Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas pasirašė bendradarbiavimo memorandumą su Žemės ūkio ministerija. Akcentuota, kad šiuolaikiniams turistams nebeįdomūs miestai - juos vis labiau domina turistinių vietovių savitumas ir maistas.

„Kai lankytojus Milano parodoje vaišinome cepelinais, niekas nesispjaudė“, - juokavo Žemės ūkio ministerijos ministro patarėja Jolanta Butkevičienė, tardama sveikinimo kalbą atidarymo ceremonijoje.

Kad lietuviškas maistas turistams yra įdomus, pabrėžė ir Agrarinės ekonomikos instituto direktorė Rasa Melnikienė: „Į turisto širdį reikia eiti per skrandį“.

18 metų gyvuojantis kaimo turizmo verslas su trenksmu atidarė naują vasaros sezoną. Jurbarke jį paminėti susirinko kaimo turizmo atstovai iš visos Lietuvos.

„Per 18 metų kaip verslas subrendome, esame tvirtai sėdintys savo kėdėse ir dabar jau žiūrime su kuo mums reikėtų draugauti. Kviečiame žmones ne tik ilsėtis kaime, bet ir ragauti, vaišintis maistu, kuris yra šalia, kviečiame draugauti pirtininkus, amatininkus, kiekvienas žmogus gyvenantis kaime yra puikus mūsų draugas“, - sakė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas L. Žabaliūnas.
Kaimo turizmo sezono atidarymas

Žemės ūkio ministrės patarėja Jolanta Butkevičienė gyrė kaimo turizmo verslinininkų tvirtą stovėjimą ant kojų, tačiau perspėjo, kad reikėtų neužmigti ant laurų.

„Komforto zona turi privalumų ir trūkumų. Globalioje rinkoje užsisėdėti ant laurų, reiškia būti nebudriems, o tai pavojinga. Žmonėms nebeįdomūs miestai, jiems įdomus mūsų savitumas. Patikėkite manimi, kai Italijoje „Expo" parodoje vaišinome žmones cepelinais, niekas nesispjaudė. Jie visiems patinka“, - tikino J. Butkevičienė.

Anot jos, kartais iš tiesų sodyboje pailsėti gali kainuoti brangiau nei nuvažiuoti į Turkiją. Tačiau likęs Lietuvoje turistas, J. Butkevičienės manymu, gali pailsėti kur kas kokybiškiau.

Sveikinimo žodį tarė ir Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andrejus Stančikas. Jo teigimu, kaimo turizmas neabejotinai galėtų būti vadinamas mūsų šalies vizitine kortele.

„Kaimo turizmas yra Lietuvos vizitinė kortelė. Mūsų kraštas mažas, kaip Baltijos gintarėlis prie jūros. Esame nuostabūs, turime ką pasauliui pasiūlyti, tik kartais nesuprantame patys, ką turime“, - sakė A. Stančikas.
Kaimo turizmo sezono atidarymas

Agrarinės ekonomikos instituto direktorės R. Melnikienės teigimu, lietuviška tradicinė virtuvė iš tiesų galėtų būti mūsų šalies „arkliukas“. Tik reikia sugalvoti, kaip ją labiau išpopuliarinti.

„Į turisto širdį reikia eiti per skrandį. Kaip padaryti, kad lietuviško vietinio maisto būtų daugiau? Reikia padėti vieniems surasti kitus. Noriu pabrėžti bendradarbiavimo svarbą, nežinau, kodėl bet dauguma mūsų esame individualistai. Reikia kooperuotis. Turistui patrauklu, kai jis gali pasinaudoti įvairiomis poilsio galimybėmis“, - sakė R. Melnikienė.