėse elektrinėse, naudojančiose dujas ir biokurą, dažniau pasisako vyresni nei 50 metų žmonės, kaimo ar mažesnių miestų gyventojai, darbininkai ir ūkininkai.

Paklausus, kuriai atsinaujinančių išteklių energijos rūšiai Lietuvos gyventojai teiktų pirmenybę, jei reikėtų pasirinkti tik vieną, daugiausiai lietuvių pasirinko vėjo jėgainių statybą jūroje (taip teigė 27 proc. respondentų) ir saulės energijos elektrinių statybą (tai minėjo 26 proc. respondentų).

„Trečius metus iš eilės gyventojų apklausa parodė, kad lietuviai pritaria atsinaujinančiai energetikai šalyje. Nepaisant to, kol kas neaiškus atsinaujinančių išteklių vaidmuo nacionalinėje energetikos strategijoje, nežinome, kaip ir kada bus įgyvendinama vėjo energetikos plėtra, neišspręsti ir kiti svarbūs įstatyminiai, teisiniai klausimai. Norėtume paskatinti valdžios institucijas įsiklausyti į gyventojų ir ekspertų nuomonę – suteikti galimybę šiam sektoriui plėstis ir gaminti dar daugiau elektros iš savų šaltinių“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Saulius Pikšrys.

Baltijos tyrimai“ reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko 2015 m. pabaigoje. Iš viso apklausta 1019 15-74 metų Lietuvos gyventojų. Rezultatų paklaida neviršija 3 proc.