„Visi esame dirbę virtuvėse arba prekybos centruose ir matėme, kiek daug maisto išmetama, todėl norėjome pakeisti padėtį“, – sakė Sophie Sales, viena iš restorano „Rub og Stub“ įkūrėjų.

Danija turi aktyvią vadinamųjų friganų bendruomenę, kurios nariai valgo išmetamą, tačiau vartoti dar tinkamą maistą, kad sumažintų atliekų kiekį. Tačiau kitaip negu kai kurie aktyvistai, „Rub og Stub“ produktų neieškos atliekų konteineriuose. Restoranas stengsis gauti produktų, kuriuos ruošiasi išmesti maisto prekių parduotuvės ir kiti prekybos tinklai.

„Tikėjomės sudaryti nuolatinių tiekimo sutarčių prieš atidarymą, tačiau tai buvo sunku, nes ši koncepcija labai nauja“, – aiškino S.Sales.

Kopenhagos centre įsikūrusiame restorane dirba savanoriai, o visas jo pelnas atitinka trims nepelno organizacijoms Siera Leonėje. Tačiau prieš atidarymą restoranas kai kuriuos produktus turėjo nusipirkti.

„Potencialiems tiekėjams (donorams) buvo sunku patikėti, kad tai realu ir kad mes iš tikrųjų atsidarysime“, – sakė S.Sales.

Iki šiol didžiausios pagalbos sulaukta iš dviejų prekybos tinklų, valdomų didžiausios Danijoje mažmeninės prekybos maisto produktais bendrovės „Coop Danmark“.
Citata
Kopenhagos centre įsikūrusiame restorane dirba savanoriai, o visas jo pelnas atitinka trims nepelno organizacijoms Siera Leonėje. Tačiau prieš atidarymą restoranas kai kuriuos produktus turėjo nusipirkti.

„Produktai buvo įvairiausi – pradedant ėrienos muštiniais ir antienos filė, baigiant dideliais vynuogių krepšiais ir pieno produktais“, – pažymėjo S.Sales.

Dauguma produktų buvo atiduodami nemokamai, nes jų vartojimo terminas buvo besibaigiantis. Pasak S.Sales, prekybos tinklams tokius produktus „nebūtų verta laikyti lentynose, nes juos galima laikyti tik dvi ar tris dienas“.

„Jeigu gauname juos paskutinę galiojimo dieną, galime sudėti į šaldiklį arba panaudoti tą pačią dieną“, – pridūrė ji.

„Rub og Stub“ nepriima kitur pagamintų patiekalų, o dėl neįprasto apsirūpinimo produktais restorano meniu kasdien vis kitoks. Antradienį lankytojams buvo siūlomos mėsos frikadelės su raudonaisiais kopūstais. Valgiaraštyje taip pat buvo tradicinio daniško valgio – makaronų salotų – vegetariška versija ir obuolių pyragėliai su marcipanais bei nuga skonio ledais.