Daugeliui žmonių rūsys asocijuojasi su tamsa, nesaugumu ir jame gyvenančiais gyvūnais. Tačiau savaitgalį Naujininkuose vykusi paroda-konkursas Eko-rūsys griovė šiuos stereotipus. Tipiniame sovietinio namo rūsyje surengtas vienos dienos renginys sutraukė gerokai daugiau nei pusšimtį lankytojų iš įvairių Vilniaus mikrorajonų.

„Bene daugiausiai įvairaus eko-meno formų pažiūrėti atvyko iš Dariaus ir Girėno g. 1 gretimų namų. Ir tai yra didžiulė sėkmė – bent vienam vakarui Naujininkai tapo daugiau nei miegamuoju mikrorajonu“, - sako vienas renginio organizatorių, Semiotinių tyrimų centro atstovas Martynas Norbutas.

Visi parodos lankytojai turėjo teisė balsuoti ir nuspręsti kuris menininkas vertas nugalėtojo vardo. O rinktis tikrai buvo iš ko – šviesos instaliacijų, video darbo, nuotraukose užfiksuotų eko-namo statybų, iš gofruoto kartono ar medžiagos atraižų pagamintų kėdžių, velvetinių kelnių pasiūto rankinuko, šiukšles ryjančių mašinų, konceptualių nuotraukų, iš atliekų pagaminto traktoriuko, dėvėtų batų meninės kompozicijos, iš buteliukų sukurto šviestuvo, samanų ir širšių namo padarytų paveikslų, ar iš skardinių auselių „nuaustos“ suknelės ir kt.

„Mus įkvėpė menininkų aktyvumas – kai kurie savo darbus puvo pasiryžę atvežti iš Telšių ar Šiaulių. Surinkta iš ties išskirtinių kūrinių, kuriems eksponuoti kitose parodose bus ieškomas finansavimas. Norime tęsti pradėtą darbą, leisti kitiems menininkas prisijungti. Taip pat sieksime, kad tarp menininkų ir žiūrovų užsimegztų dialogas, kad darbų eksponavimas ar atėjimas į parodą nebūtų vienpusis procesas“, - sako renginio organizatorė, Meno duobės atstovė Monika Šlančauskaitė.

Organizatoriai įsitikinę, kad paroda ne tik atgaivino neįprastą erdvę, bet ir suteikė galimybę vilniečiams, bendraujant su darbų autoriais, pasisemti idėjų kaip įvairius daiktus galima prikelti naujam gyvenimui.

„Parodos idėja – puikiai suprantam. Esu iš spintos padaręs lovoms kraštus, vėliau medžiagos tapo spintele ir lentynėle. Stebiuosi šitų jaunų žmonių išradingumu ir matau, kad naudojant fantaziją galima sukurti daug daugiau“, - kalbėjo vienas iš parodos lankytojų.

Suskaičiavus visų parodos lankytojų balsus, iš daugiau nei dvidešimt menininkų darbų, nugalėtoju buvo paskelbtas Vykintas Jocys, sukūręs keletą šviesos instaliacijos darbų.

Paroda „Eko-rūsys“ yra Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas, finansuojamo Grundtvig projekto „Earth S.O.S. through Eco-Creativity“ dalis.