Maždaug 150 lyderių, tarp jų – JAV prezidentas Barakas Obama, Kinijos prezidentas Si Dzinpingas, Indijos premjeras Narendra Modis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus pirmadienį vis dar sukrėstoje Prancūzijos sostinėje prasidedant tai Jungtinių Tautų (JT) konferencijai, kurios užduotis yra pasiekti pirmąjį išties visuotinį paktą dėl klimato.

Tikslas yra apriboti vidutinį pasaulio šiltėjimą dviem laipsniais pagal Celsijų, galbūt dar mažesniu dydžiu, palyginti su lygiu iki Pramonės perversmo, apribojant su iškastiniu kuru susijusią taršą, kaltinamą dėl klimato kaitos.

Mitingai, kuriuose reikalaujama pažaboti taršą anglies dvideginiu, auga nuo penktadienio, o sekmadienio mitingais visoje Australijoje prasidėjo paskutinė žmonių protestų diena.

Panašūs renginiai planuojami Rio de Žaneire, Niujorke ir Meksike, o 1 tūkst. protestuotojų nepabūgo lietaus Seule.

Mokslininkai perspėja dėl „superaudrų“, sausrų ir didžiulių teritorijų užliejimo dėl kylančio vandenynų lygio, jeigu nebus imtasi konkrečių veiksmų.

„Nėra jokios „planetos B“, – skelbė vienas plakatas Sidnėjuje, kur susirinko 45 tūkst. žmonių. Kitame plakate buvo parašyta: „Solidarumas pasauliniu mastu“.

„Nėra nieko svarbiau, ką galiu daryti šiuo metu, tik – imtis klimato kaitos“, – sakė vaikų turinti gydytoja iš Sidnėjaus Keit Čarlsvort.

„Po 10 metų mūsų vaikai pasakys: „Mama, ar tu apie tai žinojai? Ką visi darė?“ – pridūrė ji.

Pasaulinė kampanija prasidėjo dideliu penktadienio protestu Melburne, o šeštadienį mitingai vyko nuo Naujosios Zelandijos ir Japonijos iki Filipinų, Bangladešo, Pietų Afrikos Respublikos ir Didžiosios Britanijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)