Egzotinių gyvūnų, kuriuos galite auginti namuose begalės – nuo spalvingų drugelių iki šiurpą keliančių vorų. Tačiau bet kokiu atveju rūpintis egzotiniu gyvūnu yra kur kas paprasčiau nei šuniu ar kate.

„Auginu tiek katę, tiek šunį. Žinau kiek priežiūros, laiko ir išlaidų jiems reikia skirti. Taip pat bute šiuos naminius augitinius (ypač šunis) auginti kartais būna gana keblu, todėl netradiciniai augintiniai yra išeitis tiems, kurie nori turėti gyvūną, tačiau dėl vietos, laiko ir galų gale lėšų trūkumo to padaryti negali,“- teigia projekto „Staktosvoras.lt“  - pirmosios internetinės nariuotakojų parduotuvės Lietuvoje įkūrėjas Edgaras Čepulkovskis.

Pradžiai užtenka dežutės nuo foto juostos

Egzotomanas  visuomet domėjosi gamta ir vorus laiko savo stichija. Šie išskirtiniai gyvūnai, kurių pasaulyje priskaičiuojama net apie 38.000 skirtingų rūšių, žavi spalvine įvairove, medžiojimo ypatumais, gyvenamąja vietą, statybiniais sugebėjimais.
Citata
E. Čepulkovskis pažymi, jog auginti mažą vorą yra kur kas įdomiau, nes stebimas procesas, kaip iš mažo, niekuo neišsiskiriančio voriuko išauga tikras, didelis voras paukštėda. Tad mažam voriukui dėžutė neturėtų būti per didelė, nes jam tampa sudėtinga susirasti maistą.

„Vorą auginti kainuoja žymiai mažiau, jis užima nedaug vietos, nuolat nereikalauja dėmesio, neloja, nieko negraužia, o ir ėda ne kasdien“,- vorų auginimo privalumus vardina pašnekovas.

Egzotinių vorų augintojas Edgaras Čepulkovskis
Voras – neįprastas gyvūnas ir kaip jis bus auginamas priklauso tik nuo kiekvieno mūsų kūrybiškumo ir fantazijos. Vis dėlto dažnai kyla klausimas: ar voras, auginamas namuose, nesukels mums pavojaus. Nors absoliučiai visi  vorai  - net ir gyvenantys Lietuvoje - yra nuodingi, tačiau žalos žmogui padaryti negali dėl savo silpnų chelicerų (geluonių). Projekto „Staktosvoras.lt“  įkūrėjas ir vystytojas E. Čepulkovkis nuramima, jog vorai nuodus naudoja tik labai retais atvejais – gaudydami maistą arba gindamiesi, tad baimintis, kad egzotinis gyvūnas jums įkas, nevertėtų.

„Norint auginti egzotinį gyvūną reikia nepamiršti, jog tai gyvas organizmas, kuriam reikia tinkamų gyvenimo sąlygų“, – primena vorų mėgėjas. Tad pirmiausia būtina pasidomėti, kaip auginti tam tikras egzotinių gyvūnų rūšis. 

Tačiau šiuo atveju auginti vorą namuose yra paprasčiau, nei keturkojį. Tereikia pasirūpinti dėžute, kuriame jis augs ir vorui reikalingu maistu. E. Čepulkovskis pažymi, jog auginti mažą vorą yra kur kas įdomiau, nes stebimas procesas, kaip iš mažo, niekuo neišsiskiriančio voriuko išauga tikras, didelis voras paukštėda. Tad mažam voriukui dėžutė neturėtų būti per didelė, nes jam tampa sudėtinga susirasti maistą. Tinkamiausia - maždaug foto juostelės dydžio dėžutė, tačiau paaugusį vorą būtiną perkelti į didesnę dėžutę (pvz.: salotų). 

Galiausiai, maitinti vorą auginamą namuose galite uodo trūkio ar musių lervomis, kurių rasite visose žvejybos reikmenų parduotuvėse, taip pat svirpliais, tarakonais, zoofobusais ar net atšildytomis krevetėmis, teigia vorų augintojas E. Čepulkovskis. Tereikia nepamiršti, jog mažiems voriukas maistas turi būti mažesnis, tad jį turėtumėte susmulkinti.


Įspūdinga vorų įvairovė

Nors kiekvienas voras yra savotiškai ypatingas ir įdomus, tačiau egzotomanas E. Čepulkovskis pristato keletą išskirtinių vorų rūšių:
Edgaras Čepulkovskis
Populiarinsime savo veiklą ir sieksime parodyti visuomenei, jog „augintinio” sąvoka nesibaigia ties mums jau įprastais namuose auginamais gyvūnais.

Voras vegetaras - Kiplingo bagyra (lot. Bagheera kiplingi). Jis, priešingai nei kiti vorai giminaičiai, kurie yra plėšrūnai ir visą gyvenimą medžioja, minta akacijų nektaru. Voras vegetaras yra sutinkamas Centrinėje Amerikoje ir kol kas yra vienintelis žinomas vorų atstovas, kuris turi tokius maitinimosi ypatumus – maitinasi augalinės kilmės maistu. 

Afrikos riedantis voras (lot. Carparachne aureoflava), kuris bėgdamas nuo savo pagrindinio priešo – parazitinės vapsvos, esant nuokalnei, rieda pasiekdamas 1m/s greitį ir padaro net 44 apsisukimus per sekundę. Afrikos riedantis voras gyvena Afrikoje esančioje Namibo dykumoje, o jo dydis siekia vos 20 mm. Kai temperatūra stipriai įkaista ir gyvenimo sąlygos atitinka „pragarą“ šis voras išsikasęs  pusės metro urvelį bando rasti vėsesnį kampelį. Kasdamas urvą šis voras savo jėgomis perneša apie 80 kg žemės ir tai jis daro 50 laipsnių karštyje. Skaičiuojant pagal jo masę – 80 tūkstančių kartų daugiau lyginant su žmogumi, t.y. standartiniu žmogumi, kurio svoris yra 70 kg, tai atitiktų 5600 tonų. 
Afrikos riedantis voras (lot. Carparachne aureoflava),
Voras Bola (lot. Mastophora cornigera) – yra didis medžiotojas. Kadangi savo išvaizda primena paukščio kakutį, angliškai dar vadinamas „Bird poop spider“. Papastai vorai meždioja voratinklio pagalba, tačiau Bola voras naudoja kur kas pažangesnę techniką. Šis voras į medžioklę išsiruošia sutemus ir pasiima medžiojimo įrankį, „bolą“ - tai voratinklio gija su lipniu burbuliuku ant galo. Šiuo savadarbiu, primityviu ginklu, voras medžioja bandydamas  pagauti auką.
Voras Bola susigūžęs ant lapo šaltą dieną
Vandeninis sidabriukas (lot. Argyroneta aquatica) – gyvena Lietuvoje. Tai unikalus voras, nes skirtingai nei kiti, savo voratinklį rezga po vandeniu. Sidabriukas didžiają savo gybenimo dalį praleidžia po vandeniu, tačiau kvėpuoja oru. Teigiama, jog šio voro dėka atsirado skafandras, nes jis neišniręs į paviršių po vandeniu gali išgyventi net iki 24 val.
Vandeninio sidabriuko patelė po vandeniu

Egzotinių gyvūnų augintojų ir puoselėtojų asociacija

Idėja įkurti egzotinių gyvūnų augintojų ir puoselėtojų asociaciją „Egaipa“ kilo prieš kelis metus. Dar 2012 m. vieno egzotomanų susitikimo metu, buvo aptartas tokios asociacijos būtinumas ir privalumai.

„Tuomet buvo padaryta įžanga, dalyviai siūlė veiklas, kuriomis galėtų užsiimti tokio pobūdžio asociacija, nusipiešėme drąsias svajones. Priežasčių kodėl pradėjome svarstyti ir galiausiai įsteigėme asociaciją buvo daug, viena jų – tokios organizacijos Lietuvoje dar nebuvo, o auginančių egzotinius gyvūnus ir tuo besidominčių žmonių skaičius didžiulis, tad kodėl gi nesubūrus bendraminčių į organizaciją ir kartu nenuveikus kažko naudingo?“,- retoriškai klausė gyvūnų mylėtojas E. Čepulkovskis. 

Galbūt kažkam gali pasirodyti, jog tokia organizacija yra bevertė, tačiau egzotinių gyvūnų entuziastai kilusias idėjas ryžtingai įgyvendina. Pavyzdžiui, kovo mėnesį Kaune surengta egzotinių gyvūnų konferencija, o artimiausiuose planuose - mokymai egzotomanams, seminarai bei parodos visuomenei.
Edgaras Čepulkovskis
Vorą auginti kainuoja žymiai mažiau, jis užima nedaug vietos, nuolat nereikalauja dėmesio, neloja, nieko negraužia, o ir ėda ne kasdien.

 „Populiarinsime savo veiklą ir sieksime parodyti visuomenei, jog „augintinio” sąvoka nesibaigia ties mums jau įprastais namuose auginamais gyvūnais“, - teigia E. Čepulkovskis. 

Egzotinių gyvūnų asociacija nėra vienkryptiška ir jos veikla nebus susijusi tik su egzotiniais augintiniais, nemažiau svarbūs asociacijos tikslai yra skatinti meilę gamtai, ugdyti žmonių atsakingą požiūrį į aplinkinį pasaulį. „Stengsimės visais įmanomais būdais prisidėti prie Lietuvoje nykstančių varliagyvių ir roplių saugojimo“,- pabrėžia gamtos mylėtojas E. Čepulkovskis.