Plačiau papasakoti apie šuniukų auklėjimą ir socializaciją NoriuŠuns.lt paprašė „Dogs Trust” šunų elgsenos specialistės, knygų apie šunų auklėjimą autorės Karolinos Mentif (Carolyn Menteith), atstovaujančios organizaciją, kuri kasmet JK pasirūpina net 17 tūkst. benamių keturkojų.

Kokias didžiausias problemas sukelia šunų socializacijos trūkumas?

Praėjusiais metais JK kinologų klubas ir „Dogs Trust” atliko tyrimą. Jis atskleidė, jog tik vienas iš penkių šuns savininkų gali pasakyti, kad vedžiojami lauke jų augintiniai elgiasi gerai. Pusė respondentų dėl savo augintinių elgesio jaučiasi nepatogiai. 55 proc. pripažįsta, kad jiems sunku sukontroliuoti šunį, nes jis dažnai yra agresyvus kitų keturkojų atžvilgiu. 15 proc. sako, kad augintinis yra baikštus nepažįstamų žmonių atžvilgiu, o 35 proc. teigia, kad jų šuo apskritai su žmonėmis elgiasi netinkamai. 13 proc. pripažįsta, kad vedžiojimo metu jų šunys vaikosi kates ir dviratininkus. Stulbina, kad net 12 proc. žmonių yra atidavę į prieglaudą, numarinę ar kitokiais būdais atsikratę savo šuns dėl to, kad negalėjo susitvarkyti su šuns elgesiu.

Tačiau tinkama socializacija ir ankstyvas auklėjimas gali užkirsti kelią daugeliui pagrindinių šunų elgsenos problemų, tokių kaip agresija, garsų baimė, baimė būti paliktam vienam, perdėtas aktyvumas, dėmesio koncentravimo problemos ir kita.

Kaip JK sprendžiama šuniukų socializacijos problema?

Šiai problemai spręsti „Dogs Trust” sukūrė „Šuniukų socializacijos planą”. Juo siekiama užbėgti už akių šunų elgsenos problemų atsiradimui, sumažinti į prieglaudas atiduodamų, veisėjams grąžinamų ar netgi numarinamų šunų skaičių. Ar galite patikėti, kad dažniausia šunų iki 2 metų amžiaus užmigdymo priežastis yra būtent elgsenos problemos? Tik kai kuriems pasiseka pakliūti į prieglaudas ir jie gauna antrą šansą gyventi.

Savininkai iš augintinių tikisi, kad jie bus problemų nekeliantys visuomenės nariai, tačiau negalime tikėtis, kad neauklėjami šunys iš prigimties gebės atskirti gerą nuo blogo arba „teisingai” reaguoti į naujas situacijas. Tikimės, kad šunys taps gerais šeimos nariais, prisitaikys prie vaikų, kitų šunų, kačių ir daug daugiau. Manome, kad jie turi sugebėti pakęsti triukšmą namuose ir įvairius sunkiai prognozuojamus garsus. Jie turi mokėti būti vieni, kai juos paliekame išeidami iš namų, bet mokėti gražiai elgtis naujose vietose, kai pasiimame juos kartu. Jie turi išmokti elgtis prieš savo prigimtį ir „neganyti” mažų vaikų, nesivaikyti kačių, neparversti močiutės, neimti maisto nuo ten, kur negalima, nesaugoti namų nuo paštininkų ir kitų svečių.

Todėl ir sukūrėme „Šuniukų socializacijos planą”. Planas, pateikiamas portale ThePuppyPlan.com, buvo sudarytas šunų elgsenos specialistų ir paremtas naujausiais moksliniais tyrimais apie šunų elgseną. Rezultatas – paprastas, aiškus ir išsamus šunų socializacijos planas, kurį pradėti įgyvendinti rekomenduojame veisėjams. Pagal plano rekomendacijas jie turėtų dirbti su šuniuku pirmąsias 8 savaites, o po to estafetę perduoti naujajam šuns šeimininkui.

Ką patartumėte lietuviams, kurie nori įsigyti šunį? Kokius „namų darbus” reiktų padaryti?

Svarbiausias žingsnis – įsitikinti, kad pasirinktas šuo ir jo veislė yra tinkama tavo gyvenimo būdui ir turėsi laiko bei galimybių juo tinkamai pasirūpinti. Jei jau apsprendėte įsigyti šuniuką, būtina kreiptis tik į atsakingus veisėjus arba prieglaudas.

Jei norite veislinio šuniuko, turėkite galvoje, kad tarp veisėjų yra sukčių – neatsakingų žmonių, kurie slepia savo tapatybę dėdami skelbimus internete arba parduoda savo šuniukus per trečiuosius asmenis, kad jūs niekada nesužinotumėte, kokiomis sąlygomis šuniukas buvo išveistas ir augintas. Atsakingas veisėjas visada parodys šuniuko mamą ir jo gyvenamąją aplinką, kuri turėtų būti saugi ir švari. Siekdamas sveikų savo augintinio palikuonių, atsakingas veisėjas taip pat prieš veisdamas šunis atlieka jų sveikatos testus. Atsakingi veisėjai užtikrina tinkamą šuniuko socializaciją kritiniu laikotarpiu, nulemiančiu jo tolesnį vystymąsi – nuo pat pirmųjų jo gyvenimo dienų iki tol, kol šuniukas parduodamas jums. Savo šalyje norintiems įsigyti šunį rekomenduojame kreiptis į JK Kinologų klubo veisėjus arba prieglaudas.

Ką būtina žinoti naujiems šeimininkams, ką tik atsivežusiems šuniuką į namus?

Šuns būsimo elgesio ir charakterio pagrindai susiformuoja iki 16 jo gyvenimo savaitės. Tai esminis laikas, kai galite „formuoti” savo šuniuką taip, kad ateityje jis būtų puikus augintinis. Šiuo laikotarpiu taip pat būtina imtis prevencijos prieš galimas elgsenos problemas, kol jos dar neprasidėjo.