Uostamiestyje grįžta prie idėjos įrengti šunų pliažą. Tokį pasiūlymą Asmens sveikatos priežiūros komisija teks savivaldybės administracijai.

Šeimininkams – įspėjimai

Komisijos pirmininkė Natalja Istomina tvirtino, kad sulaukta daug skundų iš klaipėdiečių dėl šunų vedžiojimo paplūdimyje. Pagal taisykles tą daryti draudžiama.

Tačiau, anot pirmininkės, šį klausimą reikėtų spręsti kitaip.

Šunys paplūdimyje vedžiojami ir dabar, nors tai daryti draudžiama. Vieni augintinius atsiveda kaip draugus, kiti dėl to, kad nėra jų kur vedžioti, treti dėl saugumo. Gal paplūdimyje būtų galima skirti zoną, į kurią šeimininkai galėtų ateiti su savo augintiniais“, – tvirtino N.Istomina.

Toks pasiūlymas bus pateiktas savivaldybės administracijai.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Urbonas tvirtino, kad šunys paplūdimyje vedžiojami vis rečiau.

„Yra pastatyti ženklai, kad tą daryti draudžiama. Pamatę, įspėjame šeimininkus. Jei nepaiso ir įspėjimų, kviečiame policiją. Tačiau tą daryti teko tik kartą prieš kelerius metus“, – prisiminė V.Urbonas.

Higienistai nepritarė

Anot vadovo, prieš kažkur penkerius metus buvo norima įrengti vadinamąjį šunų pliažą. Tačiau tam pasipriešino Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai.

„Šunų ekskrementai liks smėlyje. Vėjas pusto smėlį. Su juo bakterijos patektų į kitą zoną, o ten žaidžia vaikai. Neina visiškai atskirti paplūdimio zonos“, – pasakojo vadovas.

V.Urbono manymu, šunų vedžioji aikštelė galėtų atsirasti prieškopyje. Tačiau jis abejojo, ar šeimininkai laikytųsi tokios tvarkos. Gyvūnų jie vis tiek vestų prie jūros.

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė teigė, kad smėlio tyrimai nėra atliekami. Jos pavaldiniai vykdo tik epizodinius patikrinimus dėl šunų vedžiojimo pliaže.

„Už sanitarijos kontrolę yra atsakingos dvi darbuotojos. Neturime pajėgų vaikščioti po paplūdimius ir laukti, kol ateis šuo“, – pabrėžė J.Asadauskienė.

Žmonės baisiau už šunis

Posėdžio dalyviai pastebėjo, kad žmonės daugiau palieka šiukšlių nei gyvūnai.


„Smėlis pilnas nuorūkų. Jame galima aptikti ir moteriškų, ir vyriškų dalykėlių. Įdomu, kiek žmonių skundėsi tuo. Greičiausiai nėra nubausta nė vieno“, – tvirtino vienas iš dalyvių.

Tačiau ne visi komisijos nariai, pritarė šunų pliažo įkūrimui. Jie pabrėžė, kad tai labai nehigieniška.

„Ar žinote, kas bus, kai vienoje vietoje susirinks 50 šunų? Tai labai nehigieniška. Juk jūra ta pat, smėlis taip pat“, – tvirtino nariai.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pabrėžė, kad šunų vedžiojimo problema yra ne tik paplūdimyje, bet ir visame mieste.

Pernai šeimininkams už šunų vedžiojimą neleistinose vietose ar ne pagal numatytą tvarką surašyta 10 protokolų, šiemet – vienas.

„Kol žmonės nesupras, kad reikia laikytis tvarkos, tol nieko nebus“, – teigė vedėja.

I.Šakalienė pastebėjo, kad spręsti šią problemą ypač padėdavo ekologinė pozicija. Jie surašydavo daugiau protokolų.