Ir nežinia, kas įspūdingiau – toks didžiulis surinktų kamštelių kiekis, ar kasmet vis sudėtingesni, spalvingesni ir praktiškai panaudojami meniniai darbai. Šįmet be spalvingų paveikslų parodoje kabo krepšinio lankas su kamuoliu, veidrodis, tikroviškas traukinukas, rūšiavimui skirta atliekų dėžė bei žemę siekiantis Barboros Radvilaitės apdaras.

Besirengiant konkursui pasiekė Lietuvos rekordą

„Jau girdėjau istorijų, kad Palangoje vaikas, pamatęs ant smėlio nukritusį kamštelį krenta ant žemės, kad tik kuo greičiau jį paimtų. Girdėjau sklandančių gandų, kad viena moteris su pagaliu rausiasi konteineryje, išsitraukia butelį, nusuka kamštelį, o butelį įmeta atgal. Po tokių istorijų, turiu pripažinti, kad mes visi truputį sergam,“- pradėdama renginį juokavo konkuros iniciatorė Birutė Jakučionytė.
Citata
Nuo kokybiško rūšiavimo priklauso, ar kamštelį pavyks perdirbti, ar geri norai pasieks tikslą.

Iš vaikų surinktų kamštelių gaminami plastiko kibirai ir vamzdžiai. Tačiau bėda ta, jog norint supjaustyti kamštelius jų turi būti bent jau 20 tonų. B. Jakučionytė tvirtai tiki, jog dar metai kiti ir toks kiekis visos Lietuvos mastu bus surinktas.

Ji pripažino, jog kai kurie darbeliai yra tokie dideli, kad atvežamos tik jų nuotraukos. Šeduvoje, pavyzdžiui, lopšelis – darželis figūromis iš kamštelių papuošė senas ir apsitrynusias pavėsines. Birutės Jakučionytės teigimu, dabar apie pavėsinių grožį gandas sklinda per visą Žemaitiją.
Rusnės specialioji mokykla iš kamštelių sulipdė laivų ir gėlių figūras, kuriomis pasipuošė mokyklos sieną.

Viena Kauno mokyklų prieš dalyvavimą konkurse dar spėjo pasiekti ir Lietuvos rekordą: Ugnės Karvelis gimnazijos moksleivių ant grindinio iš 17 tūkstančių kamštelių sudėliota 7 metrų skersmens „Mandala“ buvo įvertinta ne tik rekordus registruojančios agentūros, tačiau ir konkurso „Kamštelių vajus'2014“ komisijos.

Įsismarkavo - prie kamštelių tiko ir atsuktuvai

Konkurso organizatorė Birutė Jakučionytė prisipažino, jog šių metų konkurse moksleivius ir mokytojus teko tramdyti ir auklėti.

„Žmonių fantazija įsismarkavo, jie pradėjo rinkti visokiausius kamštelius ir teko auklėti. Parašiau mokytojoms laišką apie visą konkurso organizaciją: kad dalyvauja 200 komandų, kad aš gyvenu Londone, sudėtinga suvaldyti tiek žmonių. Kai kurie atvirai prisipažįsta neskaitę laiškų, kuriuose parašiau labai aiškiai, kokie turi būti kamšteliai. Na teko juos perrinkti, - pasibaigus renginiui įspūdžiais dalinosi jo organizatorė. - Būdavo atvejų, kai man paskambina pasitarti dėl konkurso 6 valandą ryto (žmogus nežino, jog gyvenu Londone), ko nors paklausia. Pradedu aiškinti, bet kai pasakau, kad šiuo metu esu Londone, meta ragelį. Na, tada tenka žmonėms perskambinti. Kai kurie patys kelia reikalavimus ir turi didelių lūkesčių, nori mažai daryti, tačiau būtinai gauti prizų. Juk tai yra idėja ir žmogus pasirenka dalyvauti iš idėjos. Vis tik šiemet gavau didžiulį palaikymą, daug teigiamų emocijų. Daug kas suprato, kad tokio konkurso organizavimas yra didžiulis darbas.“

Organizatorė prisimena dalyvių kraštutinumus: vieni atvažiuoja švariai išplovę kamštelius, juos išrūšiavę pagal dydį, o kitų maišai šiek tiek primena sąvartyną.

„Geležiniai daiktai, muilas, atsuktuvai, atidarytuvai, geležiniai kamšteliai, plastikiniai segtukai“, - pasakoja B. Jakučionytė apie radinius kamštelių maišuose.
B. Jakučionytė
Manau, kad mums visiems reikia mokytis. Tik rūšiuoti: popierius, plastikas, stiklas, jau nebepakanka. Mes turėsime išmokti rūšiuoti ir atskirti skirtingas plastiko rūšis, popieriaus rūšis.

Ji atskleidė, jog vienas geležinis daiktas gali sugadinti tonomis kamštelius pjaustančius įrengimus. Nuo kokybiško rūšiavimo priklauso, ar kamštelį pavyks perdirbti, ar geri norai pasieks tikslą.
Iš vaikų surinktų kamštelių gaminami plastiko kibirai ir vamzdžiai. Tačiau bėda ta, jog norint supjaustyti kamštelius jų turi būti bent jau 20 tonų. B. Jakučionytė tvirtai tiki, jog dar metai kiti ir toks kiekis visos Lietuvos mastu bus surinktas.

Teks išmokti rūšiuoti dar smulkesnes atliekų rūšis

„Manau, kad mums visiems reikia mokytis. Tik rūšiuoti: popierius, plastikas, stiklas, jau nebepakanka. Mes turėsime išmokti rūšiuoti ir atskirti skirtingas plastiko rūšis, popieriaus rūšis. Tie gyventojai, ta apatinė grandis dalyvauja dideliame procese. Nuo jų veiklos priklauso galutinis rezultatas ir apskritai viso rūšiavimo prasmė“, - dėstė pašnekovė.

Kitais metais ji svarsto suorganizuoti kamštelių rinkimo renginius visoje Lietuvoje šalia savivaldybių, centrinėse miesto aikštėse.

„Būtinai nukeliaukite apžiūrėti darbų parodoje „Panoramos“ prekybos centre, ji veiks iki lapkričio 11 dienos. Ir rinkite kamštelius kitiems metams!“, - paragino renginio organizatorė ir pridūrė, jog
Utenos Karšuonos progimnazija jau pasigyrė surinkusi 10 kilogramų kamštelių ateinančiam konkursui.

Prizus už meninius darbus pelnė šios mokyklos ir ugdymo įstaigos:

Specialųjį GRYNAS.lt prizą gavo
Radviliškio „Gražinos“ pagrindinė mokykla 5B klasė. Iš kamštelių šie moksleiviai sukūrė darbą Jų „Žemės širdis“, kurio vidų taip pat užpildė įvairiomis atliekomis.

I amžiaus grupė, vaikai iki 6 metų:

Šeduvos lopšelis -darželis „Žiogelis“, 3-6 metų vaikai, grybų figūromis papuošę pavėsines.

Lazdijų rajono Kučiūnų mokykla, kurios moksleiviai iš kamštelių sukūrė tikrą tvirtą traukinį su garvežiu, vagonu ir bėgiais

II amžiaus grupė – pradinukai iki 11 metų

Rusnės specialioji mokykla, kurios globotiniai mokyklos sienas papuošė menine kompozicija „Plauk laiveli per marias“

III amžiaus grupė – 11-15 metų vaikai

Trakų rajono Paluknio vidurinė mokykla už darbą „Ekotriratis“. Vaikai sukūrė nedidelį triratuką, kuriam panaudoti tik butelių kamšteliai.

Vilniaus „International Meridian school“ , sukūrę Barboros Radvilaitės kostiumą su karūna ir kitais atributais iš įvairiaspalvių kamštelių.

IV grupė - 15-18 metų vaikai

Panevėžio K. Paltaroko gimnazija, sukūrusi du susimąstyti priverčiančius darbus „Yrimas“ „Jūra, išmesk mane į krantą“. Šiuose paveiksluose iš kamštelių vaizduojami šiukšlių jūroje skęstantys arba yrantys žmonės.

Kauno rajono akademijos Ugnės Karvelis gimnazija sukūrusi „Mandalą.“ Kūrinys buvo 7 metrų pločio, fiksuotas Lietuvos rekordas, panaudota 17 tūkst. kamštelių.

Vaikai apdovanoti didžiulėmis enciklopedijomis „Gyvūnai“, pieštukais, keturiomis kelionėmis į Briuselį.

Daugiausia kamštelių surinkusios mokyklos:

I-ąją vietą užėmė Joniškio „Saulės“ pagrindinė mokykla, surinkusi 413 kilogramų kamštelių.
Mokykla laimėjo leidyklos „Alma littera“ knygų už 3000 litų, kurios bus atvežtos tiesiai į mokyklą.

„Joniškis sakė: prastumdykite čia tuos automobilius, padarykite mums vietos. Ir atvaro su didžiausiu autobusu, atsidaro bagažinę – o bagažinė – pilna kamštelių! Puolėm filmuoti, nes tokio vaizdo mūsų konkurse dar nebuvo“, - atvirai kalbėjo renginio vedėja ir konkurso organizatorė Birutė Jakučionytė.

Joniškiui šįmet nusileido praėjusių metų lyderiai – Utenos Karšuonos progimnazija. Tačiau ši kamštelių konkurso niekuomet nepraleidžianti mokykla, surinkusi … kilogramų kamštelių, šiemet pelnė II-ąją vietą. Į Uteną iškeliaus transportas, pakrautas 2000 litų vertės leidyklos „Alma littera“ knygų kroviniu.

III-ąją vietą užėmė Kauno J. Grušo meno vidurinė mokykla, surinkusi 324 kilogramus kamštelių. Į šią mokyklą bus atgabenta knygų už 1000 litų.