Paaiškino, iš kur atsirado „gazuotojas“

Skaitytojo atsiųstame skelbime įmonė „Fresh Market“ siūlė darbą bananų gazuotojui. Darbo aprašyme teigiama, kad šis darbuotojas bus atsakingas už prekių priėmimą, kontrolę ir tinkamą sandėliavimą, taip pat jis turės pildyti ir tikrinti prekių priėmimo/išdavimo dokumentus.
Štai taip atrodė populiarioje skelbimų svetainėje patalpintas darbo skelbimas

Taip pat skelbime nurodyti nemaži reikalavimai. Būtina išmanyti bananų nokinimo procesus, reikia darbo patirties sandėliavimo srityje.

„Fresh Market“ atstovė Eglė Vaitiekūnaitė GRYNAS.lt teigė, kad skelbime buvo neteisingai nurodyta pareigybė. „Noriu patikslinti, kad skelbime nurodytos ieškomos pareigybės pavadinimas buvo suformuluotas klaidingai. Performulavome jį į bananų nokinimo specialistą“, - paaiškino pašnekovė. 

GRYNAS.lt pastebėjo, kad netrukus pareigybės pavadinimas iš tiesų buvo pakeistas. O įmonės atstovai skaitytoją ramino, kad šias pareigas eisiantis žmogus bananų jokia chemija nepurkš. Galiausiai E. Vaitiekūnaitė pridėjo, kad šiuo metu „Fresh Market“ tik rengiasi pradėti bananų nokinimo procesų organizavimą, todėl technologijos plačiau pakomentuoti negali.

Bananai nokinami etileno kamerose

Vis tik kaip bananai nokinami mums knietėjo išsiaiškinti. Todėl apie tai paprašėme papasakoti vienos didžiausių šviežių vaisių ir daržovių importu – eksportu užsiimančios įmonės atstovą Liutaurą Bulovą. Vyras GRYNAS.lt teigė, kad bananai nokinami specialiose kamerose. Lietuvą visi bananai pasiekia žali ir vėliau jie, patekę į specialias kameras, nokinami etileno dujose.
L. Mačytė
Bananų „gazavimas“ - tai bananų nokinimas etileno dujomis. Bananų nokinimo operatorius atsakingas už bananų nokinimo proceso priežiūrą.

Anot jo, be etileno apsieiti vargiai pavyktų, nes pristatyti į Lietuvą visiškai sunokusius bananus būtų labai sudėtinga. Jei tokie būtų skinami, kol laivas juos atplukdytų į mūsų šalį, vaisiai jau būtų sugedę. Todėl nelieka kitos išeities, kaip tik juos nokinti sandėliuose.

„Etileną bananai išskiria ir patys. Tačiau jei norima kontroliuoti procesą, reikalingos dujos. Jei jos nebūtų naudojamos, vieni noktų greičiau, kiti – lėčiau. Tokiu atveju dėžutėje būtų pusė žalių ir pusė sunokusių. O naudojant dujas bananus galima paruošti konkrečiam terminui“, - kalbėjo pašnekovas.
Bananai nokinami etileno kamerose

Pasidomėjus, ar šios dujos nekelia grėsmės žmogaus sveikatai, L. Bulovas aiškino, kad jos neturi jokio neigiamo poveikio: „Tos dujos iš kameros galiausiai būna pašalinamos. Jų tiesiog nelieka. Tai visiškai nekenksminga. Apskritai bananai kamerose sunoksta per tris – penkias dienas. Tose kamerose temperatūra siekia nuo 13,5 iki 19 laipsnių. Jeigu norima, kad bananai prinoktų greičiau, ji turi būti aukštesnė. Skirtingų šalių bananams ir temperatūra turi būti skirtinga. Esant optimaliai temperatūrai bananai gali išbūti iki 70 dienų,“ - atskleidė pašnekovas.

Be etileno daugiau chemijos nenaudojama

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) laikinoji Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja – valstybinė maisto produktų inspektorė Loreta Mačytė patvirtino, kad bananai į Lietuvą importuojami tik žali. Dažniausiai jie mūsų šalį pasiekia iš Meksikos, Ekvadoro ir Kosta Rikos.

Taip pat ji informavo, kad bananai dažniausiai nokinami didmenininkų sandėliuose, kur yra specialios bananų nokinimo kameros. „Nokinimas vykdomas patalpinant nesunokusius bananus į etileno dujomis pripildytas kameras. Pažymėtina, kad nokdami bananai etileno dujas išskiria ir natūraliai. Tokie procesai pastebėti ir nokstant pomidorams, avokadams, kriaušėms, obuoliams. Taip bananai nokinami 4-7 dienas“, - sakė L. Mačytė.

Anot jos, tokias bananų nokinimo kameras VMVT inspektoriai tikrina kartu su visu didmeninės prekybos sandėliu. Iki šiol atvejų, kad tokios kameros neatitiktų reikalavimų, nebuvo nustatyta. Be to, VMVT atstovė pabrėžė, kad jokios kitos medžiagos bananų nokinimui nenaudojamos.
L. Bulovas
Etileną bananai išskiria ir patys. Tačiau jei norima kontroliuoti procesą, reikalingos dujos. Jei jos nebūtų naudojamos, vieni noktų greičiau, kiti – lėčiau. Tokiu atveju dėžutėje būtų pusė žalių ir pusė pilnai sunokusių. O naudojant dujas bananus galima paruošti konkrečiam terminui.

Galiausiai pašnekovė paaiškino, kas slypi po pareigybės „bananų gazuotojas“ pavadinimu. „Jūsų cituojamame skelbime bananų „gazavimas“ - tai bananų nokinimas etileno dujomis. Bananų nokinimo operatorius atsakingas už bananų nokinimo proceso priežiūrą“, - paaiškino ji.

Geriau rinktis ekologiškus bananus
Į Lietuvą atvežami žali bananai

GRYNAS.lt pasidomėjo, kaip egzotiškų vaisių kokybę vertina ekologinių vaisių ir daržovių augintojai. Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininkas Saulius Daniulis teigė, kad nėra nusistatęs prieš Pietuose išaugintus vaisius, tačiau jis rekomendavo rinktis ekologišką produkciją.

„Žmonėms reikia visko. Negalima apsiriboti vien tik lietuviškais obuoliais, slyvomis ir kriaušėmis. Viskas, kas neužteršta chemija, yra naudinga. Juk ir tų pačių bananų yra ekologiškų. Jų kokybė yra tikrai gera. Jeigu produktas ekologiškas, ant jo yra specialus lipdukas. Tokio produkto kontrolė labai griežta“, - aiškino S. Daniulis.

Visgi pašnekovas neigiamai etileno kamerų nevertina. „Ne tik bananai taip nokinami. Jie atvežami žali. Jeigu atveši prinokusius, jie labai greitai sugestų. Jeigu tai leidžia tarptautiniai teisės aktai, tai kenkti neturėtų“, - kalbėjo pašnekovas.