Šeštadienį kauniečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę pasinerti į magišką drugelių, voragyvių, varliagyvių ir kitų egzotinių gyvūnų rūšių pasaulį egzotinių gyvūnų konferencijoje, į kurią susirinko dauguma garsiausių Lietuvos egzotinių gyvūnų augintojų.
M. Maurukas
Šiuo metu laukiu kol išsiris įspūdingo dydžio sparnais galintis didžiuotis egzotinis Atlaso rūšies drugys.

Tolima egzotika namuose

Turbūt daugelis iš mūsų egzotinį drugį yra matęs tik muziejuje (žinoma, negyvą, prismeigtą prie lentos) ar zoologijos sode ir tikrai nustebtume, jei užsukus į draugo namus, mus pasitinktų ne vietoje nenustygstantis šuo ar paslaptinga katė, o dideliais akinančių spalvų sparnais mosuojantis drugelis. Nors drugiai yra vieni gausiausiai paplitusių vabzdžių, tačiau net ir Lietuvoje gyvenančias daugiau nei šimtą dieninių drugių rūšių sunkiai atpažintume. Ką jau kalbėti apie egzotinius drugius. O pagalvojus apie jų auginimą ir priežiūrą namuose, kyla abejonių, ar tai apskritai įmanoma.

Tačiau nuo vaikystės drugelius auginantis Mindaugas Maurukas, pradėjęs nuo gamtoje įprastai gyvenančių drugelių apgyvendinimo namuose, šiandien augina būrį egzotinių drugių.

Edukacinio projekto „Nariuotakojai mokykloje“ bendraautorius, taip pat užsiimantis nariuotakojų importu į Lietuvą, M. Maurukas pažymi, jog smalsumo vedamas kaip naminius gyvūnėlius pasirinko drugelius. „Šiuo metu laukiu kol išsiris įspūdingo dydžio sparnais galintis didžiuotis egzotinis Atlaso rūšies drugys“, - nekantrauja M. Maurukas. 

20 kiaušinėlių - 300 litų

Lietuvoje drugių augintojų nėra daug, tad ir įsigyti drugelius nėra paprasta. Norint pradėti auginti drugelį geriausia pirkti jį pradinėse stadijose (kiaušinėlį arba vikšrą), o ne jau išsiritusį, kuris gyvens tik kelias ar keletą savaičių. Drugio kiaušinėlius, vikšrą ar leliukes šiuo metu galima įsigyti tik internetu, Lietuvoje prekiaujama jau išsiritusiais drugiais.

„Už dvidešimties drugelių kiaušinėlius ar leliukes teks sumokėti apie 300 litų“,- patirtimi dalinasi M. Maurukas.

Citata
Lėliukės stadija nereikalauja nuolatinės priežiūros, tereikia drugio lėliukę tinkamai pakabinti, jog vėliau drugelis turėtų pakanakami vietos išsiristi.

Drugio gyvenimas skirstomas į keturias stadijas:
1. Kiaušinėlis
2. Vikšras
3. Kokonas
4. Drugelis

Kiekviena stadija reikalauja tam tikros išskirtinės priežiūros. Kiaušinėlio stadijai pakanka skirti minimalią priežiūrą. Tiesiog reikia vietos, kurioje kiaušinėlius laikysite. Laikymo vieta nereikalauja papildomų sąlygų.

Visgi kai iš kiaušinėlių išsiris vikšrai, turėsite juos kruopščiai maitinti. M. Maurukas pažymi, jog auginant Lietuvoje gyvenančias drugelių rūšis, pakaks tik pasidomėti kokių augalų lapais tam tikra rūšis maitinasi ir pasirūpinti šiais augalais. Labiausiai paplitęs Lietuvoje besiveisiančių drugelių maistas yra morkų lapai. Tačiau auginant namuose egzotinių rūšių drugelius, vertėtų pasirūpinti tam tikrais augalais, kuriais maitinasi tokių rūšių drugeliai, o gyvenant Lietuvoje, tai gali būti sudėtinga. 

Taip pat vikšro stadijoje svarbu paruošti erdvę, kurioje augs ir maitinsis drugelio vikšras. M. Maurukas pažymi, jog erdvė, kurioje auga vikšras turi būti dvigubo vikšro spindulio dydžio, kad būsimas vabzdys galėtų laisvai judėti. Šioje stadijoje svarbiausia maistas, pakankamai pasimaitinęs vikšras susisuka į lėliukę. Skirtingai nei vikšras, lėliukės stadijoje maistas  nereikalingas, nes maitinimasis šioje stadijoje nevyksta. Todėl lėliukės stadija nereikalauja nuolatinės priežiūros, tereikia drugio lėliukę tinkamai pakabinti, jog vėliau drugelis turėtų pakanakami vietos išsiristi. 

Drugio gyvenimo trapumas

Drugelių augintojas M. Maurukas pabrėžia, jog iš lėliukės išsiritusius drugelius galima auginti tiesiog namuose, tačiau reikėtų aptverti teritoriją, kad drugeliai nesusižeistų sparnų. Taip pat auginant drugelių rūšis, kurie maitinasi ir paskutinėje stadijoje, reikia pasirūpinti maistu, pagaminti dirbtinį nektarą, sumaišyti vandenį su cukrumi ar medumi, santykiu 7:1 (septynios dalys vandens ir viena dalis cukraus ar medaus) arba drugį maitinti papuvusių bananų tyre.

Dažnas drugių augintojas tuo pačiu yra ir kolekcionierius. Užaugintų margaspalvių drugelių sparnų plasdėjimų pasidžiaugę tik keletą savaičių, toliau jais grožisi tik kaip kolekcionieriai. Tačiau drugio gyvenimo trapumas nesustabdo egzotikos entuziastų smalsumo ir žingeidumo.