Vienas iš „ORNI“ klubo narių, iš Bulgarijos atvykęs ir Lietuvoje gyvenantis ornitologas ir fotografas Borisas Belchevas, paukščių lesinimą laiko vienu iš svarbiausių savo laisvalaikio užsiėmimų žiemą. Gyvendamas Kėdainių rajone, Borisas kiekvieną žiemą jaunus žmones pats moko teisingai rūpintis paukščiais. Paprašėme šio žmogaus pasidalinti savo įspūdžiais apie Lietuvą ir paukščius.

- Kiek skirtingų paukščių rūšių sulaukiate savo lesykloje? Gal teko pastebėti įdomesnių?

- Per žiemą savo lesykloje sulaukiu apie 30 rūšių paukščių, šiemet per 5 pirmąsias žiemos dienas jau sulaukiau 20 rūšių. Iš įdomesnių paukščių galima paminėti dagilį, liputį ir šiaurinį kikilį. Nors jie paprastai gausiai aptinkami per migraciją ir dalis žiemoja Lietuvoje, tačiau lesyklose apsilanko nedažnai. Kadangi man kiekvienas paukštis yra vertas dėmesio, aš jų nepriskiriu ypatingesnių paukščių kategorijai.

- Kaip pavyksta prisivilioti tiek skirtingų paukščių? Gal kokį stebuklingą lesalą naudojate?

- Labai svarbu pasirūpinti kuo įvairesniu lesalu, nes vieni paukščiai mėgsta lašinukus, kiti – grūdus, saulėgrąžas, treti – vaisius, uogas. Kažkokių labai ypatingų produktų lesalui nenaudoju, bet stengiuosi patenkinti visų likusių žiemoti paukščių skonį. Nes badas ir šaltis negailestingas niekam.
Borisas Belchevas

- Kiek svarbią jūsų laisvalaikio dalį užima paukščių lesinimas žiemą?

- Tiek žiemą, tiek vasarą beveik visą savo laisvalaikį skiriu paukščiams. Kai pradėjau lesinti paukščius žiemą, pirmiausia tai dariau prie namų, o šiemet tą daryti ruošiuosi jau ir darbe šalia Kėdainių ligoninės – gal, matydami tai, daugiau žmonių prisimins savo senelių ir prosenelių gražų įprotį padėti paukščiams ištverti šaltą žiemą. Paprastai kasmet visada skiriu laiko ir gulbėms bei antims žiemojančioms Nevėžio upės pakrantėse, Kėdainiuose.

- Kiek laiko jau gyvenate Lietuvoje ir kiek lesinate paukščius žiemą?

- Lietuvoje gyvenu jau 5-erius metus ir nuo pirmosios žiemos lesinu paukščius. Pradėjau Kaune prie savo buto palangės pirmame aukšte, o vėliau, persikrausčius į Kėdainius, lesindavau pas uošvius kieme. Tarp kitko jiems labai patiko ir jie iki šiol puoselėja šią tradiciją. Pastaruosius tris metus lesinu savo kieme prie namo Vilainių kaime, Kėdainių rajone.

- Ar bulgarai irgi lesina paukščius Bulgarijoje?

- Bulgarijoje neturėjau lesyklos, nes pas mus žiema ne tokia šalta ir dažnai net sausio vidury galima sulaukti šiltų orų. Bulgarijos sostinės „širdyje“ yra didžiulis parkas, kur aš kasmet praleisdavau daug laiko lesindamas paukščius ir voveres. Gyvūnai Bulgarijos parkuose yra visiškai nebaikštūs. Kai dar gyvenau Bulgarijoje, vaikystes leisdavau pas savo tetą Blagoevgrado miestelyje, ten miesto centre prie viešosios maudyklės senelis visada lesindavo balandžius. Jie paprastai būdavo baikštūs, bet eidamas kasdien jis balandžius pripratino lesalą imti iš rankų.

- Ką galvojate apie kai kurių skeptikų nuomonę, kad neva lesinti paukščius žiemą – žalinga patiems paukščiams?

- Pritariu, kad lesinti paukščius gali būti ir žalinga jeigu tai daroma neteisingai ir ypač jeigu daroma nereguliariai. Na dar jei lesyklos vieta yra netinkamai parinkta. Dėl to reikia labai gerai apmąstyti, ar sugebėsite prižiūrėti lesyklą visą žiemą ir kasdien lesyklą papildyti lesalu. Pakankamai svarbu išrinkti tinkamą vietą savo lesyklai - ji neturėtų būti labai atviroje vietoje, kad pavojaus atveju smulkesni paukščiai galėtų pasprukti nuo plėšrūnų.

Pastebiu, kad Lietuvoje yra nemažai benamių kačių, kurios arba neturi šeimininkų, arba yra tiesiog išleidžiamos trumpam į lauką. Jos pakankamai didelę savo "laisvalaikio" dalį praleidžia šalia lesyklų ar net jose pačiose. Kadangi lesyklas lanko ir nemaža dalis rūšių, kurios lesalą renka nuo žemės - tai tikrai realus pavojus. Todėl jei aplink lesyklą slampinėja katės, reiktų nedidelę teritoriją aptverti tvora.

Dar labai svarbus dalykas - lesyklą bent kartą per mėnesį išvalyti, taip užkertant kelią ligų ir infekcijų plitimui. Jeigu visu tuo, kas suminėta lesintojas pasirūpina, tai manau didelės žalos gyvajai gamtai tikrai nepridarysime. Didžiojoje Britanijoje, kur nuo senų laikų yra įsišaknijusi tradicija lesinti paukščius net ir vasarą manau yra daugiau diskutuotina, nes kai kurie atlikti tyrimai rodo, kad paukščiai praleidžia daugiau laiko lesykloje, nei lizde. Taigi, lesinkime žiemą paukščius atsakingai, ne vien dėl pramogos, ir viskas bus tikrai gerai.

GRYNAS.lt primena, kad šiuo metu vyksta lesyklėlių fotokonkursas. Dalyvaukite ir laimėkite!