Šuniukas – ne dovana

Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytojas Andrius, kuris ir informavo internete atradęs skelbimą, kuriame parduodami Sibiro haskių veislės šuniukai. Iš viso buvo siūlomi 5 jaunikliai. Skelbimu susidomėję žmonės susisiekė su skelbimo autore ir išsiaiškino, kad moteris dirba „Aviva Lietuva“ draudimo kompanijoje ir norėdama pritraukti daugiau klientų ėmė siūlyti už sudarytas naujas sutartis mainais padovanoti po šuniuką.

„Paskambinus paaiškino, kad jos nuomone, jei žmogus sudarys sutartį, tai jam rūpi jo gyvybė, vadinasi rūpinsis ir šuniuku“, - tokį atsakymą teigė išgirdę skambinę nurodytu skelbimo kontaktu.

Skaitytojas Andrius šį „pasiūlymą“ įvertino kaip nužmogėjimą, jį palaikė ir dauguma Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) „Facebook“ profilyje diskutavusių internautų.

„Skaitau ir netikiu savom akimis“; „Paskaičiau ir stalčius atsikabino taip, kad net į grindų plyteles trinktelėjo. Be komentarų...“, - tokiais ir panašiais žodžiais internautai įvertino draudimo bendrovės teiktą pasiūlymą.
B. Kymantaitė
Reikia žiūrėti iš etinės pusės į tokius skelbimus. Jeigu darysi tą, gausi dovanų gyvūną... Juk niekas nesako, jeigu apsidrausi, gausi kūdikį ar dar kažką. Suteikime gyvūnui tam tikrą vertę, jis yra gyvas padaras.

„Manau, kad mintis netikus, visų pirma, gyvūnas - tai ne dovana, be to, haskiai pakankamai dideli šuniukai, jiems reikia daug bėgioti, vaikščioti. Reikalingas voljeras, specialus visavertis maistas, kuris nemažai kainuoja, taigi, jei žmogus tam nebus pasirengęs, greičiausiai tie vargšai šuneliai bus kam nors atiduoti ar dar baisiau - palikti kur gatvėje. Čia turėtų būti žmogaus apsisprendimas ir atsakomybės prisiėmimas už gyvūną, nes ne visi žmonės turės reikiamas sąlygas ir laiko skirti rytiniams ir vakariniams pasivaikščiojimams bei pakankamai lėšų ir noro auginti haskius“, - tokią nuomonę socialiniame tinkle išdėstė dar viena komentatorė Aura.

Nors didžioji dalis diskusijos dalyvių peikė sumanymo idėją, atsirado ir užtarančių kompanijos taikomus veiksmus: „Visi turi laisvą teisę rinktis. „Aviva“ gali siūlyti bet kokias sąlygas, dovanot bet ką. Viskas priklauso nuo žmonių sąmoningumo“, - savo nuomonę išsakė Marija.

„Aviva Lietuva“ atsakas – skelbimo išėmimas

Internautė Vaida apie esamą situaciją informavo „Aviva“ bendrovę, nes dalis komentatorių iškėlė nuogąstavimą, kad galbūt kompanija net nežino, kuo užsiima jos darbuotojai.

„Dėkojame Jums už pastabas dėl netinkamo skelbimo. Pakalbėjome su konsultante, įdėjusia šį skelbimą, - konsultantė dar nepatyrusi ir ieško savų, deja, ne visiems priimtinų būdų ieškoti klientų. Sutarėme su ja, kad gyvybės draudimas ir šunų auginimas nėra susijusios temos, tad skelbimą minėta konsultantė pašalino iš interneto. Atsiprašome už nekorektišką reklamą, užtikiname, kad ateity tai nepasikartos“, - tokį atsakymą pateikė „Aviva“ pardavimų vadovė Jūratė Žalienė.

GRYNAS.lt susisiekus su „Aviva“ bendrove ir paprašius pateikti savo poziciją šiuo klausimu, atsakymas buvo trumpas: „Bendrovės pozicija šiuo klausimu išreikšta tuo, kad skelbimas buvo pašalintas tik sužinojus apie tokį atvejį“.

Gyvūnų globėjai: įstatymas draudžia gyvūnus siūlyti kaip prizus

„Gyvūnas yra ne dovana, nesvarbu šuniukas, ar kačiukas, ar driežiukas ar peliukas. Sprendimą atsakingai apsvarstęs galimybes priimti turi pats žmogus, kuris ruošiasi jį laikyti, ne draugai, ne močiutė, ne anūkai ar kažkas kitas. Nes būtent pats žmogus bus augintinio savininkas, jis turės finansiškai rūpintis iki gyvūno gyvenimo pabaigos, suteikti jam tikrą prieglobstį, pirkti jam maistą, veterinarines procedūras. 
Brigita Kymantaitė

Dažnai būna, kad kiti žmonės apie tai nepagalvoja. Neperseniaisiai gavome prašymą, ar negalėtų mergina paimti šuniuko, kuriuo ji nori pradžiuginti savo draugę, padaryti jai staigmeną. Parašėme, kad šunų tokiems atvejams nedalijame, turi kreiptis pati draugė“, - situaciją komentavo Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Jos teigimu, organizacija laikosi pozicijos, kad jeigu žmogus, kuris kalba, kad norėtų šuniuko, bet iki šio momento jo neįsigijo, galimai yra apsvarstęs tokio neįsigijimo priežastis.

Komentatorė Marija
Visi turi laisvą teisę rinktis. „Aviva“ gali siūlyti bet kokias sąlygas, dovanot bet ką. Viskas priklauso nuo žmonių sąmoningumo.

„Reikia žiūrėti iš etinės pusės į tokius skelbimus. Jeigu darysi tą, gausi dovanų gyvūną... Juk niekas nesako, jeigu apsidrausi, gausi kūdikį ar dar kažką. Suteikime gyvūnui tam tikrą vertę, jis yra gyvas padaras. Neturėtų žmonės manyti, kad galima taip imti užsimanyti ir išdalinti. Yra visai kiti dalijimo būdai“, - vertino B. Kymantaitė.

Anot pašnekovės, gyvūną pateikti rinkoje kaip dovaną arba kaip prizą yra tiesiog neetiška. „Yra net gyvūnų gerovės įstatyme parašyta, kad draudžiama dovanoti gyvūnus kaip prizus. Žmogus gali atsisakyti prizo, bet žiūrint iš moralinės pusės, gyvūnai neturi būti dalijami kaip paskatinimas, apdovanojimas, prizas ir pan.“, - teigė LGTAO vadovė.

Ji teigė, kad šis atvejis yra pirmasis per jos darbo praktiką, kuomet už tam tikrą paslaugą siūlomas dovanų gyvas padaras.