Egzotinių gyvūnų parduotuvėse akį traukia ežiukai, skorpionai ar didžiulės sraigės. Ieškodami išskirtinio augintinio lietuviai pasiryžę pakloti nemenkus pinigus, daug svarbiau – jo dydis ir retumas. Gyvūnų globos asociacija primena, svarbu ne tik turėti pinigų, bet ir nepamiršti gauti leidimą laikyti tokius gyvius.

Populiariausi – barzdotieji drakonai

Kaip teigė egzotinių gyvūnų salono „Terra“ savininkas Raimundas Bulakas, jau yra susidariusios tam tikros tokių gyvūnų pirkimo tendencijos. Pasak jo, kai tokie gyvūnai Lietuvoje tik atsirado, žmonės pirko vorus, neatsižvelgdami į jų rūšis, tačiau po to tapo išrankesni, pradėjo domėtis, ieškoti įvairios medžiagos.

„Būna nerealių užsakymų. Informacijos apie tokius gyvūnus yra labai daug, prisižiūri paveiksliukų, o po to tenka paaiškinti, kad tokių gyvūnų išlaikymo sąlygos yra labai sudėtingos“, - aiškino pašnekovas.

Pasak R. Bulako, šiuo metu perkami patys įvairiausi gyvūnai. Skorpionų, vorų kainos siekia nuo 90 Lt, retesnių rūšių – beveik 400 Lt. „Chameleonas gali kainuoti iki 1000 Lt“, - pridūrė parduotuvės savininkas.

Terariumų gyvūnų ir augalų parduotuvės „Akvariumai“ prižiūrėtoja Ana Makucevič teigia, kad populiariausi pas juos – driežai barzdotieji drakonai. Dažnai žvalgomasi iguanų, tačiau nors pastarosios kaina palyginti nedidelė – 300 Lt – jų esą neperkama dėl dydžio. Pigiausias šioje parduotuvėje – voras, kainuojantis 35 litus, už ežiuką teks pakloti beveik 700 Lt. 
Aš prie jų visų esu pripratusi, tai man jie visi normalūs.

„Kiek pastebėjau, žmonės nori kuo retesnio gyvūno. Turėjome didžiulę sraigę, tai buvo didelis susidomėjimas. Perka žmonės panašiai kaip praeitais metais, visi žiūri į išvaizdą ir dydį“, – pasakojo parduotuvės gyvūnų prižiūrėtoja.

Ji pridūrė, kad būna atvejų, kai žmonės nieko nežino apie tam tikrą gyvūną, todėl jo ir nesirenka. Taip esą nutiko ir su mėlyngalvėmis sagamomis, kurios parduotuvėje dėl didelio žmonių srauto nemėgsta atskleisti spalvų ir tai daro tik namuose. Paklausta, koks gyvūnas jų parduotuvėje yra pats keisčiausias, A. Makucevič nedaugžodžiavo: „Aš prie jų visų esu pripratusi, tai man jie visi normalūs.“

Skelbimai internete ilgai neužsiguli

Skelbimų internete, kuriais siūloma įsigyti kokį nors egzotinį gyvūną, gausu. Pasiteiravus, kodėl nusprendė parduoti driežą ir smauglį, jų šeimininkas Paulius Olekas teigė norintis paįvairinti turimų gyvūnų būtį. Esą dar ir dėl to, kad driežų išlaikymas labai brangus – per dieną driežui maitinti reikia skirti po penkis litus, smaugliui – šiek tiek mažiau. „Smauglį pirkau pigiai ir maistas nedaug kainavo, jeigu parduosiu jį – atsipirks, turėsiu iš to naudos“, – skaičiavo vaikinas.

Jis pridūrė, kad norintys įsigyti tokį augintinį pirmiausia turėtų pasidomėti jo priežiūra. „Būna, kad neriasi gyvatė, ir žmogus galvoja, kas jai yra, kokia liga ar pan. Reikia žinoti, kokį maistą duoti“, – pasakojo vaikinas.

R. Vaicekauskaitė, internetu parduodanti žaliąją iguaną, taip pat teigė, kad laikymo sąlygos yra labai svarbus dalykas, mat iguanų gydymas esą labai brangus, o mūsų šalyje šių gyvūnų specialistų taip pat nedaug. „Lietuvoje yra tik gydytoja mėgėja, kuri vienintelė gali konsultuoti ar gydyti“, – konstatavo mergina. Pasak jos, iguaną gali pulti erkutės ar ji gali susirgti metaboline kaulų liga, gali minkštėti kaulai ar džiūti uodega. Iguaną ji tikino parduodanti dėl to, kad neturinti kur auginti, tačiau susidomėjusių skelbimu netrūksta – per savaitę esą paskambino aštuoni žmonės.

Nors vaivorykštinį krabą E. Žitkutė pardavė jau prieš kelis mėnesius, mergina tikino vis dar sulaukianti norinčių įsigyti šį gyvūną skambučių. Ji pridūrė, kad nors krabą išlaikyti nebrangu, reikia tam tikros įrangos ir šaldytų maisto produktų. Anot E. Žitkutės, jeigu nori prisijaukinti šį gyvūną, reikia jam skirti nemažai laiko, šerti iš rankos ir pan. 
Leidimas yra įsipareigojimas, kad tuo gyvūnu bus rūpinamasi. Kai nėra leidimo ir kas nors negera nutinka – tylima, neatsiranda šeimininkai.

„Leidimas įsipareigoja rūpintis augintiniu“

Kaip pasakojo Gyvūnų globos asociacijos prezidentas Vytautas Gustaitis, prieš įsigyjant egzotinį gyvūną pirmiausia reikia įvertinti savo gyvenimo sąlygas, pažiūrėti, ar jos atitinka gyvūno fiziologinius poreikius. Maža to, reikia gauti atitinkamą leidimą auginti tokį gyvūną ir, jeigu gyvenama ne individualiame, o daugiabučiame name, visa tai dar suderinti su kaimynais. „Net prieš įsigyjant šunį ar katę reikia pasitarti su kaimynais“, – pridūrė V. Gustainis.

Pašnekovas priminė atvejį, kai Klaipėdoje buvo rastas per balkoną iškritęs trijų metrų ilgio smauglys. Tuomet esą atvykusi policija ir priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba sprendė, ką daryti, – nebuvo aišku, kas yra smauglio šeimininkas. „Leidimas yra įsipareigojimas, kad tuo gyvūnu bus rūpinamasi. Kai nėra leidimo ir kas nors negera nutinka – tylima, neatsiranda šeimininkai“, – sakė pašnekovas.

Jis pridūrė, kad būna atvejų, kai papūga išskrenda iš narvo ir šeimininkas nežino, kaip ją „įgrūsti“ atgal, dar blogiau – kai ji išskrenda į gatvę. „Arba kai moteris skambina klykdama, esą vonioje yra gyvatė. Matyt, žmonės augino gyvūną, ir jis pabėgo, arba tą gyvatę nuleido į klozetą“, – gyvūno dingimo priežastis įvardijo pašnekovas.

Pasak jo, noras įsigyti egzotinį gyvūną greičiausiai yra dėl mados – žmonės tai mato įvairiuose filmuose ir užsimano ko nors nauja.