Pavojingi šunys nėra tie, kurie kelia grėsmę aplinkiniams. Pavojingi šunys – tie, kurie surašyti oficialiame sąraše. Ne vieną to sąrašo atstovą galima buvo pamatyti šį savaitgalį Trakų rajone vykusiame renginyje. Trečią kartą iš eilės Lietuvoje įvyko kasmetinės šunų varžybos „Powerdog“. Šeštadienį – sekmadienį vykusiose varžybose šunys savo jėgą ir ištvermę parodyti galėjo šuolio į aukštį, lenktynių, rogučių tempimo, kabėjimo, lipimo į sieną ir virvės traukimo rungtyse. Pagrindinis reikalavimas dalyviams – augintinis neturi kelti pavojaus aplinkiniams.

Pirmąsias vietas susižėrusiu visų varžybų čempionu tapo pitbulterjeras Chanas. Jis nugalėjo šuolio į aukštį rungtyje. Įsikandęs dresūros pelę, nuo žemės jis atsiplėšė 225 centimetrus. Chanas taip pat tapo nugalėtoju kabėjimo rungtyje – įsikabinęs dantimis iškabėjo 35 minutes. Antros vietos nugalėtojas nuo Chano atsiliko net 26 minutėmis. Pitbulterjeras taip pat buvo geriausias iš lipančiųjų į sieną – įveikė 270 centimetrų aukštį. Taip pat greičiausiai – šiek tiek daugiau nei 4 sekundes Chanas dvidešimt metrų nutempė savo svorio rogutes. Jis sveria 30 kilogramų.

Aukščiausiai į sieną įlipusi patelė – pitbulterjerė Lucia, pakilusi į viršų 180 centimetrų. Patelė, per trumpiausią laiką nutempusi roges – Belgų aviganė Kopa. Ji 28 kilogramų svorį dvidešimt metrų nutempė per penkias sekundes.

Šuniukų lenktynėse dalyvavo dvi grupės šuniukų – iki pusės metų ir nuo pusės metų. Jie bėgo dvidešimt metrų. Greičiausias tarp mažiausių buvo aštuonis kilogramus sveriantis Amerikiečių Stafordšyro terjeras Ardas. O tarp didesnių šuniukų greičiausias buvo taip pat Amerikiečių Stafordšyro terjeras – 26 kilogramus sveriantis Blitzz.

Šunys traukė ir virvę. Patinų dvikovoje Meška nugalėjo Torpą ir užėmė pirmą vietą. Šunų varžymasis truko net valandą. Taip pat virvę traukė ir patelės. Gora nugalėjo Norą po 17 minučių trukusio varžymosi.

Dalyvavusiems šunims taikytas tik vienas cenzas – šuo neturi kelti grėsmės kitiems. O varžėsi įvairiausių veislių šunys. Sutikti galima buvo: Pitbulterjerą, Amerikiečių Stafordšyro terjerą, Griunendalį, Stafbulį, Toiterjerą, Labradorą, Belgų aviganį, Belgų malinua ir, žinoma, mišrūnus.

„Šiomis varžybomis mes skatiname atsakingą auginimą. Taip pat dresūrą, darbą, sportą su šunimi. Nes tam, kad paklustų šeimininkui varžybose, šuo turi būti tiek socializuotas, tiek dresuotas. Jis turi susikaupti rungčiai ir neeikvoti jėgų besiblaškydamas, norėdamas kažką papjauti“, - aiškino vienas rungtynių organizatorių Kęstas Zaikauskas.

Pasak dalyvių, varžybos – visiška nelegalių šunų kautynių priešingybė. Čia šuns jėga ir vikrumas vertinami kitaip – neluošinant gyvūnų. Pasak K. Zaikausko, varžyboms ruošiamasi apie tris mėnesius. „Pasiruošimas – tai sportas, dresūra ir mityba. O kiekvienas kito šuns įkandimas ar panašiai – trauma ir varžybų atidėjimas iki kitų metų“. Organizatorius neslėpė, kad šunis saugo labiau nei save.

„Powerdog“ varžybos taip pat vyksta Lenkijoje ir Čekijoje.