Įsiklausyti į save, aklai nesekti tuo, kas madinga, nesureikšminti vieno augalo, neatsisakyti savo krašto augalų – tokie keli baziniai botanikės T. Jokšienės patarimai mėgėjams augintojams.

„Gamta nemėgsta išskirtinumo. Jeigu jūs kažkurį augalą sureikšminsite – „o, aš tą turiu, jis – mano mylimiausias, gražiausias“, patikėkite – tas augaliukas iškeliaus. [...] Bet jie visi reikalauja dėmesio. Jeigu neskiri dėmesio, tai augaliukas taip pat iškeliauja“, – teigia botanikė.

T. Jokšienės pastebėjimu, lietuviai dar yra nepasisotinę augalais, labai nori nematytų, egzotinių augalų ir neretai pamiršta savus. Botanikė sako, kad pati jau nebesistengia iš užsienio parsivežti augalų, tiesiog pasigėri jais ten nuvykusi.

„Matote, augalo forma, išvaizda mums duoda informacijos, veikia mus. Jeigu norime ramaus gyvenimo, norime semtis iš augalų išminties ir dvasinės ramybės, reikėtų pasisodinti savo krašto augalų arba panašios išvaizdos. Mes tuos svetimžemius ir vadiname egzotiniais, nes jų lapai kitaip išsidėstę, kitokios formos, jų ir energetika yra kitokia.

O gamtoje taip surėdyta, kad atitinkamose teritorijose gyvenantys organizmai yra susiderinę tarsi orkestras. Ir reikėtų iš to orkestro ribų neišeiti, jei norime ramybės ir gero gyvenimo“, – pataria T. Jokšienė.

Plačiau žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidos „Stilius“ reportaže.