Dantų balinimo procedūros odontologijoje prasidėjo nuo 1980-ųjų metų. Ir prasidėjo ne veltui – „estetikos“ amžiuje pradėjome eiti prieš prigimtį – kurti save. Imta siekti tobulumo, kurio gaires pradėtojo diktuoti žurnalų viršeliai. Ir štai, suradome ką tobulinti – dantis.

Yra begalė priežasčių, kodėl mūsų dantys ima tamsėti. Galime paminėti keletą iš dažniausiai pasitaikančių – genetika, senėjimas, dažomųjų medžiagų vartojimas, rūkymas, kava ar arbata, tetraciklinas (antibiotikas), senos plombos. Žinoma, tai dažniausiai pasitaikantys veiksniai, tačiau spalvą veikia begalė kitų aplinkos veiksnių, kurie prisideda prie dantų „tonavimo“. Tik nedaugelis turi iš prigimties baltus dantukus, kuriuos sunkiai paveikia neigiami aplinkos veiksniai. O toji dauguma, neturėdama kitos išeities, ieško įvairių gudravimo būdų, kad galėtų demonstruoti „amerikonišką“ šypseną.

Balinimas „namų gamybos“ priemonėmis

Žurnaluose gausu patarimų, kaip namų sąlygomis keliais tonais pabalinti savo šypseną. Bene populiariausias iš jų – šiam tikslui pasitelkti natūralias citrinų sultis. Pavilgius šepetėlį, vieną – du kartus per savaitę galima nušveisti dantis. Dažnai šio metodo taikyti nepatartina, nes citrinos sultyse esanti rūgštis gali pakenkti dantų emaliui. Galite pamėginti į savo dantų pastą įlašinti 1-2 lašus eterinio citrinos aliejaus. Be dantų baltumo Jūs jusite malonų aromatą.

Kitas būdas balinti dantis yra braškės. Tereikia iš braškių padaryti tyrę ir ja išsivalyti dantis. Braškės taip pat kaip ir citrinos tūri rūgšties, kuri kenkia dantų emaliui. Šiuo būdu balinant dantis būkite atsargus, švelniai trinkite, kad braškėse esantis kauliukai nuo stipraus trynimo nepažeistų dantų emalio. Pasistenkite kuo greičiau baigti šią procedūrą, kad kuo mažiau būtų pakenkta emaliui.

Dar vienas dantų balinimo būdas namuose – soda. Nors tai vienas seniausių dantų balinimo būdų, tačiau jis sukelia daugiausiai diskusijų. Odontologų teigimu, ši medžiaga braižo emalį ir padidina dantų jautrumą. Jei ryžotės išmėginti šį būdą, jokiu būdu stipriai netrinkite dantų šia medžiaga ir darykite tai kuo rečiau.

Himalajų druska natūraliai balina dantis, yra puiki priemonė parodontozės gydymui ar profilaktikai. Tam reikia kasryt po dantų valymo palaikyti burnoje keletą stambesnio malimo druskos granulių keletą minučių. Po to burną galima išskalauti.

Baltasis molis – tai natūrali balinamąjį ir šveičiamąjį poveikį turinti medžiaga, kuri taip pat naikina nemalonų burnos kvapą ir skatina dantenų gijimą. Baltojo molio galima nusipirkti vaistinėse arba natūralios kosmetikos parduotuvėse.

Salierai, morkos, brokoliai ir agurkai yra tarsi tūkstančiai mažų dantų šepetėlių. Valgant šias daržoves išsivalo sunkiai pasiekiamos dantų vietos.

Balinamoji dantų pasta

Balinamosios dantų pastos dažniausiai savo darbą atlieka puikiai – pašalina paviršines dantų dėmes. Tai atrodo idealus sprendimas, nes kiekvienas praktikuojantis dantų higieną, bet kokiu atveju dantis valo bent porą kartų per dieną – du zuikiai vienu šūviu: valau ir balinu. Balinamąją pastą rinkitės itin atidžiai, kadangi joje neturi būti tokių medžiagų kaip silicio dioksido ir aliuminio oksido, kad nepažeistumėte emalio. Dantų emalis, žmogui senstant, natūraliai plonėja, todėl būtina „neperlenkti lazdos“. Reguliarus balinamosios dantų pastos naudojimas prie šio proceso ženkliai prisideda.

Rinkitės ekologiškas ir natūralias dantų pastas, kurių sudėtyje nėra fluoro, konservantų, sulfatų, parabenų ir sintetinių dažiklių. Dantukus balina, kurių sudėtyje yra jūros druskos, eterinio arbatmedžio aliejaus, baltojo molio.

Balinamosios dantų kapos

Jos naudojamos individualiai kiekvienam pagal dantų formą. Pripildomos specialiu geliu ir dedamos ant dantų. Dažniausiai „balintojai“ jas naudoja naktį, kad ryte jau galėtų džiaugtis „prekine išvaizda“. Rezultatas, lyginant su balinamosiomis dantų pastomis, yra aiškiau matomas, tačiau ir pasekmės skaudesnės – dantys tampa itin jautrūs pašaliniams dirgikliams (šalčiui, karščiui). Be to, jei jūsų emalis pažeistas ar yra silpnesnis, po šios procedūros gali atsirasti įskilimų, dantys netgi gali pradėti trupėti.

Balinimas klinikoje

Dantų balinimo procedūros gali būti atliekamos odontologijos klinikoje. Paprastai tai atliekama per vieną valandą. Dantys yra padengiami dantų balinimui skirta medžiaga, kuri aktyvuojama naudojant helio lempos šviesą. Norint pasiekti optimalų variantą siūloma šią procedūrą atlikti 2-3 kartus. Nors šią procedūrą atliek profesionalai, nepabėgsite nuo pasekmių – sulauksite tokio pat likimo, kaip ir kapų „gerbėjai“.

Atsargiai!

Europos Sąjungos rekomendacijomis balinamųjų priemonių sudėtyje, vandenilio peroksido koncentracija neturėtų viršyti 6 proc. (ar 18 proc. karbamido peroksido) ribos, jei priemonė yra skirta dantis balinti namuose, net jei ją pacientui paskyrė odontologas. Internetinėje prekyboje siūlomos priemonės gerokai viršija nurodytas ribas. Jos netgi viršija odontologų kabinetuose naudojamų priemonių koncentraciją. Europos Sąjungos siūlymu, prieš naudojant bet kokias namuose skirtas naudoti dantų balinimo priemones, būtina pasikonsultuoti su odontologu apie balinimo medžiagos tinkamumą.