Projekto rengėjai akcentuoja, kad šioje parodoje sutelkė dėmesį į aplinkos ekologiją, antrinį stiklo taros ir atliekų panaudojimą. Parodos menininkai buvo pakviesti kūrybiškai perdirbti stiklo depozitą, kuris, atsidūręs gamtinėje aplinkoje, dūlėtų šimtus metų. 

„Šios parodos idėja kilo seniai, bet galų gale pribrendome ir nusprendėme rašyti projektą bei organizuoti būtent tokią skatinančią tausoti mūsų žemę ir visus išteklius parodą. Medžiagą jai visi rinko seniai ir kruopščiai, nes menininkai nieko neišmeta“, - juokėsi parodos kuratorė, dailininkė-vitražistė Rūta Lipaitė-Vingrienė. Jos žodžiais tariant, iš viso parodai savo darbus pateikė per 30 menininkų.

„Bet koks daiktas – indai, buteliai, šviestuvai - jau yra kito menininko sukurti dirbiniai – dizainerio ar techninio projektuotojo. Iš vienos pusės tausojant ir gerbiant jų kūrybą, iš kitos – tausojant žemę, kai kurias detales parodai panaudojau pirktas prieš 15 metų, kai kurie įdėti daiktai rasti ar blusų turguje, ar prie konteinerių surinkti“, - pasakojo menininkė.
R. Lipaitė-Vingrienė
Parodoje galima pamatyti nuo stiklo šukių iki tokios stiklo metamorfozės, kad be paaiškinimo net nesuvoksite, kad tai buvo kažkoks visiškai kitas dalykas.

Ji svarsto, kad dalis parodoje eksponuojamų daiktų detalių gali būti nuo dvejų iki penkiolikos metų senumo. „Parodoje galime pamatyti nuo stiklo šukių iki tokios stiklo metamorfozės, kad be paaiškinimo net nesuvoksite, kad tai buvo kažkoks visiškai kitas dalykas“, - parodą aplankyti intrigavo R. Lipaitė-Vingrienė.

Ji sako, kad nors pagrindinė parodos idėja akcentuoti ekologiją, kai kurie menininkai per sukurtus meno darbus iš stiklo kviečia diskutuoti vartotojiškumo, emigracijos temomis. 

Kviečia rūšiuoti ir būti pilietiškais

Parodoje dalyvavęs Seimo narys, Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys teigė, kad paroda jam pasirodė labai įdomi: „Šioje parodoje aš matau, kaip panaudota meninė, proto galia išreikšti geroms, teigiamoms emocijoms. Jeigu depozito sunaikinimas vyksta tokiu būdu, kai pagaminamas gėris ir grožis ir menas, tai turbūt yra pačios aukščiausios prabos aplinkosauginė menininkų apraiška“.

Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė tardama pristatymo žodį parodos atidaryme priminė, kad vienam lietuviui tenka 33 kg stiklo atliekų - taigi per metus susidaro apie 100 tūkst.

„Mūsų šita paroda yra pilietinė akcija. Vitražistai ar stiklo menininkai negali perdirbti visų tų atliekų, mūsų ne ta misija. Norime pakviesti kitus, šalia esančius žmones rūšiuoti atliekas, skirti tam dėmesį“, - sakė E. Utarienė.

Antradienį atidaryta paroda Vilniuje veiks iki spalio 5 d. Planuojama, kad paroda nebus vienkartinė ir toliau galės būti parodyta Jurbarko, Kauno bei Klaipėdos gyventojams.