2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turės būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos, nurodo Žemės ūkio ministerija.

Prašymus dėl gyvūnų įtraukimo į augintinių registrą galima pateikti nuo pirmadienio. Prašymus įregistruoti mikroschema paženklintą gyvūną Gyvūnų augintinių registre priims Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniai skyriai.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė Seime buvo pateikusi siūlymą atsisakyti privalomo žymėjimo mikroschemomis, o tokius reikalavimus taikyti tik iš Lietuvos išvežamiems šunims, šeškams ir katėms bei pavojingiems šunims, tačiau gruodžio pradžioje parlamentas tam nepritarė.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1170)