Susirūpinimą aplinkosauga galima išreikšti įvairiais būdais. Kai kurie įsirengia būstus medžiuose, kiti slaptai filmuoja, o kai kurie patys auginasi vaisius ir daržoves. Pastarasis pasirinkimas – ramesnis ir paprastesnis bandymo spręsti ekologinę krizę būdas, bet jis gali būti labai efektyvus.

Maisto produkcija, kaip žinia, labai susijusi su poveikiu aplinkai – dirvos erozija, miškų kirtimas, metano ir anglies dvideginio išmetimas, vandens tarša – tai žala, kurią sukelia maisto gamybos industrija. Net nedidelis siekis prisidėti prie žalingų pasekmių išvengimo gali tapti svariu indėliu į švaresnį mūsų visų gyvenimą. Taip parodote, kad jums rūpi jus supantis pasaulis. Kas prisideda prie ekologijos puoselėjimo, prisideda prie ekologiškos mūsų pasaulio ateities kūrimo.

Maikas Lybermanas, niujorkietis, besirūpinantis gamta, buvo vienas pirmųjų balkono-daržo idėjos iniciatorių ir platintojų internete. Kai jis sugalvojo pasisodinti augalų savo balkone, mažai žinojo apie sodininkystę, bet galvojo, jei pradės auginti savo prieskonius ir daržoves, bent truputį prisidės prie ekologiškumo puoselėjimo.

Be to, jam atrodė, kad toks užsiėmimas bus naudingas jo sveikatai, nes paties užsiauginti augalai bus ekologiški. Taigi, pasiskaitęs knygų apie sodininkystę, jis tuo ir užsiėmė. Nuo tada savo patirtimi dalijasi interneto tinklalapyje.

Dabar M. Lybermanas gyvena Los Andžele ir turi didelį balkoną-daržą. Savo eksperimentus (ir klaidas) jis aprašo tinklalapyje, kuriame jis taip pat ragina kitus apsodinti savo balkonus augalais, nes jo nuomone „mes turime permąstyti santykį su maistu. Mes žmonės, o žmonės nuo senų senovės maisto produktus augindavosi patys.“

Daržas namuose: rūkola

M. Lybermanas skatina: „Nesijaudinkite dėl tobulos vietos ar tobulo laiko, ar bet kokio kito tobulumo. Vienintelis tobulas dalykas yra čia ir dabar, tad tiesiog darykite tai. Kitas patarimas – daryti tai, ką pradėjote. Gal ir nepasieksite 100 proc. sėkmės, bet kas pasiekia? Svarbiausia – mokytis iš klaidų, tobulėti ir mėgautis tuo, ką darote. Jei kiekvienas užsiaugintų bent šiek tiek prieskonių ar daržovių, būtų naudingas ne tik sau, bet ir aplinkai.“

Tačiau yra įvairių praktinių dalykų, kuriuos reiktų apmąstyti. Urbanistinės žemdirbystės pionieriai pataria, kokius augalus sodinti į kabančius, kokius į vertikalius vazonėlius, kur įsigyti vazonų, kurių nereikia laistyti, kam naudoti groteles, kilnojamuosius padėklus, vyno butelius, pelenus ir net baseinus. Pasisodinę bent vieną siūlomą prieskonį ar daržovę, ir jūs prisijungiate prie šių miesto sodininkų – maistą užsiauginančios bendruomenės, kuri dalijasi hobiu, išmintimi ir supratimu apie maisto prasmę apskritai.

Daržas namuose: čiobrelis

Iš tiesų, viskas taip nesudėtinga, kad, jei norite tuo užsiimti, negali būti jokių „bet“.

Jei pasiryžote tapti miesto sodininku, pirmiausia turite nuspręsti, ką sodinsite. M. Lybermanas pataria sodinti tokius augalus kaip salotos, daržovės, prieskoniai, mėtos. Tokie augalai yra pakankamai atsparūs ir užauga net balkonuose. Pomidorų ir agurkų auginti balkone jis nepataria, nes nepakanka saulės šviesos.

Kai apsispręsite dėl augalų, keliaukite į ūkininkų turgų ir nusipirkite organinių sėklų. Vertingų patarimų apie sėjimą savo tinklalapyje pateikia kitas urbanistinės sodininkystės entuziastas ‒ Fernas Ričardsonas. Jis skatina miesto sodininkus pasisodinti netgi persikų: „persiko medį auginau net du su puse metų. Jį auginti labai paprasta, o vaisiai skanūs ir sultingi. Persikai, kuriuos pardavinėja parduotuvėse nė iš tolo neprilygsta prie savo balkone užauginto vaisiaus.“

Daržas namuose: šalavijas

M. Lybermanas, užsiėmęs miesto sodininkyste, į daug ką pradėjo žiūrėti kitaip. Žiūrėdamas į kasdienius objektus ir matydamas net mažiausius neužimtus kampelius, pradėjau galvoti „Ką galėčiau auginti čia? Ką galėčiau pasodinti ten?“.

Be to, kad rašo tinklaraščius, F. Ričardsonas ir M. Lybermanas kuria informatyvius video sodininkams aktualiomis temomis.

Yra ir kitas informacijos šaltinis apie miesto sodininkystę - Instructables.com, kuriame galite rasti išsamios informacijos apie sodinimą, urbanistinę sodininkystę, trąšas ir iš ko galite pasidaryti mažus vazonėlius, naudodami tokius dalykus kaip plastikinės dėžutės ir buteliai. M. Lybermanas žinių sėmėsi būtent iš čia.

Balkono-daržo kūrimas gali būti labai paprastas, tai priklauso nuo jūsų:

1. Pasidarykite tam vietos ir nuspręskite, kokius augalus norite auginti.
2. Susipirkite reikiamus dalykus: sėklas, žemės, vazonų, įrankių ir trąšų.
3. Sodinkite!
4. Reguliariai laistykite, pagal kiekvieno augalo specifiškumą.
5. Laukite derliaus, valgykite ir vaišinkite kitus.

Daržas namuose: žemuogė

M. Lybermanas savo balkone Los Andžele šiuo metu augina:

Lapinius kopūstus
Mėtas
Krapus ir kalendras
Rusišką kopūstą
Petražoles
Salotų ir kopūstų hibridus
Kirmėles kompostui

M. Lybermanas mėgsta sakyti: „Turėtumėte užsiauginti sau maisto dėl vienos labai paprastos priežasties – esame žmonės, nuo seno užsiimdavome žemdirbyste. Šiuolaikinė visuomenė visiškai nebeturi suvokimo apie maisto atsiradimo procesą. Galbūt laikas atsiminti ir priminti savo vaikams, kad tai, ką mes valgome neužauga parduotuvėse.“