Jie saugo, kad augalo virkščių ir gumbų nesuėstų maisto ieškantys gyvūnai. Šių bulvėse esančių alkaloidų poveikis labai panašus į augalų apsaugai naudojamos priemonės E 605 (parationo). Paprasčiau tariant, bulvės, ypač ilgiau laikomos, tampa nuodingos, todėl šiandien jas auginant net neleidžiama naudoti pesticidų. Svarbiausi apsinuodijimo solaninu simtomai yra tokie: pykinimas, vėmimas, galvos svaigimas, traukuliai, karščiavimas ir dusulys. Tačiau apsinuodijimas solaninu dažnai neatpažįstamas ir painiojamas su žarnyno infekcijomis. Bulvių luobelėje nuodingų medžiagų yra nuo 100 iki 1000 kartų daugiau, negu jų randama vaisiuose ir daržovėse. Solanino gamybą (ypač tose vietose, kur bulvė pažaliavusi) skatina šviesa. Mirtina šio alkaloido dozė vaikui yra 3 miligramai kilogramui jo svorio. Virtų bulvių lupenų arba sudygusių bulvių turėtų vengti ir nėščiosios.

Ar ekologiškose bulvėse nuodingų medžiagų mažiau negu paprastose?

Deja, ne. Kadangi ekologinių ūkių savininkai negali naudoti specialių augalų apsaugos priemonių, kad įveiktų įprastas bulvių ligas, jie sodina tokių rūšių bulves, kurios yra atsparios ligoms ir pačios geba apsiginti nuo kenkėjų, – o tai dažniausiai tokios bulvės, kurių gumbuose yra daugiau paties augalo gaminamų apsauginių medžiagų, t.y. jau minėtų solanino ir čakonino.

Kaip ruošti bulves, kad jose neliktų nuodingų medžiagų?

Ką tik nukastose bulvėse paprastai solanino dar nėra. Anksčiau, kai bulvės būdavo kasamos rankomis, vakare jos būdavo kepamos lauže ir valgomos su visa plonyte luobele. Praėjus kelioms savaitėms po bulviakasio, bulvės būdavo verdamos su lupenomis. Prieš valgydami bulves, ploną jų luobelę, kurioje jau būdavo atsiradę šiek tiek solanino, žmonės nulupdavo. Šitaip elgiantis nereikėdavo išmesti dalies bulvės minkštimo ir būdavo išvengiama alkaloidų. Tačiau ilgiau laikomose ir ypač šviesos gaunančiose bulvėse nuodingų alkaloidų koncentracija nepaliaujamai didėja. Todėl bulves reikia stropiai nuskusti, išpjaustyti „akis“ ir pažaliavusias vietas. Geriausia virti skustas, pasūdytas bulves. Verdant jose likęs solaninas nesuyra, tik nuodingas jo poveikis šiek tiek apsilpsta. Vanduo, kuriame virė bulvės, turi būti išpilamas, nors verdant daugelį kitų daržovių likęs nuoviras panaudojamas, pvz., iš šparagų nuoviro verdama sriuba.

Daugiau mitų bei faktų apie mitybą galite rasti ČIA.

Knyga "Kas sveikai maitinasi, trumpiau gyvena"