„Blusas, regis, jau išnaikinau ant kailio užlašinusi specialių lašiukų, bet baiminuosi, kad blusomis jis galėjo pasidalinti ir su mano beplauke kate. Draugė mane ramina, kad blusos gali gyventi tik kailį turinčiuose gyvūnuose. Ar tai tiesa?“ – teiraujasi Agnė.

Veterinarė Rita Žilinskienė sako, kad tai – netiesa. „Žinoma, blusos gali užpulti ir beplaukes kates. Joms tai – dar blogiau, jas labiau alergizuoja. Kailio apsaugota oda nėra tokia jautri, o sfinksai yra jautrios odos gyvūnai“, – pažymi gydytoja.

Agnei ji pataria savo sfinkso veislės katei ant odos taip pat užlašinti lašiukų nuo blusų. Katėms tai esą viena veiksmingiausių ir patogiausių priemonių apsaugoti nuo blusų. „Lašiukai veikia ilgesnį laiką, apsaugo nuo įkandimų“, – sako gydytoja. Ji tikina, kad, užlašinus šio preparato, blusos turėtų išnykti per parą.
R. Žilinskienė
Apskritai apsisaugoti nuo blusų – neįmanoma, nes blusų kiaušinėliai yra lipnūs, jų nesusiurbia paprasti siurbliai. Jie prilimpa prie daiktų, prie batų. Taigi kiaušinėlių namo galima parsinešti ir ant avalynės.

Tačiau R. Žilinskienė atkreipia dėmesį į tai, kad mažieji vabzdžiai gyvena aplinkoje, o ant gyvūnų – tik maitinasi. „Po to jos deda kiaušinius, kiaušinėliai krenta į aplinką. 80 proc. blusų gyvena aplinkoje: lėliukės, kiaušinėliai ir lervutės. Visas vystymosi ciklas vyksta aplinkoje“, – pabrėžia R. Žilinskienė.

Norintiems savo namus nuo jų išvalyti, teks įsigyti specialaus purškalo ir juo išpurkšti namus. „Bet apskritai apsisaugoti nuo blusų – neįmanoma, nes blusų kiaušinėliai yra lipnūs, jų nesusiurbia paprasti siurbliai. Jie prilimpa prie daiktų, prie batų. Taigi kiaušinėlių namo galima parsinešti ir ant avalynės“, – teigia veterinarė.

Tam tikroje temperatūroje kiaušinėliai gyvena iki metų. Blusos, pajutusios gyvūno šilumą, infraraudonuosius spindulius, neriasi ir ant gyvūno užšoka pasimaitinti. „Vieną kartą pasimaitina ir joms to užtenka, padeda kiaušinėlius. Kiaušinėliai vėl byra į aplinką ir vėl uždaras ratas“, – sako R. Žilinskienė.

Paklausta, ar šeimininkams reiktų sunerimti, kad ir juos gali užpulti augintinius kankinančios blusos, gydytoja ramina – gyvulinės kilmės blusos, besimaitinančios šunų ir kačių krauju, žmonėms esą nepavojingos. „Mes jiems esame šiek tiek per šalti. Tiesiog neskanūs“, – juokauja gydytoja. Ji vis dėlto priduria, kad žmogų blusos gali alergizuoti, tačiau jam tikrai neįkąs.