Žmonių suvartojamas per didelis druskos kiekis yra viena iš pagrindinių aukšto kraujo spaudimo, inkstų nepakankamumo ir širdies ligų atsiradimo priežasčių. Ar šunų šeimininkai turėtų susirūpinti, kiek jų šunys suvartoja druskos?

Ar šunims reikalinga druska?

Taip. Dvi iš druskos sudedamųjų dalių – natris ir chloras, yra būtinos organizmo skysčių pusiausvyrai, kraujo tūriui bei nervinių audinių funkcijai palaikyti. Neigiamas poveikis sveikatai, pasireiškiantis dėl per didelio suvartojamos druskos kiekio, yra susijęs su natrio kaupimusi organizme.

Kokį poveikį šunims turi natris?

Į kai kurių rūšių šunų ėdalą dedama druskos, kad šunys gautų pakankamai natrio. Daug natrio turintis ėdalas šunims nesukelia padidėjusio kraujo spaudimo, inkstų pažeidimų ar širdies paralyžiaus, tačiau, ribojant su maistu gaunamą natrio kiekį, galima padėti širdies ligomis sergantiems gyvūnams.

Kiek natrio reikia šunims?

Suaugusiems šunims per dieną reikia apie 13 mg natrio vienam jų svorio kilogramui, tai atitinka minimalią dienos normą 0,2 g / 1000 kcal. Jauniems šuniukams, šuningoms ir šuniukus žindančioms patelėms natrio reikia 2–3 kartus daugiau, o labai aktyviems šunims, pavyzdžiui, kurtams, kinkomiesiems šunims – 5 kartus daugiau.

Ar per daug natrio kenkia šunims?

Sveiki šunys puikiai toleruoja didelį natrio kiekį ir prisitaiko prie skirtingų jo kiekių ėdale, nes jie raidoje mito sumedžiotų gyvūnų mėsa, kurioje gausu natrio. Neigiamas poveikis pasireiškia tik tada, jei šuo gauna daugiau kaip du kartus daugiau natrio nei maksmimali rekomenduojama saugi norma – 15 g vienam ėdalo sausos medžiagos kilogramui. Kita vertus, nėra įrodymų, kad didelis natrio kiekis turi įtakos sveikų arba inkstų ar širdies ligomis sergančių šunų kraujo spaudimui. Šerdami šunis ėdalu, kuriame natrio mažai arba jo visai nėra, nesumažinsite savo augintinio tikimybės susirgti širdies liga, nesulėtinsite jos progresavimo. Šios rūšies ėdalo paskirtis – palengvinti širdies ligos simptomus. Be mažesnio natrio kiekio paprastai šiame ėdale taip pat būna tokių medžiagų kaip antioksidantai, širdies darbą gerinantis taurinas ir L-karnitinas.

Įdomu, jog šunų skonio receptoriai yra nejautrūs druskai. Negalėjimas jausti sūrumo neabejotinai susijęs su šunų evoliucija – būdami mėsėdžiai (mėsoje daug natrio), šunys negali atskirti, ar ėdale yra druskos, todėl tai nelemia jų pasirinkimo.

„Waltham“ gyvūnų augintinių priežiūros ir mitybos tyrimų centro ir „Mars Lietuva“ informacija