Nori, kad vaikai būtų fiziškai aktyvesni

Nors oras nelepino, dauguma smulkaus lietaus nepabūgo. Į renginį rinkosi vaikai su savo tėveliais ir noriai ėmėsi puošybos darbų – vieni savo dviračius puošė blizgančiu popieriumi, kiti rudeniniais lapais, įvairiais piešiniais, karpiniais ir net balionais.

Renginio organizatoriaus Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) rinkodaros skyriaus vadovė Asta Grėbliauskienė GRYNAS.lt teigė, kad šio renginio pagrindinis tikslas – padėti žmonėms į gyvenimą pasižiūrėti kūrybiškiau: „Paskutiniu metu visas miestas aktyviai gyvena – žmonės sportuoja, važiuoja dviračiais, propaguoja šiaurietišką ėjimą, bet tokie renginiai daugiau skirti vyresnio amžiaus žmonėms, o vaikams sportinių švenčių labai mažai“.

Todėl bent jau dviračių paradas buvo išskirtinai orientuotas į mažiuosius dviratininkus. Renginio organizatorės teigimu, puošti savo dviračių sekmadienio popietę užsiregistravo apie 150 vaikų, dar daugiau atėjo tiesiog pasižiūrėti, kas miesto centre vyksta.

„Idėja puošti dviračius nėra nauja, yra dviračių puošimo klubas „Burning man“, kurie taipogi prisidėjo prie šios iniciatyvos. Kai mes pamatėme, kuo vaikai puošia savo dviračius, pasipuošėme dar savaip. Mūsų šio sezono idėja – kosmosas, raketos, žvaigždės. Tokia tematika dviračių puošime ir dominuoja“, - pasakojo A. Grėbliauskienė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad rugsėjo 22 dieną minima ne tik tarptautinė diena be automobilio – bet ir vyksta „Sveiko miesto“ finalinis renginys bei uždaromas dviračių sezonas. Mieste vykusiu renginiu taip pat norėta paskatinti vaikus fiziškai daugiau judėti ir būti sveikesniais.


Dviračiu numina 9 km į darbą

Į renginį su savo dviračiu atkeliavęs, bet puošimo dirbtuvėse nedalyvavęs Valdas teigė, kad dviratį kasdieniame gyvenime stengiasi pritaikyti kuo dažniau: „Dviračiu, kai tik yra galimybė ir lietus nelyja, visada minu į darbą, nors darbas nutolęs apie 9 km nuo namų. Gal kai kam tai atrodytų daugoka, bet man tai ir sportas, ir sveikata, ir pinigėlių susitaupo“.

Paklaustas, ar į darbą kartais tenka keliauti ir automobiliu, vyras neneigė, kad tenka, bet stengiasi to išvengti: „Turiu savo automobilį, bet stengiuosi naudoti tik, kai prastas oras, reikia daiktus pervežti ar važiuoti kur nors toliau apsipirkti. Tai darau ir dėl finansinių priežasčių, bet svarbi ir ekologinė pusė“, - kodėl stengiasi kuo dažniau važiuoti dviračiu aiškino Kudirkos aikštėje sutiktas dviratininkas.

Dieną be automobilio – privilegija dykai keliauti autobusu

Tarptautinę dieną be automobilio savo įnašą nusprendė padaryti ir Vilniaus miesto savivaldybė kartu su bendrove „Susisiekimo paslaugos“. Šį sekmadienį (rugsėjo 22 d) visi keliaujantys greitaisiais autobusais (1G, 2G, 3G,4G, 5G, 6G) gali tai daryti nemokamai.
Dviratininkas Valdas
Dviračiu, kai tik yra galimybė ir lietus nelyja, visada minu į darbą, nors darbas nutolęs apie 9 km nuo namų. Gal kai kam tai atrodytų daugoka, bet man tai ir sportas, ir sveikata, ir pinigėlių susitaupo.

Tokį sprendimą įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto departamento vadovė Modesta Gusarovienė aiškino šitaip: „Mūsų idėja buvo skirti grupę maršrutų, kuriais žmonės galėtų važinėti nemokamai. Kadangi greitieji maršrutai dengia pagrindines miesto transporto arterijas ir vis dar yra naujovė, nusprendėme visais jais leisti važinėti nemokamai. Kontrolieriai jau informuoti, jog šiuose autobusuose netikrintų nei keleivių bilietų, nei kortelių“.

M. Gusarovienė apgailestavo, jog leisti nemokamai važinėti visais miesto autobusais įmonei kainuotų per daug lėšų. Gelbėja ir tai, jog Diena be automobilio šiemet švenčiama sekmadienį. Moteris svarstė, jog darbo dieną paskelbus tokią viešojo transporto akciją, keleiviai tiesiog netilptų į autobusus, prireiktų papildomų transporto priemonių.