Sulaukus rudens ir artėjant šaltiems orams, nepakenks daugiau pasidomėti apie vaistus, skirtus nuo peršalimo ligų. Kuo toliau, tuo labiau žmonės pradeda naudoti vaistinius augalus sveikatai pagerinti taip, kaip darė mūsų protėviai.

Dažniausiai Lietuvoje yra vartojamos arbatos, užplikytos liepos žiedų ir aviečių šakelių. Kiti augalai, tokie kaip šalpusnis, dilgėlė irgi yra vaistiniai. Tik ne dažnas apie tai žino ir juos vartoja. Tačiau šio straipsnio tikslas yra supažindinti su kitu vaistiniu augalu – eukaliptu.

Eukaliptas (Eucalyptus) – tai greitai augantis visžalis medis. Jis auga 10 kartų greičiau nei ąžuolai. Eukaliptų aukštis priklauso nuo drėgmės kiekio. Tose teritorijose, kur kritulių iškrinta daug, eukaliptas gali užaugti iki 80–100 metrų aukščio. Eukaliptų tėvynė yra Tasmanija, bet auginamas Australijoje ir Viduržemio jūros baseino šalyse.

Šio medžio gydomąsias savybes pirmieji išbandė Australijos aborigenai. Jie eukalipto lapais aprišdavo žaizdas, kad išvengtų infekcijų ir paspartintų jų gijimą. Dabar iš eukalipto yra gaunami ir naudojami eteriniai aliejai ir rišamos vantos.

Eterinis aliejus gaunamas iš visžalio eukalipto medžio lapų ir jaunų ūglių. Šis aliejus yra žydros spalvos ir rišlaus, aitraus ir šalto sakų aromato. Eukalipto eterinis aliejus – tai baktericidinė ir antiseptinė priemonė. Efektyviai veikia gydant bronchitą ir persišaldymo sukeltus susirgimus. Anginos atveju malšina skausmą, mažina karščiavimą ir uždegimą.

Nuskausmina, dezinfekuoja nudegusią ir nušalusią odą, gydo žaizdas. Naudojamas masažams, malšina sąnarių, raumenų bei reumatinius skausmus. Ginekologijoje taikomas gydant gimdos ir gimdos priedų uždegimus. Kaip baktericidinė priemonė efektyviai veikia gydant cistitą, uretritą, prostatitą. Švarina odą nuo spuogų, inkštirų ir kitokių išbėrimų. Švelnina vabzdžių sugėlimo pasekmes ir atbaido juos. Eukalipto aliejus yra naudojamas gaminant oro gaiviklius ir insekticidus.

Kitas produktas – eukalipto vantos yra ruošiamos iš eukalipto lapų, kuriuose yra daug eterinio aliejaus ir mineralų. Jų dėka greičiau atsiveria poros, todėl iš organizmo lengvai pasišalina šlakai, mikroorganizmai ir kiti nešvarumai. Procedūros su eukalipto vantomis ar eukalipto produktais yra labai efektyvios. Poveikis pajuntamas greitai. Vanojimasis vantomis stiprina imuninę sistemą.

Be to, eukaliptas dar yra vertinamas ir dėl medžio žievėje esančių rauginių medžiagų, kurios yra labai puiki odų išdirbimo priemonė. O eukalipto mediena yra labai kieta, ilgai nepūna.

Tokį medį, stebinantį savo didžiu bei gebėjimu gydyti, galima užsiauginti ir patiems namuose. Sėklos sudygsta gan greitai. Geriausiai auga laikomi šiltnamyje. Augantys kambario sąlygomis, negauna reikalingos temperatūros ir drėgmės, todėl jų augimas nėra spartus. Be to, juos užpuola amarai bei baltasparniai, kurie dažniausiai sukelia jų žūtį. Reikia paminėti, kad eukaliptai yra jautrūs persodinimams, kuris sukelia lapų kritimą. Tačiau, jeigu augalo šaknų sistemą yra gyvybingą, tai išaugs nauji lapai.

Apibendrinant galima sakyti, kad eukaliptas yra naudingas vaistinis augalas, kuris gydo organizmą nuo peršalimo ligų, labiausiai lengvina sausą kosulį. Jo produktų galima įsigyti vaistinėse ir išbandyti jo savybę gydyti. Taigi, nesirkime šią žiemą, o jeigu ir reikia gydytis nuo peršalimo ligų, tai žinokime, kad gamta nori mums padėti, pasitelkusi į pagalbą vaistinius augalus.