„Žmonės be reikalo nerimauja, šis sanitarinis kirtimas buvo tiesiog būtinas, kadangi daug medžių buvo persenę ar išpuvę, tarp jų – ir stambūs ąžuolai. Tačiau nekirtome drevėtų medžių, kuriuose gali gyventi niūriaspalvis auksavabalis, įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, – sako sodo direktorius Aurimas Didžiokas. – Mūsų teritorijoje augantys vertingi želdiniai, šimtamečiai ąžuolai, kiti medžiai, kuriuose įsikūrę daug gyvūnų, yra pažymėti specialiais ženklais ir jie yra saugomi.“

Apžiūrėję ir įvertinę beveik 16 ha plotą užimančiame Lietuvos zoologijos sode augančius medžius, specialistai nustatė, kad gana daug jų – džiūstantys ar jau nudžiūvę, mechaniškai pažeisti, su kamienų puviniais. Todėl didžiausius „varguolius“ teko kirsti. Taip pat buvo išretinti menkaverčiai savaiminės kilmės medžiai ir krūmai, kurie užgoždavo vidaus erdves, takus, stelbė vertingus medžius ir kitus želdinius. Kai kurie vietomis augo itin dideliais plotais, todėl žemės paviršiaus nepasiekdavo tiesioginė saulės šviesa, atsirado plotų, kur žolė visiškai nežėlė. Todėl buvo būtina išretinti medžius, sudaryti geresnes sąlygas augti vertingoms medžių rūšims, atverti šlaitų panoramą.

Nukirstų medžių kelmai, šakos, tuščiaviduriai kamienai naudojami zoologijos sodo reikmėms – voljerų interjerui, o šakelės – kanopiniams gyvūnams maitinti. Iš nepanaudotų šakų gaminamos drožlės, o nupjautų sutrešusių medžių puvenose veisiami ir auginami kai kurių rūšių vabzdžiai.

Želdinių sutvarkymas, pasak A. Didžioko, – viena iš parengiamųjų veiklų ruošiantis zoologijos sodo atnaujinimui ir rekonstrukcijai. Iškirtus „varguolius“, bus sodinami nauji medžiai, formuojami želdiniai.

Lietuvos zoologijos sode šiandien priskaičiuojama apie 2000 vienetų gyvūnų. Šią kolekciją sudaro per 250 rūšių, iš kurių nemažai yra įtrauktos į Lietuvos ir Tarptautinę raudonąsias knygas.

Lietuvos zoologijos sodas yra Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (EAZA) narys-kandidatas ir dalyvauja retų ir nykstančių gyvūnų europinėje veisimo programoje (EEP) nuo 1992 metų. Nuo 2013 m. kovo mėn. sodui vadovauja A. Didžiokas.