Gydomaisiais šaltiniais ir gražiomis Nemuno kilpomis garsėjantis Birštonas šių metų gegužės 6-8 dienomis kviečia į antrąjį tarptautinį kultūros ir ekologijos festivalį „Birštono Grynparkas“.

Idėja rengti tokio pobūdžio miesto renginį gimė prieš dvejus metus. Ligšiol garsėjęs savo džiazo festivaliu Birštonas atsivėrė ir kitoms tarptautinėms kultūros iniciatyvoms – teatrui, šokiui, performansui.

Šių metų festivalio vinys - du tarptautiniai meno projektai, kuriuos kartu kūrė vokiečių, prancūzų, graikų ir lietuvių menininkai.

Šokio projektas „Veidai

Šokio projektas „Veidai“ pradėtas kurti dar balandžio pradžioje. Hiphoperius, šiuolaikinio šokio šokėjus iš Birštono, Prienų, Kauno į vieną kūrybinę grupę subūrė žinomas Vokietijos choreografas Samiras Akika. Goethes instituto dėka kelias savaites trukusiose kūrybinėse dirbtuvėse kartu su dar dviem vokiečių menininkais šokėjai ieškojo unikalios kūno kalbos, kuri perteiktų jų dvasinę būseną, kalbėtų apie šiuolaikiniam žmogui kylančius klausimus.

Šokėjai – aktoriai nuolat balansuoja ant fikcijos ir tikrovės ribos, kalbėdami apie save jie nejučia kuria ir savo socialinius veidus, tokius, kokius iš jų vienoje ar kitoje situacijoje tikisi išvysti visuomenė. Skirtingai nei dauguma šiuolaikinio šokio choreografų Samiras Akika iš kūrybinės grupės reikalauja kurti ne estetizuotą uždarą erdvę, bet autentišką, sąžiningą pokalbį su savimi ir publika.

Kaip teigia lietuvių šokėjai, jiems darbas su vokiečių kūrybine grupe buvo unikali patirtis. Kartu su Samiru Akika projekto choreografiją kūrė žinomi lietuvių menininkai Lina Puodžiukaitė ir Marijanas Staniulėnas. „Veidų“ premjera gegužės 6 dieną ir bus atidarytas Grynparko festivalis.

Poezija ir grožis projekte „Šventovė“

Antrasis lietuvių ir užsienio menininkų bendradarbiavimu paremtas projektas „Šventovė“ kuriamas ne tradicinei scenos dėžutei, bet kurorto parko erdvėms. „Šventovės“ projekte dalyvauja penkios Europos šalys. Projekto iniciatorių tikslas yra atskleisti įvairiose šalyse prarandamų vietų, objektų poeziją ir grožį.

Lietuvoje tokia vieta tampa prie buvusios „Spalio“ sanatorijos esančios erdvės. Miško apsuptyje esantys kadais didingi pastatai nušvis naujomis multimedijų menininkų sukurtomis spalvomis, čia trumpam atgis šokančios poetiškos sielos, skambės ilgesinga akordeono melodija, Nemuno vandenis naujai dienai budins jungtinis Biršono ir Kauno Vytauto Didžiojo bei Žemės ūkio akademijos studentų choras.

Galų gale į dangų bus paleistas unikalus didžiulis aitvaras, kuriam vaizdo projekcijas kuria „Psilikono“ teatro siela Auksė Petrulienė. Šį pusantros valandos trunkantį pasivaikščiojimą po savo sielos šventovę kuria vokiečių režisierius Rolfas Dennemannas, sukūręs ne vieną tokio pobūdžio projektą įvairiose Europos šalyse.

Renginiai - visą savaitgalį

Be šių dviejų tarptautinių projektų, Birštono Grynparke gausu ir kitų meninių renginių. Šeštadienio popietę mažuosius į paslaptingą animacijos kūrybos pasaulį pakvies Vladislav Berežok, o tos pačios dienos vakarą Kultūros centre bus galima pažiūrėti naują aktorių Birutės Mar ir Alekso Kazanavičiaus spektaklį, skirtą rašytojui Jonui Biliūnui, „Jis ir ji“. Sekmadienio rytmetį mažuosius pakvies Kauno dramos teatro spektaklis „Kiškis pabėgėlis“. Festivalį nuolat lydės muzikiniai renginiai – penktadienio vakarą prie Nemuno kviečiami visi su bet kokiu į būgną panašiu daiktu į mušamųjų improvizacijas. Jas organizuoja Birštono meno mokyklos mušamųjų specialybės mokytojas Kęstutis Didvalis. Po improvizuoto koncerto visi laukiami Nemuno ugnies spektaklyje, kurį rengia „Ugnies valdovai“.

Šeštadienį muzikos dienos programoje – saksofonistų ir gitaros koncertai kultūros centro kiemelyje. Muzikos dieną užbaigs DJ Kubas, DjCoFee ir VJ Kultūrinis veiksmas audiovizualinis vakaras kultūros centro fojė.

Ne mažiau turininga ir ekologinė festivalio programa. Nuo šeštadienio pusiaudienio prie Kultūros centro veiks ekologinių produktų ir gaminių mugė. Visai šalia, kultūros centro kiemelyje, vyks įvairios eko-dirbtuvės - „Galvok žaliai“ organizuos žemės meno akcijas, „Meda project“ mokys Ebru meno (tapymo ant vandens) paslapčių, menininkė Bronė Neverdauskienė – drabužių atgaivinimo paslapčių, aitvarų meistrai – kaip sukonstruoti aitvarą. Mažieji ir jų tėveliai 12 val. kviečiami į orientacines pažintines varžybas.

Sekmadienį ekologinė mugė persikels į Basanavičiaus aikštę – čia taip pat vyks drabužių akcija „Mainyk“ mamoms ir paaugliams, aitvarų dirbtuvės. Sekmadienį 12 val. orientacinėse varžybose laukiami dviratininkai. Jiems organizuojamos žaidynės „Pažink Birštoną“, o 13 val. akcija „Birštonas - kurortas draugiškas gyvūnams“, kurią organizuoja mažieji kurorto gyventojai drauge su gyvūnų globos organizacijomis „Pifas“ ir „Lesė“.