„Arbatos grybas neseniai apsigyveno mano namuose. Ilgai juo domėjausi, ilgai ieškojau, kad gauti, bet galų gale aš jį turiu ir dabar galiu pasidalinti auginimo ypatumais. Visa informaciją sukaupiau iš įvairių šaltinių, ne aš tai išradau bei sukūriau. Pats arbatos grybas yra kilęs iš Kinijos, tačiau daug kas jį tiek Lietuvoje, tiek įvairiose pasaulio šalyse augina, daugina ir vartoja sveikatai bei grožiui“, - rašo redakcijai Ernesta.
Citata
Arbatos grybas yra storos sluoksniuotos plėvės pavidalo acto rūgšties bakterijų ir mielių simbiozinė masė, kuri auginama pasaldintoje arbatoje. Mielės skaido cukrų į rūgštis, alkoholį ir anglies dioksidą, o bakterijos perdirba alkoholį į acto rūgštį. Vartojimui naudojamas arbatos grybo skystis.

Moters teigimu, ryte išgėrus arbatinio grybo antpilo, sumažėja nervinė įtampa.

„Jei žiūrite į tai skeptiškai – neskaitykite toliau, jei įdomu smulkiau apie viską sužinoti, tęskite, - teigia Ernesta. - Pagrindinė straipsnio idėja yra supažindinti su grybo auginimu ir priežiūra. Tačiau, kad suprastumėte kas tas arbatos grybas yra ir kam jis reikalingas, trumpai aptarsiu.“

Arbatos grybas savo išvaizda nėra labai patrauklus ar viliojantis, bet saldžiarūgštis skystis daugelio mėgstamas, nes skonis primena girą. Arbatos grybas yra storos sluoksniuotos plėvės pavidalo acto rūgšties bakterijų ir mielių simbiozinė masė, kuri auginama pasaldintoje arbatoje. Mielės skaido cukrų į rūgštis, alkoholį ir anglies dioksidą, o bakterijos perdirba alkoholį į
Arbatos grybas paruoštas dauginimui (Ernestos (kastikra.lt) nuotr.
acto rūgštį. Vartojimui naudojamas arbatos grybo skystis.

Arbatos grybas, tiksliau jo gira, turi daug naudingų medžiagų ir vitaminų, tokių kaip: acto rūgštis, B grupės vitaminai, cinkas, folio rūgštis, geležis, gliukurono rūgštis, kalcis, kalis, kofeinas, magnezija, manganas, mielės, natris, pieno rūgštis, polisacharidai, vitaminai C, D, E, K, varis ir kitos rūgštys.

Pagrindinės savybės organizmui

Arbatos grybas gerina medžiagų apykaitą, greitina kenksmingųjų medžiagų pasišalinimą, mažina šlapimo rūgšties ir cholesterino kiekį kraujyje, skatina žarnyno floros regeneraciją, stiprina imuninę sistemą, gerina apetitą, naikina kai kurias kenksmingas bakterijas skrandyje, žarnyne.

Juo skalaujama gerklė sergant angina, dantenų uždegimu. Jis naudingas kepenims, tulžies pūslei.

Pagrindinės savybės grožiui

Rašoma, jog grybas regeneruoja, stangrina ir drėkina odą. Jo arbata taip pat sustiprina nagus, plaukų šaknis. Šio grybo arbata mažina prakaitavimą.

Pasiruošimas arbatos grybo auginimui (Ernestos (kastikra.lt) nuotr.
Grybas dažniausiai auginamas juodoje arbatoje ir pati auginu kol kas tik juodojoje. Kiti augina žalioje ar vaistažolių arbatose.

Svarbu žinoti tai, kad ne visose jis tinkamas auginti, nes jei arbatos grybas bus auginamas eterinių aliejų turinčioje vaistažolių arbatoje – jis augs sunkiai ir gali neišgyventi. Eterinių aliejų turi ramunėlės, jonažolės, pankolis, pipirmėtės, rozmarinas, šalavijas. Todėl geriau nesirinkti šių vaistažolių arbatų grybo auginimui.

Kaip auginti?

Pirmas ir turbūt sunkiausias uždavinys yra iš kažkur gauti dalį arbatos grybo

Pirmiausia susiraskite juodos arbatos ir užkaiskite virdulį. Reikia tris arbatinius šaukštus arbatos užplikyti vienu litru vandens ir palikti dešimčiai minučių, kad pritrauktų.
Po 10 minučių reikia labai gerai perkošti arbatą ir joje ištirpinti 100 gramų cukraus.

Pasiruošimas arbatos grybo auginimui (Ernestos (kastikra.lt) nuotr.
Tuomet reikia arbatą atvėsinti iki maždaug 20 laipsnių šilumos. Reikia, kad ji nebūtų karšta. Kol arbata vės, galima pasiruošti indą, kuriame bus auginamas arbatos grybas.
Ernesta teigia pati grybą auginanti trijų litrų stiklainyje. Šį indą reikėtų išplauti verdančiu vandeniu. Atvėsus arbatai, ją ir skystį, kuriame buvo gautas arba jau užaugintas arbatos grybas, į indą. Tuomet belieka į vidų panardintį patį arbatos grybą. Tiesa, prieš panardinant jį reikia nuplauti virintu vėsiu vandeniu.
Citata
Rašoma, jog grybas regeneruoja, stangrina ir drėkina odą. Jo arbata taip pat sustiprina nagus, plaukų šaknis. Šio grybo arbata mažina prakaitavimą.

Kuo Arbatos grybas jau yra paruoštas tolesniam brandinimui, belieka jį pridengti popieriniais rankšluosčiais, marle ar medvilniniu rankšluostuku. Svarbu, kad į vidų nepatektų bakterijų ir svetimkūnių.

Kuo „šerti“?

Tuomet reikia arbatos grybą rauginti 8-10 dienų, gerai vėdinamoje patalpoje, maždaug 23° temperatūroje. Kas dieną grybą reikia pamaitinti, t.y. papildomai įpilti po puodelį užplikytos, pasaldintos ir atvėsintos arbatos. Negalima pilti cukraus tiesiai į indą, taip grybas numirs. Būtina cukrų ištirpinti pilamoje arbatoje.

Tokiu būdu augintinis turi būti apsaugomas nuo išorės poveikio (Ernestos (kastikra.lt) nuotr.
Po 8-10 dienų reikia išimti arbatos grybą iš indo ir jį užpilti nedideliu kiekiu to paties skysčio, kuriame jis augo. Visą kitą labai gerai perkošti, supilstyti į sandarias taras ir dėti į šaldytuvą.

Šis skystis ir yra arbatos grybo gira, kurią Ernesta teigia gerianti ryte kelios minutės prieš valgį ir vakare prieš gulantis į lovą. Šią girą vis tik reikėtų naudoti saikingai, nes joje yra acto rūgšties.

Toliau procedūra vėl kartojama iš naujo. Paruošiamas litras užplikytos, pasaldintos ir atvėsintos arbatos bei supilamas senasis skystis ir panardinamas virintu vėsiu vandeniu nuplautas grybas.

Grybas nuolat auga ir didėja, todėl jis taip ir dauginamas keliaudamas iš rankų į rankas. Dauginti yra labai nesudėtinga, tereiki atskirti motininę ir naująją dalį ir visą procedūrą, kuri čia aprašyta - pakartoti.
Supilstyta arbatos grybo gira  (Ernestos (kastikra.lt) nuotr.

Jei norite tokio „augintinio“ namuose, tačiau kažkas neišeina, Ernesta ragina jai parašyti el. paštu info@kastikra.lt. Ji pasiruošusi atsakyti į visus iškilusius klausimus.