Darbai konkursui buvo teikiami iki 2013-ųjų sausio 1 dienos. Konkurse dalyvavo gerokai per šimtą autorių, vertinti buvo pateikta daugiau nei 2000 darbų. Fotografijos, atitinkančios konkursui keliamus reikalavimus, buvo renkamos sausio-vasario mėnesiais, o konkurso laureatai paaiškėjo balandį. Į finalinį konkurso etapą pateko daugiau nei 200 darbų, kurie atitiko konkurso reikalavimus. Palyginti su Europos ar aplinkinėmis šalimis, tai nedaug, tačiau mūsų mažoje šalyje tikslingai gamtą fotografuoja tik keli šimtai žmonių, o darbais, galinčiais papuošti pasaulinio lygio rinkinius, galėtų pasigirti vos kelios dešimtys gamtos fotografų, toks konkursinių nuotraukų skaičius - tikrai džiugina.

DELFI kviečia savo skaitytojus balsuoti ir iš 30-ties atrinktų autorių darbų išrinkti publikos pasirinkimą. Balsuokite ČIA.

Finale dėl laurų varžėsi autoriai, kurių fotografijos buvo nominuotos dvylikai nominacijų: „Paukščiai", „Žinduoliai", „Gamtos akimirka", „Gyvūno portretas", „Makropasaulis", „Lietuvos kraštovaizdis", „Žmogus ir gamta", „Kiti gyvūnai", „Augalijos magija", „Egzotikos pasaulis", „Gamtos menas" bei „Geriausia juodai balta fotonuotrauka". Kiekvienoje nominacijoje yra išrinktas geriausias darbas ir išskirtos viena ar dvi fotografijos, surinkusios daugiausiai vertinimo komisijos balų. Taip pat tradiciškai renkami  dviejų specialiųjų nominacijų - „Geriausios metų fotografijos" ir „Metų fotografo" - nugalėtojai.

Organizatorių siekis - kad šis konkursas būtų ne tik gamtos fotografų, bet ir visų Lietuvos gamtosauginių organizacijų šventė - didžiulė, svarbi, įsimintina ir reikšminga gamtosauginė akcija, o konkurso darbai, fotografijų albumas - puiki Lietuvos gamtos vizitinė kortelė, kurią su pasididžiavimu galima demonstruoti visoje Europoje. Tad siekiame, kad bent jau simboliškai prie jo prisidėtų kuo daugiau šalies valstybinių ir visuomeninių gamtosauginių organizacijų.

Į konkurso „Gintarinis žaltys 2012" finalą atrinkti 237 šešiasdešimt aštuonių autorių darbai patenka į fotoalbumą „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2012". Konkurso rezultatai paaiškės gegužės 8 dieną, kuomet Vyriausybės rūmuose bus atidaryta paroda. Iš geriausių Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkurso darbų surengta paroda bus eksponuojama įvairiose šalies vietose pristato geriausių Lietuvos laukinės gamtos fotografijų konkursą.