Ruošiatės vasarą vienam svarbiausių įvykių savo gyvenime - santuokai? Tada pagalvokite, gal Jums būtų įdomu surengti ne tradicines, o ekologiškas arba dar vadinamas „žaliąsias” vestuves.

Mada įsibėgėja

Pastaruoju metu „žaliosios” vestuvės vis labiau populiarėja pasaulyje. Tam tikras susidomėjimas jomis auga ir Lietuvoje, bet vis dėlto šioje srityje pirmauja Vakarai, kur visuomenė žymiai rimčiau žiūri į aplinkosaugą.

Tiesa, kaip rašo svetainė „ecofriendly.ru”, daug ką lemia ir mada, tiksliau, žvaigždžių ir įžymybių elgesys. Bet ar tai blogai, kad žinomi veidai skatina nuo pat dviejų įsimylėjėlių bendro gyvenimo pradžios būti ekologiškais?

Ką reiškia „žaliosios” vestuvės? Visų pirma, tai būtų Jūsų manifestas, kuris parodytų Jūsų požiūrį į gamtą, mus supantį pasaulį. Antra, tai būtų pokylis, kuris atneštų kaip galima mažiau žalos aplinkai. Galiausiai, tai būtų originali, stilinga ir nepamirštama šventė, kokios dažniausiai tikisi visi jaunieji.

Be to, daugelis linkę tikėti simboliais, ypač vestuvių dieną, o „žaliųjų” vestuvių simbolis yra skaidrumas: jaunieji viliasi gyventi ilgai ir laimingai, auginti vaikus nuostabiame žalumos supamame pasaulyje.

Originalumui ribų nėra

Nuo ko pradėti? Pavyzdžiui, viena pora iš Vašingtono (JAV) pokyliui pinigus nusprendė užsidirbti rinkdami gamtoje išmestas skardines ir jas priduodant į supirkimo punktus.

Galbūt toks užmojis Jums ne visai prie širdies, nes visi mes esame per daug užsiėmę. Tuomet galite pabandyti surengti „vestuvinį žaidimą” – kas daugiau iš svečių surinks šiukšlių kokiame nors parke, į kurį dažniausiai skuba jaunavedžiai fotosesijai.

Vietoj prabangios suknelės, juk galima pasisiūti vestuvinį apdarą iš senų laikraščių, o vestuvių papuošimus pasidaryti iš panaudotų plastikinių butelių – originalumui juk ribų nėra! Pinigus, padovanotus svečių, galima paaukoti kokia gamtos apsaugos organizacijai.

Paprasti patarimai

Žinoma, nėra būtina įgyvendinti tokias gan radikalias idėjas, kad Jūsų vestuvės galėtų vadintis „žaliosiomis”.

Paprasčiausia naudokite ir patarkite svečiams šventiniams rūbus pasisiūdinti tik iš natūralių ir ekologiškų audinių; rinkitės ekologinę kosmetiką ir gėles išaugintas be chemikalų; vaišes ruoškite iš ekologiškų produktų; kad ir kokie jie būtų gražūs ar prabangūs, atsisakykite daug kuro naudojančių automobilių paslaugų; švęskite, kur nors gamtoje. Svarbiausia, turite parodyti, kad gamta bei ekologiškas gyvenimo būdas Jums yra labai svarbu.

Svarbiausia, turite parodyti, kad gamta bei ekologiškas gyvenimo būdas Jums abiems yra labai svarbu.

„Žaliosios” vestuvės – tai galimybė išskirti ir paremti įmones, kurios aktyviai savo versle įgyvendina socialinę ir aplinkosauginę atsakomybę. Kai kalbate su prekeiviais apie žaliąjį pasirinkimą, paaiškinate apie tai savo svečiams, taip paremsite žaliąją ekonomiką ir įtakosite visuomenės mąstymo pokyčius. Galite visiems parodyti, kaip lengva būti ekologiškai moderniems ir pasidalinti savo mėgstamais, gamtai draugiškais produktais su visais svečiais”, - teigiama GreenBrideGuide.com svetainėje.

Internetinis leidinys „Green Prophet” priduria, kad jei visos pasaulio jaunavedžių poros pasinaudotų bent keletą pavyzdžių iš ekologiškų vestuvių, visos planetos užterštumas ženkliai sumažėtų. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose 2,5 mln. vestuvių per metus sukuria 62 tonas anglies dvideginio ir didžiulį kiekį šiukšlių. Labai svarbu ir tai, kad ekologiškos vestuvės jaunavedžiams kainuoja pigiau.