Pasigrožėti iš Vilkijos atsiveriančiais kvapą gniaužiančiais Nemuno vaizdais galima iš saugių apžvalgos aikštelių, kurias jungia patogūs laiptai, sutvarkyti ir įrengti net 800 metrų vaizdingomis pakrantėmis nusidriekę pėsčiųjų takai.

Tarp istorijos ir dabarties

Vilkija, vienas iš trijų Kauno rajone esančių miestų, rašytiniuose šaltiniuose minima nuo 1364 m. Per Vilkiją ėjo svarbus sausumos ir vandens kelias Vilnius–Karaliaučius, čia buvo įsikūrusi pirmoji lietuvių muitinė prie Nemuno, stūksojo LDK Vilkijos dvaras.

Vilkijos miestas, jo parkas šalia prieplaukos pamėgti ne tik vietos gyventojų, bet ir svečių – iš užsienio turistų daugiausia sulaukiama Vokietijos piliečių.

Darbai, skirti viešosioms Vilkijos erdvėms gražinti ir nuostabiems Nemuno vaizdams atverti, prasidėjo užpernai, o baigti 2012-ųjų gruodį. Sklandų darbą ne kartą teko stabdyti dėl įvairių paveldosaugos reikalavimų, ir tai nenuostabu: juk Vilkija turi urbanistikos paminklo teises, dar 1973 m. Kultūros ministerijos sprendime nurodyta, kad visame mieste būtina saugoti jo panoramą, ryšį su aplinkine gamta, o paminklinėje teritorijoje – pagrindinių ir šalutinių gatvių tinklą, aikštės planą, užstatymo pobūdį.

Vietovė, kurioje plyti miesto parkas, pasak Vilkijos seniūno Leonardo Degliaus, yra seniausia miesto dalis, todėl prieš vykdant statybos ir rekonstrukcijos darbus vietose, kur buvo numatyti žemės kasimo darbai, atlikti archeologiniai žvalgymai ir pan. Net vykdant paprasčiausius nuotekų tvarkymo darbus buvo rasta senovinio grindinio akmenų, kurie, seniūnijos iniciatyva, panaudoti aikštelei prie prieplaukos, automobilių aikštelei prie parko išgrįsti, laiptams.

Vilkijos takas

Patraukli rekreacinė zona

Naujieji takai ir laiptai sukūrė labai reikalingą jungtį tarp miesto ir parko, renginių bei sporto aikštelės, kitų pakrantėje esančių viešųjų erdvių. Sutvarkyta visa šios rekreacinės zonos infrastruktūra – pradedant vietomis automobiliams, baigiant suolais, numatytomis laužavietėmis, šiukšlių dėžėmis, stalais. Palei Nemuną ir šalia laiptų išvalyti upės šlaitai, atlikti sanitariniai kirtimai – pašalinti nudžiūvę, mechaniškai ar ligų sužaloti medžiai, menkaverčiai krūmokšniai.

„Vilkijoje yra pati gražiausia panemunės vieta“, – tvirtina seniūnas L. Deglius, džiaugdamasis, kad kuriant rekreacinę zoną atverti pasakiški vaizdai, o Vilkijoje atsirado dar vienas traukos taškas, siūlantis kokybišką poilsį gamtoje. Pasak seniūno, šiltuoju metų laiku vandens pramogų gerbėjus turėtų vilioti vienintelė tokia apylinkėse Nemuno mažųjų laivų nuleidimo / iškėlimo vieta – slipas.

Skulptūromis papuoštas parkas

Vasarą vykusio drožėjų plenero metu keturi medžio skulptoriai ir dievdirbiai išdrožė septynias istorinių amatininkų skulptūras, vienaip ar kitaip susijusias su Vilkijos praeitimi: tai muitininkas su pinigų kapšu, keltininkas, žirgininkas, smuklininkas, vėliavininkas, kalvis ir žvejys.