Anglis ir nafta amžiams“ – ironiškai skanduoja keletas žaliųjų, persirengę anglies ir naftos pramonės atstovais ir taip bandydami parodyti Europos priklausomybę nuo anglies ir naftos pramonės. Ji, pasak aktyvistų, lobistams Briuselyje per metus išleido keturiasdešimt milijonų eurų.
Citata
Per ateinančius penkiolika metų anglies dvideginio išmetimas turėtų sumažėti keturiasdešimčia procentų, palyginti su 1990 m. Taip pat turėtų kone trečdaliu mažėti energijos vartojimas, o atsinaujinančios energijos dalis išaugti iki ketvirtadalio.
„Norime tvirtų ambicijų dėl taršos mažinimo, energijos efektyvumo ir atsinaujinančios energetikos tikslų“, – tvirtina Nevyriausybinės organizacijos OXFAM aktyvistė Natalia Alonso.
Žalieji šiemet pasirinko kitokią strategiją: „Anglis ir nafta amžiams!“ -skanduoja jie Briuselyje, apsikabinę eurų maišus

Europos Komisijos siūlomos ambicijos didelės – per ateinančius penkiolika metų anglies dvideginio išmetimas turėtų sumažėti keturiasdešimčia procentų, palyginti su 1990 m. Taip pat turėtų kone trečdaliu mažėti energijos vartojimas, o atsinaujinančios energijos dalis išaugti iki ketvirtadalio.

Lietuvai aktualiausia „kad pramonė nenukentėtų“

„Iki 2020 m. mes turėjome tikslą sumažinti dvidešimčia procentų, dabar pridedame dar dvidešimt – tai iššūkis, ir kyla diskusija dėl konkurencingumo, tačiau Europa turi rodyti pavyzdį“, – teigia Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Tačiau ne visi tą pavyzdį pasiryžę rodyti. Anglies pramonės spaudžiama Lenkija nesutinka tiek daug mažinti anglies dvideginio išmetimą, nes tai per daug kainuos jos ekonomikai.

„Esu ryžtinga ir dėmesinga. Laikykite kumščius“, – sako Lenkijos premjerė Ewa Kopacz.

Palaikydama europines ambicijas, Lietuva nepatenkinta siūlymais, kad labiau mažinti taršą turėtų ne išsivysčiusios šalys, o tos, kuriose pigiausiai tai kainuotų. Tokiu atveju, Lietuvai tektų didesnė taršos mažinimo dalis.
Iš kairės : Suomijos ministras pirmininkas Alexanderis Stubbas, Vokietijos ministras pirmininkas Markas Rutte, Latvijos ministrė pirminkė Laimdota Straujuma, Rumunijos Prezidentas Traianas Basescu, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė diskutuoja  ES susitikime Briuselyje

„Mums reikia užtikrinti, kad mūsų pramonė nenukentėtų. Kad turėtume vienodas konkurencines sąlygas su kitomis šalimis. To sieksiu taryboje ir, manau, kad pasieksiu“, – tikina prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Atrodo, paskutinį kartą Europos Sąjungos šalių lyderiams pirmininkaujančio Hermano Van Rompuy`aus laukia diskusija iki paryčių.

Juolab kad dar ketvirtadienio vakarą buvo aptariami ir įvykiai Ukrainoje ir kaip kovoti su Ebola ir Islamo valstybės grupuote.