Gyvatės ir vorai namuose retą begalėtų nustebinti. Tad kaip nustebinti viską mačiusius draugus? Lietuvoje dar neįprasta, bet užsienio valstybių gyventojų namuose vis dažniau sutinkami nauji augintiniai - ežiai.

JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse ežiai kaip naminiai gyvūnai greitai populiarėja. Jau yra ir šių gyvūnų veisyklų. Jose veisiamos specialios namuose auginti skirtos ežių veislės.

Ežių mylėtojų draugija „Hedgehog Central“ savo internetiniame puslapyje rašo, kad populiariausi yra Afrikos pigmėjiniai ežiai. Jie būna kiek mažesni už mums įprastus miške sutinkamus europinius ežius, skiriasi ir jų odos bei spyglių spalvos.

Lietuvoje ežiais nėra prekiaujama. Kauno zoologijos sodo zoologė Rasa Mikuličienė pasakojo, kad nėra girdėjusi, kad namuose kas laikytų specialiai tam įsigytą ežiuką. Specialistė pasakojo, kad į zoologijos sodą kadaise lankytojai buvo atgabenę silpnai atrodantį ežiuką, bet jam sustiprėjus jis buvo paleistas į laisvę.

R. Mikuličienė nepritaria tam, kad namuose būtų laikomi laukiniai gyvūnai. „Jų vieta yra gamtoje. Be abejo, žmonėms norisi egzotikos. Dabar namuose laikomas praktiškai bet koks gyvūnas, tačiau pirma reiktų gerai apgalvoti ar gali jam sudaryti tinkamas sąlygas ir apskritai ar žinai ko gali prireikti tam gyvūnui, o tik tada įsigyti“, - teigė ji.

Ežiai yra geri plaukikai – leiskite jiems pasitreniruoti jūsų vonioje.

Zoologė teigė, kad priglausti galima nebent pasiligojusį, sužeistą ar akivaizdžiai silpną gyvūnai. Ežiai yra visaėdžiai, tad drąsiai pasiūlykite jiems mėsos, sliekų, vabzdžių ar daržovių. Jei žiema – galima padėti ežiukui užmigti. Reikėtų jį įkurdinti kur nors rūsyje, galima įrengti guolį. Pavasarį reiktų po truputį jį žadinti, pamaitinti ir paleisti.

Jei namuose laikytumėte ežį, reiktų pasirūpinti, kad jam būtų pakankamai šilta, nes jei temperatūra nukristų žemiau 8 laipsnių Celcijaus, ežiukas ims ruoštis žiemos miegui. Esant pakankamai temperatūrai ir jei yra užtektinai maisto, ežys gali ir praleisti žiemos miego stadiją. R. Mikuličienė primena, kad ežiai yra naktiniai gyvūnai. Naktį jie būna aktyviausi.

Pašnekovė teigė, kad protingiausia būtų ežiukui įrengti kokį aptvarą ar parinkti tvirtą dėžę. Tuo tarpu populiarioje JAV laidoje apie gyvūnus „Animal Planet“ pasakojama, kad ežiukams tinka ir narvas. Šie gyvūnai yra judrūs, todėl jiems reikia ir treniruočių rato bei nepamiršti leisti pasilakstyti namuose arba lauke. Jie taip pat geri plaukikai – leiskite jiems pasitreniruoti jūsų vonioje. Ežiukai greitai susipurvina, o namuose jų spygliai greitai apsivelia šiukšlelėmis tad juos reikia nuolat prausti. Rekomenduojama tam naudoti dantų šepetėlį ir šampūną vaikams (negraužiantį akių).


Afrikos pigmėjiniai ežiai gyvena 3 – 5 metus. Stipresni gali išgyventi ir iki 9 metų. Kadangi ežiai turi tvirtus aštrius spyglius, su jais reikia elgtis labai švelniai. Patariama rankose jį laikyti labai švelniai ir niekada neimti jo iš viršaus – pajutęs pavojų, ežys pašiaušia plaukus ir susigūžia į kamuolį.

„Hedgehog Central“ sudarinėja patikimų ežių veisėjų sąrašus. Arčiausiai Lietuvos yra užregistruotos veisyklos Danijoje ir Olandijoje.